Koliko su amortizeri važni za bezbjednost i udobnost u vožnji?

“Kada su amortizeri neispravni, svaki pokreti šasije se prenose do putnika potpuno ‘nefiltrirani’"
366 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2013. 13:38h

Kad kažemo amortizer, većina nas pomisli na dio automobila koji upija neravnine i džombe na kolovozu i tako čini da se vozimo udobnije i bez potresa. To je samo jedan dio zadatka koji amortizeri imaju, dok onaj drugi, mnogo važniji, često gubimo iz vida.

Ova komponenta ima velikog uticaja i na bezbjednost u vo žnji, a sprečava i oštećenja ostalih djelova na vozilu. Amortizeri su djelovi sistema oslanjanja vozila koji apsorbuju mehaničku energiju vibracija šasije i točkova, i pretvaraju je u toplotnu energiju.

“Kad je u pitanju bezbjednost, amortizeri imaju zadatak da onemoguće točkove da dugo lebde u vazduhu tokom prelaska preko neravnih površina, jer kada guma nema kontakt sa podlogom, kočenje je potpuno neefikasno, trakcija ne postoji, a manevrisanje je znatno otežano”, kazao nam je Darko Uroić, predstavnik firme Tenneco Automotive, koja je distributer amortizera marke Monroe za područje bivše Jugoslavije.

Uroić je sa svojim kolegama tokom prvomajskih praznika ispred tržnog centra Delta u Podgorici, upoznavao crnogorske vozače sa važnošću amortizera.

U okviru karavana nazvanog Tenneco Tour, koji je krenuo iz Makedonije, preko Beograda, Banja Luke i Podgorice i završava se u Ljubljani, zainteresovani vozači su u specijalno pripremljenim kamionima mogli na licu mjesta da se upoznaju sa djelovima za prvu i naknadnu ugradnju djelova Monroe i Walker, ali i da na simulatoru praktično spoznaju razliku u vo žnji sa ispravnim i neispravnim amortizerima. Osim bezbjednosti, od ovih djelova vozila u velikoj mjeri zavisi i udobnost putnika.

“Kada su amortizeri neispravni, svaki pokret šasije prouzrokovan vožnjom preko neravne podloge, promjena pravca, kočenje ili ubrzavanje se prenose do putnika potpuno ‘nefiltrirani’. Amortizeri značajno umanjuju ovaj efekat i na taj način izoluju putnike od spoljašnjih uticaja”, kazao nam je Uroić.

Osim toga, snažne vibracije šasije koje nastaju zbog nepravilnog funkcionisanja amortizera uzrokuju povećano trošenje guma i komponenti šasije. U jednom od kamiona su bili izloženi zamjenski djelovi za naknadnu ugradnju, koje na našem tržištu distribuira firma “Autokrešo Crna Gora”.

Tu su se mogli vidjeti gotovo svi elementi sistema oslanjanja, od opruga i raznih vrsta amortizera, preko čuvenih kugli za Sitroenova vozila i amortizera za kamione, do alata za bržu i efikasniju montažu.

Darko Uroić

“Imamo ovdje i maketu prednjeg trapa audija A4, gdje vozači mogu da vide kako funkcioniše sistem oslanjanja i upravljački sistem vozila, i da shvate koliko su u vožnji aktivni djelovi poput amortizera, kugli, letve volana. Oni se samim tim troše, a kada dođu do faze kada postoji puno lufta, automobil bukvalno počne da bježi po cesti”, objašnjava Uroić.

Osim amortizera Monroe, bili su tu i djelovi Walker, kao što su katalizator za audi A4 ili FAP filter za pežo 407, koji je, kaže Uroić, dosta jeftiniji od originala i staje oko 300 eura.

Galerija

Bonus video: