Crnogorska premijera: Honda CR-V

Nova generacija japanskog sportskog terenca izgleda kao SUV, za njegovim volanom se sjedi kao u hečbeku, a funkcionalan je kao miniven
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 13:38h

„Postoji li nešto što ovaj auto nema“, bilo je naše pitanje nakon tehničke prezentacije nove honde CR-V održane u petak na Ivanovim koritima podno Lovćena.

Nova generacija SUV modela japanskog proizvođača je stvorena da zadovolji gotovo sve potrebe savremenog vozača. Izgleda kao klasični SUV, vozač u kokpitu može da nađe poziciju kao u kompaktnom hečbeku, a prostran je kao miniven.

„Ovaj koncept mi u Hondi nazivamo sinergija, a on se bazira na tri principa: efikasnosti, pouzdanosti i funkcionalnosti“, kazao je Bogdan Lačković, servisni inspektor i tehnički trener za Hondina vozila.

Hondin SUV koji je od 1995. godine prodat u oko 5 miliona primjeraka širom svijeta, u najnovijoj generaciji je dug 457 cm, po čemu je sličan prethodniku, od koga je niži za 3 cm, što mu donosi još bolja dinamička svojstva.

Dizajn spoljašnjosti je dosta atraktivan, u tradicionalnom sportskom stilu Honde, ali i prilagođen funkciji i prostranosti kabine. U ovom sportskom terencu komotno mogu na duže putovanje da krenu četiri putnika, a ni petom neće biti tijesno na par sati, jer je pod u zoni zadnjih sjedišta ravan. Iza vrlo visokog vozača može da sjedne vrlo visoki putnik, jer je prostor za glavu i koljena izuzetno veliki, a u Hondi tvrde da je prtljažnik od 589 litara najveći u klasi.

Ono što je autora ovog teksta, visokog oko dva metra, odmah razveselilo, je vrlo veliki hod volana i po dubini i po visini, i visoko postavljena ručica mjenjača. CR-V je vrlo funkcionalan, jer je Honda mislila i na najsitnije detalje, pa na primjer jednim potezom možete da oborite naslone zadnjih sjedišta, i iz prtljažnika, i iz samog putničkog prostora.

Kvalitet materijala i izrade dva testna primjerka koja smo bili u prilici da vozimo na dosta dugoj dionici od Podgorice, preko Ivanovih korita do Tivta i nazad, je na vrlo visokom nivou, što se i očekuje od ovog japanskog proizvođača koji stremi premijum segmentu.

Bezbjednost je bila u vrhu prioriteta pri razvoju ovog vozila, pa pored standardnih bezbjednosnih uređaja kao što su ABS, EBD (raspodjela kočione sile) VSA (kontrola stabilnosti) i gomila vazdušnih jastuka, CR-V u standardu nudi i aktivne naslone za glavu, ali i ojačanja na karoseriji koja sprečavaju oštećenje putničke ćelije i rasipaju sile udara oko nje.

U kabini „miriše“ na luksuz i zbog stvarčica kao što su centralni displej, hromirani detalji, automatski klima uređaj, a u većim paketima opreme vas čekaju i koža, kamere za vožnju unazad, Bluetooth, panoramski krov, adaptivni tempomat...

U standardu CR-V dolazi sa 17-inčnim aluminijumskim točkovima, a jedini veći nedostatak bazne opreme je to što volan i sitna ručica mjenjača nijesu obloženi kožom, a to je u ovakvom autu gotovo obavezno.

Tokom par stotina kilometara provedenih u ulozi vozača, ali i suvozača, shvatili smo da se CR-V u verziji sa inteligentnim 4x4 pogonom ne boji brzih krivina koje sa lakoćom prolazi držeći zacrtanu putanju, uz određeno naginjanje karoserije koje može da bude uzrok blage mučnine za one smještene pozadi. Izolacija je izvanredna, kao u nekom Audijevom modelu. Vozač se već nakon nekoliko kilometara srodi sa vozilom, kao da ga vozi duže vrijeme, a ni u jednom trenutku se ne osjeća nebezbjedno.

Koliko je ovaj auto univerzalan, pokazuje i činjenica da se podjednako dobro uklapao i u brdske, snijegom pokrivene predjele Lovćena, i među luksuznim građevinama i jahtama Porto Montenegra.

Honda CR-V se proizvodi u Velikoj Britaniji, a na našem tržištu, kod ovlašćenog zastupnika, firme „Efel Motors“, u osnovnom paketu opreme Comfort i 2.0 benzinskim motorom i pogonom na prednje točkove košta 22.100 eura. Najjeftinija turbodizel varijanta 2.2 i-DTEC sa pripadajućim 4x4 pogonom staje 26.900 eura.

Benzinac traži visoke obrtaje

Honda trenutno za CR-V nudi dva motora, jedan benzinski i jedan dizel. Atmosferski benzinac zapremine dva litra raspolaže sa 155 KS i 192 Nm. Naizgled solidan potencijal u vožnji našim putevima do izražaja dolazi tek kada vozite u visokom broju obrtaja, jer je najveća vučna moć dostupna tek pri 4.300 obrtaja, kada auto postaje i pomalo bučan.

Zato se može dogoditi da, ako šaltujete ranije, osjetite nemoć ovog vozila pri preticanju i tokom vožnje uzbrdo. Sa druge strane, iako na papiru ima 5 konja manje, dizel je sasvim druga priča. Velikih 350 Nm je na raspolaganju već pri 2.000 obrtaja, što donosi pravo zadovoljstvo u vožnji u svim uslovima, i lakoću pri preticanju.

Potrošnja na otvorenom putu koju smo zabilježili je oko 6,5 litara, dok benzinac troši nešto oko osam litara. Honda najavljuje da će uskoro biti dostupan 1.6 dizel sa 120 KS koji će imati garanciju od milion kilometara.

Galerija

Bonus video: