Kako da zaštitite unutrašnjost vozila od visokih temperatura

Često ne razmišljamo o šteti koju je pretrpjela plastika i kožne presvlake koje su ostavljene da se peku u unutrašnjosti vozila
399 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 17:23h

Tokom ovako vrelih dana svi se trudimo da se nekako rashladimo, a najveći šok možemo da doživimo kada uđemo u automobil koji smo prethodno parkirali na suncu.

I dok je većina vozača spremna na tu neprijatnost samo da bi zauzela bolje mjesto za parkiranje, oni ne razmišljaju o nepopravljivoj šteti koju je pretrpjela plastika i kožne presvlake koje su ostavljene da se peku u unutrašnjosti vozila.

Na kraju, mi možemo da izdržimo prvi udar toplote dok se ne rashladimo otvaranjem prozora ili uključivanjem klima uređaja, ali površine u enterijeru se možda nikad neće oporaviti.

Razorni UV zraci i prekomjerna toplota uzrokuju da površine od plastike, kože i gume pucaju i blijede, što značajno smanjuje cijenu vozila. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da zaštitite i sebe i automobil ovog ljeta.

Parkirajte u hladu

Naravno, najbolja preventiva od uticaja sunca i toplote je parkiranje vozila u hladu. Osim što će spriječiti oštećenje djelova enterijera, bićete pošteđeni efekta saune prilikom ulaska u auto. Mada je ponekad gotovo nemoguće naći parking mjesto u hladovini, uložite malo truda i vremena da ga potražite, možda vas čeka odmah iza ugla.

Hemijski tretman

Ne možete uvijek da parkirate u hladu, ali možete da enterijer premažete specijalnim sredstvima koja će zaštititi površine od UV zračenja. Redovnim tretiranjem učinićete da enterijer izgleda kao nov, a istovremeno ćete ga zaštititi od sunca.

Štitnici za sunce

Dobar način da stvorite vještački hlad za vaš automobil su metalizirani štitnici koje danas možete kupiti čak i kod prodavaca na važnijim raskrsnicama. Ovo je jeftin način da sačuvate unutrašnjost vozila. Najbolje bi bilo kad biste ih stavljali sa spoljašnje strane stakla, ali tada postoji opasnost od krađe, pa se većina odlučuje da ih postavi sa unutrašnje strane vjetrobranskog stakla.

Zatamnjena stakla

Jedan od najboljih načina da se blokira UV zračenje je zatamnjivanje stakala, koje je nažalost kod nas zabranjeno. Na ovaj način ne samo što se čuvaju materijali u automobilu, već se i ljudska koža i oči štite od nepoželjnog opasnog uticaja UV zraka.

Zatamnjena folija takođe blokira ulazak većeg dijela toplote, pa je temperatura pogodnija za putnike. Automobili koji imaju fabrički zatamnjena stakla su, dakle, u velikoj prednosti.

Galerija

Bonus video: