Pregledajte enterijer vozila prije kupovine: Pročitajte unutrašnjost polovnjaka

Dosta je sitnica koje otkrivaju pravo lice automobila koji možda namjeravate da kupite
74 pregleda 5 komentar(a)
Unutrašnjost auta, Foto: Shutterstock
Unutrašnjost auta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.08.2013. 20:27h

Prilikom razgledanja polovnog automobila, većina potencijalnih kupaca najviše pažnje poklanja spoljašnjosti automobila. To je sasvim logično, jer se na osnovu stanja karoserije može dosta toga saznati o tome u kakvom je stanju određeni automobil, prije svega da li je bio havarisan ili ne.

Ali, i unutrašnjost automobila može da otkrije neke tajne iz prošlosti polovnjaka.

Naime, dosta je sitnica koje otkrivaju pravo lice automobila koji možda namjeravate da kupite. Papučice gasa, kvačila i kočnica otkrivaju koliko je automobil vožen. Tačno je da se gumene obloge na njima lako i često mijenjaju, ali tragovi ipak ostaju vidljivi, posebno kada se radi o nešto starijim vozilima.

Ujedno, istrošenost tapacirunga koji okružuje papučice može ukazati na intezivno korišćenje vozila. Takođe, stanje u kojem se nalaze sjedišta (posebno vozačevo), vrata i rukohvati odaje u kojoj mjeri je vozilo korišćeno.

Prije kupovine potrebno je pogledati i u kakvom su stanju upravljač i mjenjač, jer njihova "izglačanost" ukazuje na pozamašno korišćenje, jer su to tragovi koji se teže mogu prikriti.

Trebalo bi pregledati i sigurnosne pojaseve, koji mogu ukazati na to da li je vozilo bilo udarano, jer ako su kopče povučene na dolje moguće je da je vozilo bilo "žrtva" udesa.

Na kraju, u istragu unutrašnjosti možete da uključite i čulo mirisa. Izbacite osvježivač vazduha koji visi na retrovizoru, jer on možda ima zadatak da sakrije neki neprijatan miris. Omirišite tepihe, jer njihov neugodan miris može da ukaže da je auto bio poplavljen. Takođe, provjerite pepeljaru i upaljač, i potražite znakove upotrebe, posebno ako vam prodavac tvrdi da je prethodni vlasnik bio nepušač.

Bonus video: