URADI SAM

Kako da bezbjedno zamijenite točak

Za zamjenu točka su vam neophodni rezervni točak, dizalica i ključ za točkove, a ne bi bilo loše imati i rukavice i ćebe
218 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2013. 13:45h

Zamjena točka na automobilu bi trebalo da bude rutinski zadatak, ako su ispunjeni svi uslovi: bezbjedno okruženje, odgovarajući alat i malo vještine.

Ipak, i pored toga ponekad se događaju neprijatnosti kao što su pad vozila sa dizalice ili nepravilno i nedovoljno stegnut točak, pa je potrebno poštovati nekoliko osnovnih pravila,

Ako ste od onih koji nijesu imali priliku da zamijene točak na automobilu, ili nijeste željeli da prljate ruke, prije odlaska na putovanje bi ipak trebalo da provježbate ovaj zahvat u sopstvenoj garaži ili na parking prostoru. Tako ćete moći lakše da se nosite sa situacijom kada guma na automobilu pukne tokom noći ili po kiši.

U slučaju da pukne guma na vozilu, najvažnije je da prvo sklonite automobil van kolovoza. Zamjena točka na samom putu nije bezbjedna, čak i kada se zaustavite na preglednoj pravini, a kamoli iza krivine.

Ne pokušavajte da mijenjate točak na makadamu ili zemljanoj podlozi.

Putnici moraju da izađu iz automobila i da se sklone na bezbjedno odstojanje od vozila i od kolovoza.

Vrlo je važno da se ne zavlačite ispod auta dok on stoji na dizalici. Sama dizalica mora da bude postavljena na tačno određenoj tački na bankini vozila, jer ako je stavite na neko drugo mjesto, može da dođe do oštećenja vozila ili do pada vozila sa dizalice.

Za zamjenu točka su vam neophodni rezervni točak, dizalica i ključ za točkove, a ne bi bilo loše imati i rukavice i ćebe ili prekrivač koje ćete podmetnuti na tlo tokom rada.

Planirajte posao tako da vozilo bude što manje uzdignuto na dizalici. Ugasite motor i uključite sva četiri žmigavca.

Povucite parkirnu (ručnu) kočnicu i ubacite mjenjač u prvu brzinu (ili u “P” poziciju ako se radi o automatskom mjenjaču). Izvadite rezervni točak iz gepeka ili ga skinite sa nosača, i položite ga na tlo tako da vam bude pri ruci kada bude trebalo da ga postavite.

Postavite dizalicu na preporučeno mjesto najbliže točku koji mijenjate i uvjerite se da je nalegla pravilno. Zatim skinite radkapne ako ih imate, ključem malo otpustite zavrtnje koji fiksiraju točak za glavčinu, a to radite ravnomjernim dodavanjem sile i soptvene težine na ključ – ni u kom slučaju nemojte da naglo cimate šrafove, jer može da se dogodi da onu puknu ili da izgubite ravnotežu i padnete. 

Ne podmazujte šrafove WD sprejom prije nego što ih stavite, jer na taj način oni mogu da se kasnije sami olabave!

Tek nakon što ste otpustili taj prvi navoj ili dva, podignite vozilo do trenutka kada se guma u svom zdravom dijelu odvoji od asfalta.

Skinite zavrtnje dok pridržavate točak slobodnom rukom ili koljenom, a onaj na vrhu skinite posljednji. Skinite točak sa glavčine i na njegovo mjesto lagano stavite rezervni. Sada slijedi isti proces, ali u obrnutom redosljedu. Stavite prvo gornji šraf i zategnite ga rukom, a onda stavite onaj dijagonalno od njega da bi točak što bolje nalegao. Sve zavrtnje zategnite rukom, a dotegnite ključem dok god to ide lagano.

Ne podmazujte šrafove WD sprejom prije nego što ih stavite, jer na taj način oni mogu da se kasnije sami olabave!

Lagano spuštajte dizalicu dok auto ne stane “na svoje noge”, a zatim ne zaboravite da dotegnete šrafove, ponovo u dijagonalnom redosljedu.

Oni treba da budu zategnuti prilično jako, ali ne toliko da ih dovedete do pucanja. Ovo radite sa osjećajem. Skinuti točak stavite na mjesto u gepeku i zakrpite ili zamijenite gumu što prije.

Provjerite i podesite pritisak u “novoj” gumi što prije možete, a ne bi bilo loše da u servisu podesite stegnutost šrafova moment ključem.

Limit brzine kod privremenog točka

Ako imate privremeni rezervni točak, ne zaboravite da je on limitiran na brzinu od 80 km/h i da ga treba zamijeniti točkom standardne veličine što je prije moguće.

Tokom vožnje sa ovakvim rezervnim točkom neke lampice na instrument tabli mogu da se upale, jer sistemi kao što su ABS, kontrola trakcije i neki automatski mjenjači mogu da budu u konfuziji zbog gume neobične veličine.

Da bi uštedjeli prostor i težinu, proizvođači u nove modele vozila sve rjeđe stavljaju rezervni točak, a sve češće ih opremaju kompletom za reparaciju gume. Ako vaše vozilo ima takav komplet, trebalo bi da se upoznate sa načinom kako da ga koristite, što ćemo mi uskoro detaljnije opisati.

Galerija

Preporučujemo za Vas