Kako da očistite točkove svog četvorotočkaša?

Osim klasičnog pranja točkova šamponom i vodom, s vremena na vrijeme se preporučuje i upotreba specijalnih sredstava za čišćenje
168 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 08:17h

Točkovi od lakog metala su danas sve češći dio opreme automobila. Pošto je njihov osnovni zadatak da učine vozila atraktivnijim, to podrazumijeva da bi oni trebalo da budu čisti i uglancani.

Na felgama se, osim prljavštine, skupljaju i produkti trenja u kočionom sistemu, što može da izgleda ružno, ali i da na duže staze prouzrokuje oštećenje točkova. Zato bi ih trebalo što češće čistiti.

Osim klasičnog pranja točkova šamponom i vodom, s vremena na vrijeme se preporučuje i upotreba specijalnih sredstava za čišćenje, koja će točak da dovedu gotovo u fabričko stanje.

Međutim, tu treba biti oprezan. Agresivni proizvodi neprovjerenih proizvođača mogu da sadrže kiseline, koje će izazvati koroziju šrafova i ostalih metalnih djelova. Takođe, ne zaboravite da su iza točka vrlo važni djelovi koje agresivna sredstva mogu da oštete, kao što su kočiona kliješta, diskovi i komponente sistema ogibljenja.

Zato se treba držati proizvoda renomiranih proizvođača, koji su možda nešto skuplji, ali i znatno bezbjedniji i efikasniji. Prema istraživanju koje je uradio njemački Auto Bild, jedan od najkvalitetnijih proizvoda na tržištu je sredstvo za čišćenje bez kiselina - Sonax Xtreme Rim Cleaner, koje je na našem tržištu dostupno putem ovlašćenog zastupnika, firme Castellana.

Procedura čišćenja je jednostavna. Naprskajte sredstvo na površinu točka i ostavite par minuta da djeluje. Ako je neophodno, na deblje naslage prljavštine natopite sredstvo mekom krpom. Nakon toga očistite felge i osušite ih.

Zaštitni sloj

Da biste dobili najbolji rezultat, točkove možete da ispolirate ili klasičnom polir pastom, ili još bolje, specijalnim sredstvima koja postoje na tržištu, kao što je Sonax Xtreme Wheel Rim Coating Nano Pro. Na ovaj način se mogu uljepšati aluminijumski točkovi, ali i hromirane felge.

Nakon što ste ih dobro očistili, poprskajte ih sredstvom za poliranje koje ćete ravnomjerno rasporediti mekom krpom. Za oko sat sredstvo se sjedinjuje sa podlogom, čime je stvoren provodni tanki zaštitni sloj visokog sjaja, koji je tvrd kao staklo.

Kapljice vode jednostavno bježe od njega, što pojednostavljuje proces čišćenja. Najbolje od svega je što ovaj sloj traje nedjeljama.

Galerija

Bonus video: