Koliko je potrošnja goriva veća od kataloške?

Fabričke podatke o ekonomičnosti motora treba uzeti sa rezervom
198 pregleda 10 komentar(a)
automobil, Foto: Shutterstock.com
automobil, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.04.2013. 17:00h

Ako se odlučite za kupovinu folksvagen šarana 2.0 TDI, zaboravite na podatak o potrošnji koji ćete naći u brošuri koju dobijete za ovaj automobil. Prema rezultatima opsežnog testiranja koje je obavio njemački ACE (Auto klub Evropa), ovaj automobil u prosjeku u realnim uslovima troši 7,6 litara dizela, što je čitavih 2,1 litar, ili skoro 40 odsto, više nego što piše u katalogu.

Iako smo i mi tokom brojnih testova stalno ukazivali na poznatu činjenicu da u većini slučajeva teško možete da postignete potrošnju deklarisanu od strane fabrike, ACE je standardizovao način provjere i primijenio ga na stotinak modela različitih proizvođača.

Od 90 vozila koja su bila obuhvaćena testom, kod čak 55 vozila je utvrđeno da prekoračuju deklarisanu potrošnju, ponekad znatno više od 10 odsto.

ACE je apelovao na Evropsku komisiju da izmijeni standardizaciju ustanovljenu 1996. koja se zove “novi evropski ciklus vožnje”.

Posebno se kritikuje to što ovi podaci nemaju praktičnu vrijednost, jer su dobijeni iz laboratorijskog testiranja, a predlaže se da testiranje bude osmišljeno tako da dobijene vrijednosti budu bliske realnoj potrošnji.

U određenim slučajevima se pokazalo da u realnim uslovima potrošnja može da bude i manja od kataloške, pa je tako kod reno tvinga ACE utvrdio da troši 10 odsto manje nego što piše u tehničkoj specifikaciji.

U priloženoj tabeli ćete naći rezultate testiranja od strane ACE i razliku u potrošnji kod svih testiranih modela.

Prodavci predočavaju razliku

Prodavci u salonima automobila u Crnoj Gori koje smo kontaktirali, uglavnom upoznaju kupca sa činjenicom da će određeni automobil u realnim uslovima upotrebe potrošiti više goriva.

“Uvijek naglasimo da kataloške podatke treba uzeti sa rezervom”, kazao nam je Slaven Šišević, iz Kia Montenegro.

“Odstupanje kod Kijinih modela nije preveliko, i kreće se oko 20 odsto. Tako za model rio znamo da troši oko 6 litara, dok u brošuri piše 5, ili za sid da troši 7,5 l, dok u katalogu stoji 6 litara. Uvijek nastojimo da budemo maksimalno korektni prema potencijalnom kupcu”, dodaje Šišević, ističući da se većina kupaca interesuje za potrošnju.

Sličnu politiku imaju i u Tojotinom zastupništvu.

“Na pitanje o potrošnji, koje je za kupce novih vozila vrlo bitno, upoznajemo klijenta i sa kataloškim podacima, ali i sa onim što se realno može očekivati u našim uslovima s obzirom na izuzetno loš kvalitet goriva i puteva, s tim da je gotovo jednako važan faktor i režim vožnje”, kazali su nam u Tojoti Podgorica.

Bonus video: