"Opel adam" nije obrukao ime tvorca

Veliki adut opel adama je vrlo zabavna vožnja koju on nudi. Slalom kroz krivine u ovako malom vozilu je zaista pravo uživanje...
3 komentar(a)
Ažurirano: 28.05.2013. 11:15h

Dati nekom modelu automobila ime osnivača kompanije je vrlo hrabar potez. Opel se odlučio da ime Adam dodijeli malom šik modelu koji ima zadatak da dovede mlade ljude u porodicu Opel, a čini se da je posebno “ugrožena” ženska populacija.

Za razliku od fijata 500 i minija, opel adam nije zaigrao na kartu retro stila, već je ponudio sasvim moderan dizajn. Ipak, i pored tipičnih dizajnerskih elemenata njemačkog proizvođača, upravo italijanski mališan je prva asocijacija. Spoljašnjost je čak toliko nalickana, u pozitivnom smislu, da ćete adam prije primijetiti nego fijat 500. Dvobojna kombinacija karoserije, atraktivni aluminijumski točkovi i brojni hromirani detalji čine da adam bude u centru pažnje gdje god da se pojavi.

Osim toga, kupac može da konfiguriše svog ljubimca tako da on bude drugačiji od svih ostalih rođaka. Opel tvrdi da postoji više od milion različitih kombinacija eksterijera i enterijera.

I dok o vizuelnom efektu ne treba posebno razglabati, pitanje je da li adam ostalim karakteristikama može da parira konkurenciji. Mi smo imali priliku da osjetimo kakav je osjećaj biti za volanom ovog vozila.

Sa 3,7 metara dužine, adam je petnaestak centimetara duži od italijanskog konkurenta, ali je međuosovinsko rastojanje gotovo identično, pa u unutrašnjosti nema mnogo više prostora. Prvi pogled na enterijer govori da je Opel ozbiljno radio na tome da ne obruka ime svog tvorca. Unutrašnjost testnog primjerka je u velikoj mjeri presvučena kožom čija je boja u skladu sa karoserijom, pa kabina odiše dahom sportskog luksuza, gdje sportsku komponentu čine lijepo oblikovana sjedišta, “mesnati” trokraki volan, metalizirani detalji, kao i lako čitljiva instrument tabla sa dosta crvenog osvjetljenja.

Pohvalno je i to što je centralna konzola dosta “čista”. Umjesto gomile dugmića i prekidača koji su često zbunjivali vozače u ranijim opelima, u adamu postoji touch screen, koji je vrlo lagan za upotrebu. Zanimljiva karakteristika je krovište na kome su instalirane brojne lampice, koje Opel naziva “zvjezdana prašina”.

Iako vozač i suvozač nemaju problem sa prostorom za noge, a i iznad glave ima dosta “lufta”, dosta mala širina kabine čini da oni postanu prilično bliski, što znači da će vozač, ako suvozač malo opusti ruku, osjetiti kontakt sa njim pri svakom šaltovanju.

Pozadi je vrlo tijesno. I pored funkcije pomjeranja sjedišta unaprijed u cilju lakšeg ulaska, da bi dospjeli na zadnje sjedište, treba malo akrobatske vještine. A kako ćete se tamo osjećati zavisi prije svega od toga koliko je onaj ispred spreman za kompromis. Ako je viši od 1,80 m, biće gusto. U svakom slučaju, prostora za glavu nema previše, zbog krova koji se spušta upravo u tom dijelu kabine.

Prtljažnik je, naravno, vrlo mali. Zapremina mu je 170 litara, što se u urgentnom slučaju može povećati na 663 litra obaranjem zadnjih naslona. Loša strana je i suviše visoka donja ivica.

Ipak, u kabini postoje sasvim pristojni odjeljci za razne sitnice i držači za čaše.

Veliki adut opel adama je vrlo zabavna vožnja koju on nudi. Slalom kroz krivine u ovako malom vozilu je zaista pravo uživanje, bez obzira na ne baš preveliku snagu 1,4-litarskog motora u testnom modelu. Prilikom promjene opterećenja, lagani zadnji dio gotovo da i ne osjećate, a čak i kada pretjerate ESP vrlo rano interveniše i uliva osjećaj sigurnosti. Dosta tvrdo podešeno vješanje podržava ovaj agilan osjećaj, mada uzrokuje odskakivanje preko ležećih policajaca i ostalih neravnina.

Posebno prijatan je volan, koji pruža direktan osjećaj i pravu predstavu o dešavanjima na asfaltu. Prilikom prolaska pored kamiona i ostalih većih vozila, adam je pomalo nervozan zbog male težine i kratkog međuosovinskog razmaka. Kočnice je lako dozirati, dosta su snažne, a auto je vrlo stabilan pri usporavanju.

Adam je i sa cijenom vrlo konkurentan za ovu klasu. Bazna verzija košta oko 11.000 eura, ali ona ni izbliza nije “napucana” kao testni primjerak. Osnovni nivo opreme sadrži ABS, četiri vazdušna jastuka, čelične točkove i radio sa 5 zvučnika, dok klima uređaj dolazi tek u narednom paketu.

Naš adam je dosta skuplji, jer osim jačeg motora i najbogatijeg paketa opreme, ima i dosta stavki sa ogromne liste dodatne opreme.

Živahni benzinac

Atmosferski benzinac zapremine 1,4 litra nije previše tih, ali se više nego solidno nosi sa 1.060 kilograma teškim adamom. Motor od 87 KS je za većinu vozača i te kako dovoljna pogonska snaga, a i mi smo u većem dijelu testa bili više nego zadovoljni. Ipak, za one sa više vozačkog entuzijazma, u određenim momentima fali snage, posebno u vožnji uzbrdo.

Agilnosti doprinosi precizni mjenjač sa vrlo kratkim prenosnim odnosima (osim u petom stepenu) i kratkim hodom ručice. Motor snažnije povuče tek pri nešto većem broju obrtaja, kada postaje da bude bučan. Takođe, ekonomičnost mu nije jača strana.

Samo ako ste izuzetno pažljivi, moći ćete da ga ograničite na manje od pet litara, a mnogo vjerovatnije je da će vam trošiti oko 6-7 litara. Rezervoar se brzo prazni, jer prima samo 38 litara.

Galerija

Bonus video: