Bolje kočenje na motociklu u pet koraka

Trenutak kada pustite gas čak i prije nego što počnete kočenje – prenos težine stupa na snagu
565 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 18:58h

Za savršeno kočenje na motociklu nije dovoljno samo znati gdje su komande kočnica.

Ako ste početnik, evo nekoliko savjeta na šta treba da obratite pažnju.

1. Pozicija tijela

Kada kočite dovoljno jako da zadnji točak počinje da se uzdiže, tada gornji dio tijela već počinje da se opire G-sili. Zglobovi, ramena i podlaktice na sebe preuzimaju veći dio te sile, ali možete da sebi olakšate tako što ćete unutrašnjom stranom butina da se oduprete o rezervoar. Koliko snažno možete da kočite zavisi i od toga gdje sjedite na sjedištu.

Ako ste smješteni skroz pozadi veći dio vaše težine ide na zadnji dio motocikla ­ čineći ga izbalansiranijim, pa možete i da kočite snažnije.

2. Stopala

U ovoj situaciji, kada je zadnji točak već u vazduhu, svako pritiskanje zadnje kočnice je beskorisno, pa vozač svu koncentraciju treba da usmjeri na lijevo stopalo, i dobro tajmiranim, pravilnim šaltovanjem u manje brzine povrati kontrolu nad zadnjim točkom.

Motorno kočenje je korisna forma usporavanja i često je lakše za kontrolu od poluge zadnje kočnice.

3. Šake

Ove poluge su montirane malo previsoko za vozača. Zglob ruke koji je prav sa manje napora odolijeva silama.

Dva prsta koji stoje na kvačilu omogućavaju vozaču da “taknu” kvačilo prije i nakon šaltovanja u manju brzinu da bi se spriječilo blokiranje zadnjeg točka. Desna ruka radi i sa polugom kočnice i pomalo dodaje gas tokom izmjene brzina da bi se broj obrtaja motora prilagodio brzini motocikla.

Držite šake i ruke čvrsto, ali ne kruto, dozvoljavajući ručkama da se blago pomjeraju sa strane u stranu pod snažnim kočenjem.

4. Oči

Krećete se tamo gdje gledate! Ovo pravilo ne važi samo za vožnju u krivini, već i tokom kočenja. Mada nije dobro da gledate predaleko, ni ograničavanje pogleda na prednji točak takođe neće pomoći. Odmjerite situaciju pred sobom da bi primijenili odgovarajuću kočionu silu.

5. Prenos težine

Trenutak kada pustite gas ­ čak i prije nego što počnete kočenje – prenos težine stupa na snagu.

Opruge prednje viljuške počinju da se sabijaju, a zadnji amortizer da se razvlači. Pritisak na kočnicu u ovoj fazi treba da bude blag, ali sa progresivnim pojačavanjem pritiska prsta dok se sve više težine prebacuje na gaznu površinu prednje gume, stvarajući sve više trakcije.

Ako u prvoj fazi prejako stisnete kočnicu rizikujete da blokirate prednji točak, ali ako to učinite postepeno bićete iznenađeni koliko ćete trakcije imati na raspolaganju.

Ako nemate samopouzdanja kada je u pitanju prednji točak pri kočenju i koliko snažno možete da kočite izađite i vježbajte. Postepeno pojačavajte intenzitet kočenja i doći ćete do rutine.

Galerija

Bonus video: