Simbol terenskih aktivnosti i gradskog šmeka: Opel Moka

Bazni model na našem tržištu, sa 1.6 benzinskim motorom od 115 KS, košta 19.196 eura
105 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 14:22h

Opel odnedavno ima svog predstavnika u vrlo popularnom segmentu malih SUV vozila. U potrazi za imenom koje je trebalo istovremeno da simbolizuje i terenske aktivnosti i gradski šmek, Njemci su se odlučili za vrlo zanimljivo rješenje. Automobil je “kršten” po poznatoj vrsti kafe Moka koja porijeklo vuče iz istoimenog grada u Jemenu, koji je u 15. vijeku bio jedna od najdominantnijih luka za izvoz kafe.

Bliski istok vuče i na pustinju, pijesak, dine, što odslikava 4x4 karakter vozila. Sa druge strane, kafa je danas i simbol životnog stila, a ritual ispijanja kafe postoji gotovo u svim društvenim slojevima. Kada sve ovo sagledamo, Opel je zaista sa imenom pogodio u centar, ali da li je moka i zaista tako dobar auto, provjerili smo tokom višednevne probe novog njemačkog SUV-a.

Mada kažu da se o ukusima ne raspravlja, što se tiče izgleda ovog automobila, malo je onih koji će reći da moka nije privlačan automobil. Po našem mišljenju, kompaktni SUV je ako ne najatraktivniji u Opelovoj gami, onda sigurno jednako atraktivan kao ostali članovi.

Robustna i kompaktna, sa kombinacijom zaobljenih i snažnih linija, moka je zaista upečatljiv prizor na cesti, posebno sa velikim aluminijumskim točkovima od 18 inča koje posjeduje, inače bogato opremljeni testni auto.

Unutrašnjost testnog primjerka je posebna priča. Koža u kombinaciji tamnosive i kakao boje je stavljena gdje god je to bilo moguće, a pored vrhunskog multimedijalnog i navigacionog uređaja, tu je i kvalitet izrade koji može da parira modelima više klase.

Jedna od prednosti povišene karoserije je uzdignuta pozicija vozača i putnika. Onaj za volanom ima odličan pregled situacije oko sebe, a ako mu za pogled unazad zasmetaju zadnji nosači krova, situaciju popravljaju veliki retrovizori, i posebno kamera za vožnju unazad.

Začudo, i pored kompaktnih dimenzija, prostora za noge ima poprilično i naprijed i pozadi. Sjedišta su velika, udobna i dobro oblikovana, a jedina “nepravilnost” u kabini je čudno oblikovana ručna kočnica. Takođe, Opel još uvijek inistira na ogromnom broju dugmiča na centralnoj konzoli, na šta nikad ne možete u potpunosti na se naviknete.

Prtljažnik je više nego dovoljan za većinu potreba. Zapremina mu je 532 litra, ali čak i ako vam je potreban veći prostor, nema brige. Ne samo što nasloni zadnjih sjedišta mogu da se obore, već i kompletna njihova konstrukcija može da se preklopi u prostor za noge iza prednjih sjedišta.

U slučaju nužde, pozadi mogu da se voze čak i tri odrasle osobe, ali najkomfornija varijanta je smještaj dvoje ljudi, koji imaju mogućnost da središnji dio naslona spuste, i da u njega stave čaše sa osvježavajućim napicima.

Mjesta za sitnice, kao što su džepovi za flaše solidne zapremine u vratima, hlađena kaseta između prednjih sjedišta i dvostruki odjeljak ispred suvozača, ima više nego dovoljno.

Iako se vodi kao SUV B segmenta, moka je prilično skuplja od Opelovog predstavnika u B segmentu, modela korsa.

Bazni model na našem tržištu, sa 1.6 benzinskim motorom od 115 KS, košta 19.196 eura, ali testni primjerak daleko nadmašuje ovu cijenu.

Mokka 1.4 Turbo 4x4 opremljena najbogatijim paketom Cosmo staje 25.500 eura, a u okviru ovog nivoa imate gotovo sve što možete da zamislite u ovoj klasi, pa i više od toga.

Probni auto od dodatne opreme posjeduje i Opel Eye paket, Cosmo Local paket (prilagodljiva prednja svjetla, kamera na zadnjem dijelu vozila, Radio Navi 600), električni pomični krov, kožu “Jasmin”, pa njegova cijena ide nešto preko 30.000 eura. Ali, aroma vrhunske kafe mora da košta!

Za sve ukuse

Kompaktne dimenzije i odličan servo upravljač moku čine vrlo sposobnom u gradskim uslovima. Njome je tada lako manevrisati, a na otvorenom putu na scenu stupaju dobra izolacija, snažan turbobenzinski motor i dobro odmjereni šestostepeni mjenjač.

U normalnoj vožnji, turbopunjač omogućava odličan odziv na gas već u nižem režimu rada, a agregat prima gas i na preko 5.000 obrtaja. Čak ni zahtjevnija preticanja ne predstavljaju problem, samo što motor morate da dignete u malo veće obrtaje. Iako je Mokka automobil namijenjen upotrebi po asfaltu, testni auto ne preza ni od silaska sa njega, jer je opremljen pogonom na sve točkove, a udaljenost od tla je solidnih 15,7 cm.

Potrošnja 1.4 Turbo motora od blizu osam litara pokazuje da ideja o smanjenju zapremine nije uvijek efikasna, ali za utjehu Opelu je to što je slična situacija i kod većine konkurenata. Ipak, na otvorenom putu uz umjereniji ritam možete da postignete potrošnju od oko 6 litara.

Galerija

Bonus video: