Ljeto na dva točka: Neka vas ne zavara visoka temperatura

Mehaničar Ivanović preporučuje kvalitetne, homologirane kacige, a posebno ističe i značaj naočara
72 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 11:04h

Ljeto je pravi raj za za motocikliste. Suvi putevi, bolje prijanjanje guma na vrelom asfaltu i prirodno hlađenje vjetrom su razlozi zbog kojih ljubitelji vožnje na dva točka jedva čekaju ovo godišnje doba.

Ipak, vreli dani sa sobom nose dosta izazova, koje bi trebalo po svaku cijenu da izbjegnete.

“Motociklistima koji nemaju preveliko iskustvo bih savjetovao da, kad je riječ o odijevanju, ne smiju da dozvole da ih zavara visoka spoljašnja temperatura vazduha”, kazao nam je Rajko Ivanović, iskusni mehaničar i predsjednik motokros kluba “Budućnost”.

“Nikako ne sijedati na motocikl u majici kratkih rukava i šorcu i nikako ne upravljati motociklom u papučama. Osim što su moguće strašne povrede u slučaju pada, tako obučen vozač može lako da dobije upalu pluća, jer se znoji, a iako vjetar u takvom stanju može da prija, može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme”, kaže Ivanović.

“Za kratke relacije predlažem farmerke ili pantalone od druge vjetronepropusne tkanine, a ako se ide na duže putovanje onda treba da se oblačite kao zimi”.

Naravno, Rajko preporučuje kvalitetne, homologirane kacige, a posebno ističe i značaj naočara.

“U slučaju da ima kacigu bez vizira, motociklista je izložen velikoj opasnosti od insekata, kojih ima dosta u ovom periodu godine. Dovoljno je da vam pri brzini od 60 km/h u oko uleti mušica, pa da pretrpite ozbiljne povrede oka, kao da vas je neko pogodio praćkom”.

Ako kaciga ima vizir, onda morate da nosite dva, jedan potpuno providni i jedan koji štiti od sunca ili sunčane naočare ispod providnog vizira, da biste se zaštitili od odbljeska.

“Izuzetno bitna stavka je i nadoknada tečnosti. Pri znojenju, ljudsko tijelo oslobađa veliku količinu vode i osnovnih minerala. Tečnost treba da uzimate stalno, bez obzira na to što ne osjećate žeđ. Kada postanete žedni, to znači da je organizam već na pragu dehidratacije”, upozorava Ivanović.

Blaga dehidratacija vodi ka pojavi umora, slabosti mišića, smanjenju koncentracije, glavobolji i nesvjestici, što je vrlo opasno kada ste u vožnji.

“Najbolje je uzimati vodu, i to ne hladnu, a poželjno je i voće i povrće. Prilikom dužih vožnji, treba dnevno popiti i nekoliko litara vode”.

“Pošto uz tečnost moramo da nadomjestimo i so i minerale, ja na treninzima motokros kluba primjenjujem jedan trik kome me je naučio jedan stari majstor: staviti nekoliko zrna soli u dva litra vode i piti češće u malim gutljajima, jer se tako apsorbuje bolje”, otkriva Rajko.

“Najbolje je uzimati vodu, i to ne hladnu, a poželjno je i voće i povrće. Prilikom dužih vožnji, treba dnevno popiti i nekoliko litara vode”.

Inače, da biste izbjegli dehidrataciju, važno je i da vodite računa o ishrani. Da bi svario neke vrste hrane, ljudski organizam troši više tečnosti, što nepovoljno utiče na balans.

Kad je riječ o napicima, prije nego što sjednete na motocikl treba da izbjegavate alkohol, kafu, crni čaj i slična pića koja sadrže kofein, jer će on prouzrokovati često uriniranje, a samim tim i prekomjeran gubitak tečnosti.

Što se tiče jela, visokoproteinska hrana zahtijeva velike količine tečnosti da bi se razgradile bjelančevine. Ishrana bazirana na vlaknastim namirnicama takođe nije dobra, jer se vlaknaste strukture spajaju sa vodom i na taj način je troše.

Ipak, najviše vode iz organizma troše prosti šećeri, koji se nalaze u slatkišima, pa njih u svakom slučaju treba izbjegavati.

Pritisak u gumama čuva glavu

Održavanje motocikla u ljetnjem periodu se gotovo ne razlikuje odonog u ostalim periodima godine.

“Motocikl ljeti mora da bude besprekorno ispravan. Ako ima vazdušno hlađenje mora da bude čist, bez naslaga ulja koje pravi izolaciju, da se motor ne bi pregrijao. Usmjerivače i oklope treba očistiti”, savjetuje majstor Rajko.

“Ako je u pitanju vodeno hlađenje treba provjeriti rashladnu tečnost i po potrebi doliti, obavezno antifriz, jer on ima višu tačku ključanja, a i štiti blok motora i interne djelove od korozije”.

Treba provjeriti da li su ćelije hladnjaka možda začepljene i da li radi motor ventilatora. Posebno treba obratiti pažnju na pneumatike. Smješa koja se koristi za motocikle je mnogo mekša nego ona za automobile. Zato je kod motocikala još važnije da pritisak u njima bude na propisanom nivou, a provjeru treba vršiti ujutru, a ne nakon duže vožnje ili usred vrelog dana.

Zbog male zapremine gume pritisak se brzo poveća na suncu, što može da zavara i dovede do pucanja gume, što je na motociklu izuzetno opasna situacija. Ostale provjere su slične kao zimi.

Galerija

Bonus video: