Nova uzdanica u kompaktnoj klasi: Mazda 3

Nova trojka je duga 4.465, široka 1.795 i visoka 1.450 mm, što znači da je 5 mm duža, 40 mm šira i 20 mm viša od odlazećeg modela
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 17:29h

Mazda je protekle sedmice predstavila novu generaciju modela mazda 3, i donijela prednosti SkyActiv tehnologije u segment porodičnih kompaktnih vozila.

Rival folksvagen golfa demonstrira Kodo dizajnerski jezik koji smo prethodno vidjeli na modelima mazda 6 i CX-5.

Nova trojka je duga 4.465, široka 1.795 i visoka 1.450 mm, što znači da je 5 mm duža, 40 mm šira i 20 mm viša od odlazećeg modela. Međuosovinski razmak je porastao za 60 mm, na 2,7 m, što je donijelo veći prostor za putnike. Prtljažnik je takođe veći i sada prima 350 litara. Težina vozila je smanjena za 60 kg.

Mazda 3 će u početku da nudi izbor od tri SkyActiv benzinca, među kojima je i novi 1.5 sa 100 KS. Dvolitarska verzija će da bude dostupna u dva nivoa snage, sa 120 i 163 KS.

Jedini dizelaš u ponudi je 2.2 sa 150 KS.

Osim standardnog šestostepenog manuelnog mjenjača, kupac će kod dizela i slabijeg 2,0 benzinca moći da naruči šestostepeni automatik.

Mazdin stop-start sistem i-stop, se ugrađuje serijski u svim modelima, a regeneracija kočione energije i-Eloop će biti dostupna u nekim varijantama.

Kod nove trojke su svi sklopovi poboljšani i obnovljeni, od vješanja, upravljača, preko kočnica, do aerodinamike koja sada ima koeficijent od 0,275.

Nova mazda 3 će se na našem tržištu naći do kraja godine, a cijene u ovom trenutku nijesu poznate.

Integracija telefona

Japanci tvrde da će nova mazda 3 imati jednu od najtiših putničkih kabina u klasi, zahvaljujući upotrebi laganih izolacionih materijala. Enterijer je potpuno redizajniran, a centralna konzola ga jasno dijeli na dvije cjeline, kokpit usmjeren vozaču i udobno putničko okruženje.

Novi infozabavni sistem se sastoji od 7-inčnog touchscreen displeja iznad centralne konzole i novog rotacionog kontrolera između sjedišta. Kod mazde 3 je prvi put primijenjen inovativni Mazdin koncept povezivanja sa pametnim telefonom, koji preuzima veliku količinu sadržaja i prilagođava ga upotrebi tokom vožnje.

Bonus video: