"Nisan đuk" krši norme i postavlja svoja pravila

Mali gradski SUV u Nismo varijanti nudi više snage, sportskiju šasiju i još ubjedljiviji izgled
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.04.2013. 15:27h

Šta za vas znači naziv “Nismo”? Ništa, pretpostavljamo. U Japanu bi vam, međutim, rekli da je to dobro poznata skraćenica za Nissan Motorsport, odjeljenje kompanije koje je već decenijama odgovorno za trkačke automobile. Prvi Nismo model, skajlajn GT-R, predstavljen je još 1964. godine, a 2011. godine stiže u komletnu gamu Nisana.

Japanci su nedavno došli na ideju da dovedu Nismo i u Evropu, a počeli su od automobila koji bi na najbolji način mogao da promoviše vrijednosti ove filozofije – modela đuk (Juke).

Iako se ne radi o punokrvnom sportisti, već o malom SUV vozilu B segmenta, đuk je izuzetno upadljiv i vrlo popularan, pa je po mišljenju japanskih stratega stvoren za ovu ulogu.

“Đuk krši norme i stvara pravila za sebe, a već je prodat u gotovo 300.000 primjeraka. Ovaj gradski SUV već u sebi ima sportski DNK, koji je Nismo tretmanom znatno nadgrađen”, kazali su predstavnici Nisana na regionalnoj prezentaciji ovog modela na stazi NAVAK u blizini Beograda.

Đuk nismo se od standardne verzije spolja razlikuje po specijalnom aerodinamičkom kompletu, koji je donio čak 37% veću potisnu silu. Tu su i crvena kućišta retrovizora, koja će biti karakteristika svih budućih Nismo modela, 18-inčni aluminijumski točkovi, LED svjetla, krovni spojler pozadi, kao i otvore auspuha prečnika 10 cm.

Ista filozofija je prenijeta i u unutrašnjost, pa ćete osim novih sportskih školjkastih sjedišta primijetiti i detalje kao što su crveno dugme za startovanje motora, prošivi na ručici mjenjača i crveni obrtomjer.

Pod haubom je benzinski turbomotor zapremine 1,6 litara, koji razvija 200 KS i 250 Nm, i u verziji sa pogonom na prednje točkove, od 0 do 100 km/h ubrzava za 7,8 sekundi.

Podršku agregatu daju izmjene izvršene ispod lima. Opruge su 10 odsto kruće, amortizeri su prepodešeni radi bolje kontrole u krivinama, a i upravljački sistem je takođe rekalibrisan u cilju bržih reakcija. Kako se sve to ponaša na jednoj pravoj stazi?

Već nakon pritiska na crveno dugme za startovanje motora, osjetićete zvuk sa snažnom trkačkom notom. Motor “prima” gas vrlo rado i oštro reaguje na svaki dodir pedale, što obećava dosta zabave. Nakon prvih stotinak metara na stazi shvatićete da đuk nismo voli da radi i u visokom broju obrtaja. Šaltovanje u nižu brzinu je vrlo tečno i bez trzaja. Kad pretjerano brzo i sa dosta gasa uđete u krivinu, osjetićete da prednji točkovi škripe zbog jake centrifugalne sile, ali se ipak vjerno drže zadate putanje. Čak iako izgubite zamah, ovaj elastični motor će vas ponovo brzo povući na izlasku iz zavoja.

Iako je dosta ukrućeno, oslanjanje nije tako tvrdo kao što biste možda očekivali, jer je Nisan morao da održi i udobnost u svakodnevnoj vožnji. Naginjanje u krivini je izraženije nego kod tradicionalnih sportskih hečbek vozila kao što su reno megan RS ili golf GTI, ali i to na neki način doprinosi da vozač bude dodatno uključen. Volan je vrlo direktan, a to što je presvučen alcantarom stvara još bolji osjećaj.

Nakon desetak krugova provedenih na stazi bilo je teško odvojiti se od ovog ekstravagantnog sportskog vozila. Nismo karakter je na pravi način zasijao u ovom pakovanju, ali pazite - ovaj automobil će čak i osobu koja je ravnodušna prema vožnji natjerati da traži još gasa.

Jednostavno, on otkriva i drugu stranu vaše ličnosti i čini da postanete opaki. Za naše tržište je najavljena cijena od oko 25.000 eura, ali je ona još podložna promjenama. Naniže, nadamo se.

Bonus video: