Ford fijesta 1.25 Trend - žurka na drumu

Iako je dizajn vrlo živ, vatren i privlačan, pravo otjelotvorenje naziva modela je u osjećaju koji on pruža vozaču u toku vožnje
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2013. 14:40h

Malo automobila ima tako bogatu istoriju kao ford fijesta. Sedma generacija modela koji je lansiran davne 1976. godine, nedavno je dobila redizajniranu varijantu. Auto je stigao na crnogorsko tržište, i odmah došao na probu “Vijesti”.

Za razliku od prethodnih generacija malog gradskog automobila, Ford je kod ove posljednje akcenat stavio na dizajn, čim je potkrijepio naziv modela (fiesta – zabava, žurka). Fijesta je i prije ovog redizajna bila jedan od najatraktivnijih auta u klasi, a danas je to još izraženije.

Gradski ford je dobio veliku prednju masku koja čini da automobil uveliko podsjeća na najnoviju limuzinu mondeo, ali i na supersportski aston martin venkiš. Pored toga, agresivnosti doprinose i veliki farovi koji se povlače duboko unazad. Zadnji dio vozila, sa krovnim spojlerom i visoko postavljenim stop svjetlima, čini možda najubjedljiviji dio nove fijeste.

Enterijer je izrađen sa puno stila i funkcionalnosti. Volan je sportskog izgleda, a ručica mjenjača, iako nije visoko postavljena kao kod nekih rivala, je uvijek nadohvat ruke tokom dinamičnije vožnje. Centralna konzola je lijepo koncipirana, a prekidači i dugmići su vrlo prijatni tokom upotrebe. U fijesti se jednostavno osjećate kao u nekom većem vozilu. Sjajnocrni ili metalik detalji izgledaju vrlo solidno, iako je jasno da su od plastike. Gornji dio komandne table je izrađen od mekanog materijala, ali ćete naći i tvrđu plastiku i to na nekim mjestima koji su češće pod prstima, kao što je gornji dio obloga vrata.

Od forda se uvijek očekuje dobra ergonomija, a fijesta nije izuzetak. Pozicija u vožnji je vrlo dobra. Volan je podesiv po visini i dubini, a u opremi Trend koju ima testni primjerak, udobna sjedišta su podesiva po visini. Dok su vozač i suvozač izuzetno lijepo ugošćeni u kabini fijeste, ni putnici pozadi ne mogu previše da se žale. Istina, kod nekih rivala na zadnjim sjedištima ima više prostora, dok u fijesti dovoljno mjesta ima samo za osobe nižeg rasta, koje će prozorska stakla morati da spuštaju ručicom, a ne postoji ni ručka za pridržavanje. Prtljažni prostor je nešto bolji. Standardna zapremina je 295 litara, a obaranjem zadnjih naslona može se povećati na 979 litara, mada podnica u tom slučaju nije ravna.

Iako je dizajn vrlo živ, vatren i privlačan, pravo otjelotvorenje naziva modela je u osjećaju koji on pruža vozaču u toku vožnje.

Najveća prednost ovog malog forda u odnosu na konkurenciju su njegove vozne osobine zbog kojih onome za volanom priređuje pravu žurku na drumu. Fijesta mijenja pravac sa takvom preciznošću i agilnošću da bi joj na tome pozavidjeli mnogi egzotični sportski automobili. Kada, pored toga shvatite koliko se minimalno naginje u krivinama i kolika je količina trakcije koja uliva povjerenje, nećete morati da pređete previše kilometara da biste shvatili da je fijesta najpovozniji i najzabavniji gradski auto na tržištu. To ne utiče previše na udobnost, jer je i na tom polju ona visoko pozicionirana, mada ne u samom vrhu klase.

Fijesta je dobro opremljena za svoju klasu. U osnovnom paketu dolaze

ABS sa pomoći pri kočenju, dva vazdušna jastuka, servo volan podesiv po visini i dubini, električni podizači prednjih stakala, elektropodesivi retrovizori sa grijanjem, radio CD MP3 sa 6 zvučnika, audio komande na volanu, dnevna svjetla...

Paket Trend osim ovoga nudi ESP, daljinsko centralno zaključavanje, manuelni klima uređaj, putni računar, kožni volan i ručicu mjenjača i čelične točkove od 15 inča (rezervni točak standardnih dimenzija).

Ovako opremljena fijesta 1,25 sa petoro vrata kod crnogorskog dilera Forda, firme Pegasus, staje 10.330 eura.

Žustri benzinac

Šasija fijeste je takva da jednostavno vapi za snažnim motorom koji će iskoristiti sve njene potencijale, a mi smo to pokušavali sa 1,25-litarskim benzincem od 82 konjske snage.

Iako se ovo možda čini nedovoljno, treba imati na umu da je testna fijesta teška samo 1.100 kg, pa ovaj motor ima iznenađujuće dobre performanse, i sa njim možete da zujite kroz gušći saobraćaj i kroz raskrsnice sa kružnim tokom.

Vuča je nešto slabija u nižim obrtajima, a motor se “budi” tek nakon 2.500 obrtaja, i tek tada se treba upuštati u eventualna preticanja. Potrošnja ovog malog benzinca na otvorenom putu je ispod 6 litara, dok u gradu ide na oko 7,5 litara.

Galerija

Bonus video: