ljubimac na 4 točka

Kako da temeljno očistite automobil

Praznici su pravo vrijeem da propisno pripremite auto, ako to već nijeste uradili nakon zimskog perioda
473 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2013. 14:14h

Pred nama su prvomajski praznici, koje će mnogi iskoristiti da otputuju na more ili planinu, u društvu ili sa porodicom. Pošto je najčešće prevozno sredstvo koje se koristi za kraća putovanja automobil, sad je pravi čas da ga propisno pripremite, ako to već nijeste uradili nakon zimskog perioda.

KAROSERIJA

Naravno, temeljno pranje je od najveće važnosti za dobar izgled, ali i preventivu od oštećenja lima, plastike i ostalih materijala koji su bili izloženi prljavštini i soli. Iako vjerujemo da je većina vas to već odradila, one koje nijesu podsjećamo da je najvažnije vodom pod pritiskom isprati najzabačenija mjesta podvozja i oko točkova, gdje se prljavština zadržava.

“Preporučljivije je prati auto vodom pod pritiskom, takozvanim pranjem bez kontakta, nego na četkama koje mogu da stvore mikro-ogrebotine na farbi”, kazao nam je Nikola Skrobanović, koji se bavi lakiranjem i pranjem vozila.

Ko želi da ovaj posao odradi besprekorno, neka obrati pažnju i na djelove do kojih voda ne dopier kao što su pragovi vrata.

Savjet: Kada koristite kompresor, vodite računa da pištolj sa vodenim mlazom ne primičete vozilu na manje od 30 cm, da ne bi došlo do oštećenja farbe, I da ne približavate mlaz osjetljivim elektronskim komonentama. To prepustite specijalizovanom servisu.

TOČKOVI

“Održavanje točkova zaslužuje posebno poglavlje. Osim soli i prljavštine, na njima se skuplja i sitni prah koji potiče od trošenja kočnica. Ako se ova mješavina na vrijeme ne ispere, kasnije se teško skida“, i to specijalizovanim sredstvima za poliranje”, kaže Skrobanović.

Ako su točkovi previše zaprljani, isperite ih mlazom vode prije samog pranja vozila. Tom prilikom pazite da mlaz ne udara u gumu iz prevelike blizine, jer može da oslabi strukturu pneumatika. Ovakvo oštećenje nije vidljivo golim okom, ali predstavlja prijetnju po bezbjednost.

Dodatna prevencija i održavanje aluminijumskih točkova podrazumijeva korišćenje specijalnih sredstava, koja potpomažu boljem rastvaranju naslaga. Ova sredstva se nanose prije samog pranja, ali nijesu svi preparati efikasni. Odlučite se za kvalitetnije proizvode, a jedan od najboljih na tržištu, prema testiranju Autokluba Evropa, je Sonax Xtreme.

Savjet: Ako perete automobil na perionici sa četkama, nakon pranja provjerite da li su točkovi u potpunosti čisti. Često se dešava, da zbog strukture aluminijumskih felgi, četka ne može da priđe svim površinama. Ako je potrebno, uklonite preostale nečistoće ručno sunđerom prije nego što se stvore dodatne naslage.

STAKLA

Čista stakla su predsulov za dobru vidljivost. Očistite ih i spolja i iznutra, a istovremeno obratite pažnju da li je na staklima farova, štopova i žmigavaca došlo do oštećenja kroz koja bi mogla da prodire voda. Ovakve pukotine se mogu zatvoriti specijalnim sredstvima, ali u je vrlo efikasan i superlijepak.

Stakla možete da očistite posebnim hemijskim sredstvom i magičnom krpom. Iako mislite na nema razloga da čistite stakla iznutra, začudićete se koliko se sitne prašine iz ventilacionog sistema i isparavanja plastike skuplja na njima.

Tek nakon čišćenja ćete shvatiti koliko su stakla bila prljava. Čist vjetrobran smanjuje opasnost od odbljeska sunca ili farova tokom noćne vožnje.

Savjet: U cilju maksimalne vidljivosti, ne zaboravite da očistite bočna i zadnje staklo, kao i retrovizore.

PLASTIKA

Plastične i gumene površine treba posebno tretirati. Neofarbanu plastiku možete da njegujete specijalnim gelovima ili silikonskim sprejom, što će joj obezbijediti fleksibilnost i sjaj. Kedere na vratima premažite za to namijenjenim preparatima.

Savjet: Kedere nemojte da premazujete silikonskim sredstvima ili sprejom, jer je dokazano da tokom vremena silicon nagriza gumu i čini je poroznom.

ENTERIJER

Higijena unutrašnjosti auta ne podrazumijeva samo pomenuto čišćenje stakala. Potrebno je temeljno očistiti presvlake sjedišta, tepihe i patosnice. Vlažna i prljava tkanina je plodno tlo za sve vrste gljivica i bakterija, koje mogu da ugroze zdravlje putnika i da stvori neprijatne mirise u unutrašnjosti. “Osnovno čišćenje počinje sa usisavanjem kabine i pranjem patosnica. Magična krpa je pogodna za čišćenje gotovo svih površina u enterijeru kao što je instrument tabla, a treba je nakvasiti mlakom vodom i šamponom”, objašnjava Skrobanović.

Za dodatnu zaštitu enterijera, koristite specijalna sredstva koja mogu da se kupe u prodavnicama auto-kozmetike, a za čišćenje i njegu kožnih sjedišta postoje posebni preparati.

Savjet: Kada čistite unutrašnjost ne zaboravite prtljažnik. Istovremeno provjerite pristisak u rezervnoj gumi. Izbacite sve nepotrebne stvari, među koje u ovom periodu godine spadaju i lanci za snijeg.