Ratničke boje grand čirokija

Najvažniji novitet je uvođenje osmostepenog automatskog mjenjača, koji je zamijenio automatike sa pet i šest stepena prenosa
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 14:22h

Džip grand čiroki je bio jedan od prvih američkih terenaca koji su stigli u Evropu. Četvrta generacija je nedavno tehnički i vizuelno obnovljena, a mi smo isprobali prvi primjerak koji je stigao na naše tržište posredstvom firme “Kov Car”, ovlašćenog zastupnika vozila Džip za naše tržište.

Ovaj gotovo pet metara dugi SUV je i u najnovijem izdanju zadržao robusnost, ali su neke kozmetičke izmjene doprinijele da njegova pojava dobije i dozu prefinjenosti. Najuočljivije izmjene su novodizajnirani prednji dio vozila sa maskom od sedam uzdužnih polja, modifikovani branik, a posebno u oči upadaju uski farovi koji sada imaju i upečatljive LED trake. Pozadi se ističu velike svjetlosne grupe.

Ipak, najvažniji novitet je uvođenje osmostepenog automatskog mjenjača, koji je zamijenio automatike sa pet i šest stepena prenosa koje je koristio prethodnik. Provjerena transmisija iz ZF-a se odlično uklopila u karakter “velikog poglavice”. Promjena brzina se odvija vrlo brzo, tečno i uvijek u pravo vrijeme. Ko želi da sam šaltuje, može to da radi putem polugica iza volana, ali to možda ima smisla u SRT modelu, ne i u testnom primjerku koji pod haubom ima trolitarski turbodizel sa 250 konja porijeklom iz Fijata. Osim što pruža veću udobnost, novi mjenjač utiče i na smanjenje potrošnje.

U poređenju sa prethodnikom, uštreda ide i do 10 odsto, što znači da je kod našeg dizelaša fabrički prosjek 7,5 litara. Međutim, tokom kratke probe mi nijesmo mogli da dođemo do tog nivoa, već je potrošnja išla i preko 10 litara.

V6 MultiJet ima obrtni moment od 570 Nm, i apsolutno je adekvatan za pogon 2,5 tona teškog vozila. Bez ikakvih znakova umora, uz prijatno brundanje pri većem gasu, ova mašina iz mjesta do 100 km/h ubrzava velikog poglavicu za 8,2 sekunde, a može da ga potjera i do maksimalne brzine od 202 km/h.

Najbogatiji paket opreme “Summit” sa sobom donosi i izuzetno luksuzan enterijer. Veći dio kabine je presvučen kožom, a jedine površine od tvrde plastike smo primijetili u donjim djelovima komandne table, koju i dalje krasi jednostavnost. Eleganciju dodaju drveni detalji, a čak je i gornji dio volana obložen drvetom.

LCD didplej živih boja je zamijenio klasičnu instrument tablu, a osim brzinomjera i obrtomjera, sada su na raspolaganju vozači u podaci o navigaciji ili odabranom načinu rada terenske vožnje. Pored toga, značajnu ulogu ima i veliki 8,4-inčni displej osjetljiv na dodir, u koji su integrisane čak I funkcije grijanja sjedišta.

Grand čiroki nema problema ni sa putničkim prostorom. To važi kako za vozača i suvozača, tako i za tri putnika pozadi. Kapacitet prtljažnika je impresivan, i kreće se od 782 litra u osnovnoj konfiguraciji, do 1.554 litra sa oborenim naslonima.

Inače, paket “Summit”, pored funkcija kao što su adaptivni tempomat, kamera za vožnju unazad, kožna sjedišta, upozorenje na čeoni sudar, Uconnect media sistem sa navigacijom, električni panoramski krov, alu točkovi od 20 inča, podrazumijeva i adaptivne bi-ksenon farove, Harman Kardon sistem ozvučenja sa 12-kanalnim pojačalom od 825W i specijalno hromiranu prednju masku.

Startna cijena džip grand čirokija na našem tržištu je 48.820 eura (V6 dizel sa 190 KS), dok testni primjerak sa najbogatijim paketom opreme i 250 KS snažnim turbodizelašem košta 68.200 eura.

Terenska moć

Kakav bi ovo bio potomak čuvenog džip vilisa MB da nema moć u terenskim uslovima. Grand čiroki (u višim paketima opreme) ima vazdušno ogibljenje, uz pomoć koga vozač može da ga podigne toliko da omogući prelazak prepreke visoke 28 cm. Tu je i sistem kontrole trakcije koji se može prilagoditi vožnji u nekoliko različitih uslova (pijesak, blato, snijeg, kamenjar i automatski mod), a tu je i pomoć pri spuštanju nizbrdo. Naravno, pogon na sve točkove se serijski ugrađuje (u testnom primjerku je verzija sa elektronskom blokadom zadnjeg diferencijala), a sve ovo čini ovaj automobil pravim terenskim čudovištem.

Na asfaltu grand čiroki, međutim, pokazuje svoju drugu prirodu. Na otvorenom putu je vrlo udoban, a njegovo mekano ogibljenje izoluje putnike od gotovo svih nepravilnosti podloge. Kad je riječ o ponašanju u krivinama, tu se od ovakvog vozila ne mogu očekivati čuda.

Galerija

Bonus video: