Granica snova: BMW 114d

Bavarski proizvođač se potrudio da učini proizvode dostupnijim svima, a mi smo ptovozali auto koji je postavljen na prvu liniju razgraničenja – BMW seriju 1 sa baznim dizel motorom
538 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 17:05h

Granica između želja i mogućnosti je često nedokučiva.

Na primjer, vjerovatno su mnogi od nas sanjali o BMW-u, ali nijesu mogli da ga priušte .

Bavarski proizvođač se, međutim, potrudio da učini svoje proizvode dostupnijim širim masama, a mi smo imali priliku da nakratko provozamo auto koji je postavljen na prvu liniju razgraničenja – BMW seriju 1 sa baznim dizel motorom.

Mali bavarac zapravo više i nije tako mali. U drugoj generaciji on je u dužinu narastao za 8,3 cm, što je u velikoj mjeri neutralisalo pote škoće sa prostorom koje proizlaze iz dizajna uslovljenog koncepcijom pogona na zadnje točkove.

Maksimalna brzina od 185 km/h je više nego dovoljna, posebno za naše puteve

U prevodu, to znači da u ovo 4,3 metra dugo vozilo i na zadnjim sjedištima mogu da se smjeste dvije osobe nižeg rasta, što je falilo prethodnom modelu. Ali čak iako nijeste veliki zaljubljenik u vožnju, zadnja sjedišta svakako nijesu mjesto gdje biste željeli da boravite. Ne samo zbog toga što se tamo nećete osjećati komotno kao naprijed, već i zbog toga što će već nakon prvih par stotina metara čak i najmrzovoljnijem vozaču na usnama zaigrati osmijeh.

Mada 1,6-litarski turbodizel snage 95 konja naizgled ne može na svojim plećima da iznese BMW-ovu krilaticu “ultimativna vozačka mašina”, solidna vuča u niskim obrtajima, izvanredna raspodjela težine i zadnji pogon, čine da skromna snaga bude iskorišćena na fenomenalan način. Serija 1 je jedini auto u svojoj klasi sa pogonom na zadnje točkove.

Na zadovoljstvo svojih poklonika, BMW nije želio da odustane od svojih principa, pa je i ovdje primijenio koncepciju koja rezultira najsportskijim voznim osobinama i besprekornom upravljivošću, koja je proizvod rasterećenosti prednjih točkova. Iako brojke kažu drugačije (BMW 114d do 100 km/h ubrzava za 12,2 sekunde), osjećaj za volanom je sasvim nešto drugo, a to drugo rađa želju za neprestanim slalomom brdskim krivinama.

Maksimalna brzina od 185 km/h je više nego dovoljna, posebno za naše puteve.

Ova šasija ima toliko potencijala da nam se čini da bi svih 95 konja moglo da se šalje na jedan točak, a da auto i dalje besprekorno leži u krivini. Kad je dizajn u pitanju, BMW serija 1 bolje izgleda uživo nego na fotografijama, a iako nam se u početku činilo da su farovi predimenzionirani, oni ipak čine da auto bude upadljiviji i atraktivniji. Profili su dosta čistih linija, a pozadina snažna.

Tehnički podaci

Uostalom, da je dizajn uspješan, dokazuje i činjenica da je Mercedes svoju novu A-klasu oblikovao po istom receptu. Unutar putničke kabine ima dosta prostora za odlaganje različitih sitnica.

Tu su veliki džepovi u prednjim vratima, dva držača za čaše na centralnoj konzoli i prostrana kaseta ispred suvozača. Pr tljažnik je takođe vrlo veliki, ima ukupnu zapreminu od 360 litara, što je 30 litara više od prethodnika.

Sklopite li inače djeljive naslone zadnjih sjedišta, na raspolaganju ćete imati maksimalnih 1,2 kubna metra. Serijska oprema je prilično bogata, i između ostalog sadrži 8 vazdušnih jastuka, sve elektronske bezbjednosne sisteme, manuelnu klimu, električne podizače svih stakala, CD MP3 sa 6 zvučnika i putni računar.

Takav 114d kod crnogorskog prodavca i servisera vozila BMW, firme “Voli Motors” staje 20.690 eura. Auto koji smo probali pored toga ima parking senzore, biksenon farove, tempomat sa kočionom funkcijom, paket Sport Line (sportski kožni volan, alu felge 16 inča, sportska sjedišta), a sve ovo, uz još neke stavke povećava cijenu za 5.220 eura. BMW 114d sigurno nije najimpresivniji model u ponudi serije 1.

Klasika u enterijeru

Komandna tabla, po tradiciji, nije kitnjasta ni pretrpana dugmićima, a instrument tabla je u klasičnom BMW maniru: analogni lako čitljivi mjerači sa tipičnim narandžastim osvjetljenjem. Za većinu funkcija informacija i zabave se brine BMW-ov poboljšani iDrive sistem, spojen sa ekranom od 6,5 inča na vrhu centralne konzole.

Bavarski proizvođač rijetko praktikuje da ugradnjom slabijeg motora snizi cijenu vozila, ali je u ovoj prilici ovakav pristup potpuno opravdan.

Dugo sanjani znak na haubi je približen većem broju kupaca, koji ni u kom slučaju neće biti uskraćeni za zadovoljstvo koje očekuju.

Ekološke tehnologije

BMW za model 114d deklariše prosječnu potrošnju od 4,1 litar, što je gotovo dostižno i u praksi. Zasluge za ovo dijelom ima i EfficientDynamics tehnologija, koja podrazumijeva regeneraciju kočione energije, indikator ša l to - vanja, start-stop sistem, elektromehanički servo sistem upravljača, aerodinamičke elemente i gume sa smanjenim otporom prema podlozi.

Pored toga, vozač na raspolaganju ima i ECO PRO način vožnje koji mu pomaže da zadrži opušteni i štedljivi stil.

Galerija

Bonus video: