Kako da operete motor automobila

Kod motora starije generacije ima manje elektronike, pa je pranje bezbjednije...
2695 pregleda 3 komentar(a)
automobil, Foto: Saša Marković
automobil, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 09.07.2013. 08:03h

Prilikom pranja automobila čak i najveći čistunci rijetko zaviruju pod haubu, a i kada to urade ne usuđuju se da diraju prljavštinu koju primijete na motoru i okolnom prostoru.

Međutim, motor automobila i prostor u koji je on smješten, moraju da budu čisti iz više razloga. Prvi i najvažniji je lakše pravovremeno uočavanje nepravilnosti poput curenja ili nedostatka ulja, vode, pohabanosti remena, gumenih crijeva i slično. Drugi, ne manje bitan razlog, je mogućnost kratkog spoja na električnoj instalaciji motora, zbog čega može da dođe do nepravilnog rada ili čak prestanka funkcionisanja motora.

Kod prekomjerno zaprljanih motora postoje i dodatni rizici. Naslage ulja, ostaci benzina, nafte ili prašine stvaraju potencijalno zapaljivi sloj.

Zato je povremeno pranje motora poželjna preventiva. Ipak, pranje i nije tako jednostavan zahvat kako na prvi pogled izgleda, posebno kad je riječ o benzinskim motorima.

Ovaj posao u mnogim autoperionicama dosta nevoljno prihvataju upravo zbog potencijalnih komplikacija. Pranje se inače obavlja sredstvom za odmašćivanje i vodenim mlazom pod pritiskom. Takav aparat obično radi pod pritiskom od preko sto bara. Takav pritisak je više nego jak za pranje motora u vozilima, ali on može da prouzrokuje i fizička oštećenja pojedinih djelova.

“Gotovo svako vozilo danas ima elektronski sistem ubrizgavanja, sistem paljenja, a u prostoru motora može da bude smješteno i više kompjutera za nadzor pojedinih funkcija. Navedeni sistemi su osjetljivi i ne podnose vlagu, oksidaciju niti bilo kakve deterdžente za pranje motora”, kazao nam je Beli Šahović iz auto-servisa “Šahović”, u kome ovo rade samo za mušterije koji žele i druge automehaničarske zahvate, i to isključivo kod dizel motora.

“Prije početka pranja, motor mora da bude potpuno hladan. Površine koje želimo da peremo treba da isprskamo odgovarajućim sredstvom za pranje i odmašćivanje motora u tečnosti ili spreju, a vrlo bitno je da pazite da ne isprskate osjetljivu elektroniku i pojedine spojeve. Po potrebi neke od njih treba zaštititi najlonom, a kompjuter motora obavezno zaštitite plastičnom kesom”, kaže Šahović.

Kod motora starije generacije ima manje elektronike, pa je pranje bezbjednije. Nakon pranja takvog motora treba samo komprimovanim vazduhom osušiti električne sklopove, razvodnik paljenja, kablove za svjećice i bobinu, a on nakon toga odmah može da se upali.

Korak po korak

1. Zaštitite osjetljive elektronske djelove 2. Isprskajte motor sredstvom za čišćenje. Sva masnoća, mora da bude dobro natopljena

2. Ostavite malo da odstoji, pa isperite motor vodom pod pritiskom, pazeći da pištolj ne bude previše blizu

3. Ako nijeste sigurni da li će mlaz oštetiti pojedine elemente unutar motornog prostora, koristite obično crijevo

4. Nakon tretmana površinu treba da osušite komprimovanim vazduhom ili da obrišete čistom krpom ili da ostavite da se motor prirodno dobro osuši

5. Po potrebi pojedine konektore treba očistiti sredstvom za čišćenje Pored ovakvog načina pranja motora postoji pranje motora parom bez visokog pritiska, šampona, hemikalija, i suvo pranje motora (tečnošću koja jako isparava i nagriza masnoću i čađ, i posle se izduva vazduhom pod pritiskom). Naravno, neki primjenjuju i tradicionalno čišćenje motora četkom i naftom.

Bonus video: