Ševrolet treks - laka konjica

U treksu bez problema mogu da se smjeste četiri visoke osobe, jer i naprijed i pozadi ima dosta mjesta
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.05.2013. 13:47h

Automobilskoj industriji ovih dana ne cvjetaju ruže, ali ako postoji segment koji se ubrzano razvija i bilježi rast, to je klasa malih SUV modela, koju je osnovao nisan đuk. Nakon što su kupci pozitivno reagovali na ovaj japanski model čudnog dizajna, stigle su reakcije sa svih strana – pežo 2008, reno kaptur, ford ekosport…

Među armadom novih konkurenata u ovom segmentu je i ševrolet treks (Trax). O kakvom vozilu se radi, pokušali smo da saznamo tokom prvih probnih vo žnji na međunarodnoj prezentaciji za medije u Zadru. Treks dijeli mnogo toga sa još jednim jakim rivalom na tržištu, Opelovim modelom moka, ali mu je prednost niža cijena.

Ševroletov adut je i dizajnerski sličan rođaku iz Opela, što znači da cilja na onaj dio kupaca koji više vole snažnije i konvencionalnije linije. Sprijeda se dosta oslanja na ostale modele iz Ševroletove game, s tim što su sve konture dosta istaknutije, a utisak moći je pojačan naborima na haubi i velikim branikom. Maska je podijeljena na dva dijela horizontalnom lajsnom na kojoj se nalazi logotip kompanije.

Otpozadi nas treks, sa svojim izbačenim bokovima na kojima su smještena svjetla, neodoljivo podsjeća na nisan murano, što samo po sebi dovoljno govori. Mada će kupci moći da se odluče i za model sa pogonom na prednje točkove, mi smo na raspolaganju imali samo 4x4 modele, sa turbodizel ili turbobenzinskim motorom.

Oba agregata su više nego dovoljno snažna da agilno barataju autom veličine treksa. Mi smo više vremena proveli u dizel varijanti, koja se odaziva na gas već pri 2.000 obrtaja, na otvorenom putu troši oko 6,0 litara i do 100 km/h ubrzava za 9,4 sekunde u 4x4 verziji.

Treks u vožnji pokazuje da izuzetno brine o udobnosti putnika, možda čak i previše. Oslanjanje je izuzetno meko, pa su putnici pošteđeni gotovo svih nepravilnosti na putu, ali se, sa druge strane, za razliku od nisan đuka, dosta naginje u stranu. Ševroletovi stručnjaci tvrde da imaju vremena da porade na ovim nedostacima i da će vozila u serijskoj proizvodnji biti stabilnija i povoznija, a to je zaista dobra vijest, posebno zbog toga što automobil u drugim segmentima zaista ima dosta kvaliteta. Prije svega, unutrašnjost nudi obilje prostora.

U treksu bez problema mogu da se smjeste četiri visoke osobe, jer i naprijed i pozadi ima dosta mjesta. Prtljažnik je takođe prilično veliki, prima 365 litara, a brojne pregrade za sitnice uvijek dobro dođu. U tom pogledu, treks je dosta praktičniji od đuka.

Materijali korišćeni u kabini nijesu premijum kvaliteta, ali je sve vrlo dobro spojeno i izgleda spremno da odgovori na iskušenja svakodnevne upotrebe. Treks je dobro opremljen i u osnovnoj verziji dolazi sa kompletnim bezbjednosnim paketom (6 vazdušnih jastuka, elektronska kontrola stabilnosti, pomoć pri kretanju na uzbrdici, kontrola proklizavanja), klimom, CD MP3 uređajem (Bluetooth, USB, AUX).

Ovako opremljen model sa baznim 1.6 benzinskim motorom od 115 KS na našem tržištu košta 16.390 eura, što je par hiljada manje od opel moke. Za dodatnih 600 eura dobijate “plus paket”, koji obuhvata 16-inčne aluminijumske točkove, prednje maglenke i zadnje parking senzore. Najjeftinija dizel varijanta 1.7 sa 130 KS košta 21.390 eura, dok 4x4 model staje 24.232 eura. Tekst i fotografije

Izolacija ide na doradu

Prvo iskustvo u vožnji treksa nije bilo previše impresivno, jer se dizel agregat prilično glasno čuje unutar kabine. Čim ubacite u prvu brzinu i krenete, on se odmah oglašava, a kada tražite snažnije ubrzanje, buka postaje skoro nepodnošljiva.

Kasnije smo shvatili da ni model sa turbobenzincem nije imun na ovo, kada jače nagazite na gas. U Ševroletu su svjesni ovog problema, a jedan od inženjera nam je objasnio da greška nije u motorima, već u lošoj izolaciji motornog prostora.

Pošto se u slučaju testnih vozila na promociji u Zadru radi o pretprodukcijskim modelima, Ševrolet ima vremena za reakciju, kazao je naš sagovornik, i uvjerio nas da će automobili koji stignu u prodajne salone biti znatno bolje izolovani.

Galerija

Bonus video: