Dizelaš za put oko svijeta: Subaru XV

Dužina od samo 4,4 metra može da zavara posmatrača, jer je XV i pored kompaktnih dimenzija vrlo prostran unutra
823 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 19.06.2013. 13:45h

Ako neko na ovom svijetu može iz punih usta da svoj automobil nazove krosoverom, onda je to Subaru. Japanski proizvođač je jedini na planeti koji sve svoje modele oprema simetričnim pogonom na sve točkove, po mnogima najboljim 4x4 sistemom na tržištu.

Zato su u Subaruu prošle godine riješili da kupcima u segmentu sve popularnijih kompaktnih SUV modela ponude auto koji će zaista biti sposoban da zagazi i van asfalta, ali i da na njemu bude sigurniji zahvaljujući stalnom kontaktu svih točkova sa podlogom. Tako je rođen model XV, koji smo mi nakon premijere probali u baznoj benzinskoj verziji, odličnoj za kraće dionice i prije svega namijenjenoj gradskoj upotrebi.

Sada je na test došla dizel varijanta, a tokom par stotina kilometara za volanom subarua XV 2.0d smo tražili odgovor na jedno bitno pitanje – može li ovaj auto da bude na visokom nivou i na dužim putovanjima.

Prije svega, XV otklanja eventualne predrasude oko izgleda Subaruovih vozila. Predvidivi i ponekad, za ovdašnje ukuse, ružnjikavi dizajn zamijenile su robusne, ali i moderne linije, koje kod testnog vozila dodatno ističe kontrastna kombinacija bijele karoserije i crnih detalja i zatamnjenih stakala. XV na taj način istovremeno diskretno privlači poglede i uliva povjerenje.

Dužina od samo 4,4 metra može da zavara posmatrača, jer je XV i pored kompaktnih dimenzija vrlo prostran unutra. Osoba za volanom i ona pored njega ne samo što mogu da se lijepo ispruže ako su visoki manje od 1,95 m, nego imaju dosta slobode i u bočnim pokretima. Istina, oslonac za ruku vozača je dosta kratak. U slučaju da su oni naprijed prosječne visine, pozadi ima mjesta da se komforno smjeste osobe do 1,9 m.

Dvolitarski turbodizelaš sa dva para međusobno suprotstavljenih cilindara (bokser konfiguracija) od 147 KS koji su u Subaruu dugo usavršavali, vrlo brzo nam je otklanio dilemu sa početka priče, o tome koliko je upotrebljiv za duža putovanja. Ovo je mašina koja u svakom trenutku ima skrivenu rezervu snage, vrlo je spontana i elastična pri isporuci iste, a vibracije su praktično neosjetne. Preticanje koje zahtijeva ubrzanje od 60 do 100 km/h se završava za samo 5,6 sekundi. Pri većem gasu, motor se oglašava brundanjem koje čujete u značajnijoj mjeri samo ako su vam nekim slučajem otvorena stakla. U suprotnom, izolacija kabine vas štedi od tog zvuka.

Za dobru realizaciju snage je zaslužan i šestostepeni manuelni mjenjač kratkog hoda ručice, što omogućava brzo šaltovanje.

U rikverc se ubacuje na vrlo čudan način, desno unazad, što zahtijeva navikavanje, ali najvažnije je što postoji zaštita od slučajnog odabira stepena prenosa za vožnju unazad umjesto šeste brzine.

Sa ovakvim pogonskim sklopom vožnja XV-a bržim putevima je izuzetno prijatno iskustvo. Auto se i uzbrdo kreće bez ikakvog napora, pa se i tada morate čuvati da nenamjerno ne prekoračite ograničenje, što se lako može desiti zbog gotovo mrtve tišine koja tada vlada u kabini, i činjenici da u šestoj brzini XV dostiže 130 km/h pri samo 2.400 obrtaja. Osim toga, potrošnja je više nego skromna.

XV na otvorenom putu troši oko 5, a u gradu oko 7 litara, pa je prosjek od 6 litara gotovo na nivou kataloške vrijednosti od 5,6 l (nisan kaškai 2.0 dCi 4x4 troši litar više).

U nastojanju da automobil učini što stabilnijim u krivinama, i da bi maksimalno smanjio naginjanje u stranu tipično za ovako visoka vozila, Subaru je ogibljenje podesio dosta tvrdo, što neće ostati nezapaženo kod putnika pri prelasku preko džombe ili ležećeg policajca. Međutim, kompenzacija za to je manja mogućnost mučnine u slalom krivinama i zabava u vožnji nekarakteristična za auto ove klase.

XV je već u osnovnom paketu izuzetno bogato opremljen, i posjeduje čak i 17-inčne alu-točkove, automatsku klimu, kontrolu dinamike (VDC), pomoć pri kretanju uzbrdo i gomilu bezbjednosnih sistema koji su mu, između ostalih donijeli 5 zvjezdica na Euro NCAP testu. Testni model dodatno ima i dvozonsku automatsku klimu, kameru za vožnju unazad i audio sistem sa kontrolama na volanu. Cijena ovako opremljenog subarua XV 2.0d kod ovlašćenog zastupnika za Crnu Goru, firme “Virage”, iznosi 28.000 eura.

Ljepota u jednostavnosti

Kad je riječ o dizajnu unutrašnjosti, Subaru nije želio da se povede za trendovima i da tako upropasti ono što je godinama stvarao, a što su mnogi znali da cijene – kvalitetan, ali jednostavan enterijer u kome je sve tako raspoređeno da u svakom trenutku znate gdje je što. Materijali nijesu raskošni, ali su prijatni za dodir tamo gdje treba i vrlo dobro upakovani.

Jedini vidljivi visokotehnološki detalj je mali displej na vrhu centralne konzole koji pokazuje parametre o putu i prikaz rada 4x4 pogona. Ono što je najvrednije kod Subarua se ne vidi golim okom - superiorne pogonske tehnologije obično idu ispod lima. I dok one donose određene prednosti u odnosu na rivale, uzrok su i jednog funkcionalnog nedostatka.

Naime, zbog mjesta koje zauzimaju komponente 4x4 sistema u zoni zadnje osovine, Subaru je bio ograničen u pogledu veličine prtljažnika, pa je sa 290 litara osnovne zapremine, gepek XV-a jedan od najmanjih u klasi (nisan kaškai ima 410 l). Uz to, donja ivica je dosta visoka, na oko 80 cm od podloge, pa se teže stvari moraju ubacivati “na o-ruk”.

Galerija

Bonus video: