buđenje nakon zime

Kako da pripremite motocikl za upotrebu nakon duže pauze

Ako nijeste vozili motocikl čitavu zimu, neko vrijeme vozite izuzetno oprezno i lagano da biste se opet privikli na njega
90 pregleda 3 komentar(a)
motocikl, Foto: Shutterstock.com
motocikl, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.04.2013. 00:28h

Proljeće je stiglo i vjerovatno ste već spremni da skočite na svoj motocikl, ako to već nijeste uradili. Ali, prije nego zavrtite gas, posvetite malo vremena pripremi svog ljubimca za predstojeća iskušenja. Na taj način ćete mu produžiti vijek, i bićete bezbjedniji i za sebe i za ostale učesnike u saobraćaju.

Evo osnovnih stavki koje bi trebalo provjeriti prije nego izađete na ulicu:

Gume i točkovi

Provjerite točkove da bi se uvjerili da nema oštećenja, naprslina, ili problema sa krakovima.

Gume ne bi smjele da imaju bilo kakve kile ili ureze. Osim vizuelnog pregleda, pređite dlanom preko površine pneumatika da bi se uvjerili da nema bilo kakvih stranih tijela ili neravnina koje bi ukazivale na problem.

Zbog promjene temperature i dugog stajanja, pritisak u gumama bi mogao da padne, pa ih dopumpajte do propisanog nivoa.

Ulje i tečnosti

Provjerite ulje u motoru i mjenjaču, ulje za pogonsku osovinu ako je motocikl posjeduje, hidrauličko ulje, rashladnu tečnost i sipajte gorivo.

Vizuelno provjerite ima li bilo kakvog curenja, posebno tamo gdje je iz nekog razloga bilo manje tečnosti nego što ste ostavili pred zimu.

Akumulator

Ako ste pri odlaganju motocikla skinuli akumulator, sada ga montirajte, i obratite pažnju da kontakti budu dobri. Terminali treba da budu očišćeni od prašine, opiljaka i korozije, jer to može da uzrokuje loše i nestalno napajanje električnom energijom.

Svjetla

Pregledajte far i provjerite je li snop pravilno usmjeren. Da li radi i kratko i dugo svjetlo? Takođe, provjerite i žmigavce i stop svjetlo.

Kontrole

Podmažite sve poluge i pedale. Kablovi bi trebalo da budu bez prevoja ili lomova i ne bi trebalo da se ukrštaju sa upravljačem.

Prekontrolišite crijeva, na kojima ne bi smjelo da bude pukotina, kila ili curenja. Komanda gasa bi morala da se pokreće slobodno, bez ometanja.

Šasija

Provjerite da li je negdje na okviru došlo do ljuštenja farbe ili pukotina, jer bi to moglo da ukaže na slabost strukture. Podesite prednju viljušku i zadnje amortizere.

Pogonski kaiš ili lanac bi trebalo da budu propisno zategnuti. Podmažite ih ako je potrebno, i provjerite da li pravilno leže. Pritegnite sve natezače, i promijenite ih ako je neophodno.

Sve ovo možete da uradite pomoću uputstva za upotrebu motocikla, a ako mislite da ovo ne možete da obavite sami, obratite se mehaničaru.

I na kraju savjet iskusnih motociklista - ako nijeste vozili motocikl čitavu zimu, neko vrijeme vozite izuzetno oprezno i lagano da biste se opet privikli na njega. Ako ste kupili novi motocikl, idite na dodatni trening, a ako treba dopunite i bezbjednosnu opremu.