Koliko je vožnja bezbjedna ako ste u drugom stanju?

Jedna od najčešćih dilema kod trudnica je da li treba da vežu sigurnosni pojas. Odgovor je jasan: da!
130 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2013. 07:30h

Žene koje su u drugom stanju ne bi trebalo da izbjegavaju ulogu vozača i to iz nekoliko razloga. Među njima su samopouzdanje i osjećaj komfora i slobode, što se posebno odnosi na žene koje već imaju djecu, koju treba odbaciti do škole ili vrtića.

U svakom slučaju, ako ste u drugom stanju, nastojte da ograničite vrijeme provedeno za volanom na najviše četiri sata tokom dana, i da ne putujete baš svaki dan, naravno. Ne zaboravite na redovne pauze i istezanje koje će pomoći boljoj cirkulaciji

Jedna od najčešćih dilema kod trudnica je da li treba da vežu sigurnosni pojas. Odgovor je jasan: da! Bez obzira na kom ste sjedištu u automobilu uvijek treba da budete vezani. Na ovaj način ćete zaštititi i sebe i svoje nerođeno dijete od povreda prilikom eventualne nezgode.

Mnoge žene se plaše da bi vezivanje pojasa tokom trudnoće moglo da povrijedi njihovo dijete u slučaju sudara ili naglog kočenja. Međutim, stručnjaci se slažu da je bezbjednije i za majku i za dijete ako je trudnica vezana.

Nedavno je Američki žurnal za akušerstvo i ginekologiju (American Journal of Obstetrics & Gynecology) sproveo istraživanje na ovom polju i došao do zaključka da “sigurnosni pojasevi bez sumnje štite fetus, ali i samu majku”. Zaključak ove studije je da trudna žena treba da se veže svaki put kada se nađe u vozilu. “Naša studija pokazuje da bi oko 200 fetusa svake godine bilo spaseno da su njihove majke bile vezane sigurnosnim pojasem u automobilu", naveo je dr Mark Perlmen, autor studije.

U svakom slučaju, ako ste u drugom stanju, nastojte da ograničite vrijeme provedeno za volanom na najviše četiri sata tokom dana, i da ne putujete baš svaki dan, naravno. Ne zaboravite na redovne pauze i istezanje koje će pomoći boljoj cirkulaciji.

Kako vezati pojas

Vrlo je važno da znate kako pravilno da vežete pojas. Donji dio pojasa treba da bude postavljen ispod stomaka, preko kukova. Gornji dio pojasa treba da ide dijagonalno između grudi, ali obavezno da zaobilazi stomak, to jest da bude postavljen sa strane stomaka. Takođe, on treba da prolazi preko ramena, a ne preko vrata. Nikada ne postavljajte gornji dio pojasa ispod ruke. Pojas treba da bude dovoljno pripijen uz tijelo majke, ali ne prejako stegnut.

Dok vozite povremeno provjeravajte da li je pojas slučajno prešao preko stomaka, jer bi to moglo da poveća rizik od povreda u slučaju sudara.

Bitno je i da sjedište bude pomjereno toliko da se tijelo nalazi najmanje 25 centimetara od mjesta gdje je postavljen vazdušni jastuk, bilo da se radi o volanu ili komandnoj tabli ispred suvozača. Ne brinite ako morate naglo da kočite. Fetus je dobro izolovan u vašoj utrobi zbog plodove vode koja ga okružuje. Ipak, ako doživite i najmanju nezgodu, posjetite doktora.

Bonus video: