Ekonomičnost u vožnji: Šaltovanjem do uštede

Osnovno pravilo za štednju pri šaltovanju je da u veću brzinu prebacujete što ranije, ali ne prerano
148 pregleda 2 komentar(a)
auto, vozilo, Foto: Shutterstock.com
auto, vozilo, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.07.2013. 16:27h

Štednja je jedna od riječi koja se danas najviše pominje, a kad je riječ o kućnom budžetu, ona se odnosi na sve segmente potrošnje, od isključenja nepotrebnih namirnica sa liste za kupovinu, preko uštede električne energije do uštede u troškovima prevoza.

Tako se dolazi i do stavke koja je kod vozača svakodnevno u upotrebi, a to je gorivo. Jedan od načina da na duže staze ostvarite značajnu uštedu u potrošnji je da pravovremeno šaltujete iz manje u veću brzinu i obrnuto, i da vam to postane navika.

Osnovno pravilo za štednju pri šaltovanju je da u veću brzinu prebacujete što ranije, ali ne prerano. Tačke šaltovanja u veći stepen prenosa zavise od kombinacije motora i mjenjača u konkretnom automobilu, ali za najbolje rezultate treba tražiti broj obrtaja nešto niži od onog kada obrtni moment dostiže najveću vrijednost. Kod dizelaša i modernih turbobenzinaca ta tačka je najčešće ispod 2.000 obrtaja, dok je kod atmosferskih benzinaca (bez turbine) često iznad 3.000 obrtaja.

Ako ne znate kako izgleda krivulja obrtnog momenta kod vašeg auta, i kada ono razvija najveći obrtni moment, možete se poslužiti subjektivnim osjećajem. U prevodu, probajte da osjetite kada motor vašeg auta najbolje “prima gas”, to jest kada auto najbolje vuče nakon pritiska na papučicu.

Međutim, kada vozite uzbrdo ili pod opterećenjem, vožnja u previše niskom broju obrtaja može da ima kontraefekat, jer se tada motor muči. Dakle, na uzbrdici ili kada vozite potpuno opterećen automobil, šaltujte na većem broju obrtaja. Sličan postupak važi i za pripremu za preticanje, kada treba naglo ubrzanje, kada treba obrtaje dovesti u stanje najbolje vuče motora.

Noviji automobili imaju indikator za promjenu stepena prenosa koji postoji zbog smanjenja potrošnje. Iako ponekad na uzbrdici kod nekih modela može da bude neupotrebljiv, u većini situacija će vam dati pravi savjet za najnižu potrošnju, pa nemojte da ga ignorišete.

Istraživanja su pokazala da tako možete da smanjite potrošnju i za 10 odsto.

Kad je vožnja u pitanju, treba se pridržavati sličnih principa. Vozite u nešto nižim obrtajima od tačke kad je obrtni moment najveći, ali ne pretjerujte. Rad motora na ispod 1.500 obrtaja obično nije dobra ideja, mada i ovdje postoje izuzeci.

BMW je tu otišao najdalje, pa je svoje nove dizelaše prilagodio da mogu mirno da rade i na 1.000 o/min, pa se u petom ili šestom stepenu može kliziti bržim gradskim cestama.

Bonus video: