Test ljetnjih guma: Napravite pravi izbor

Pobjednik po ocjeni stručnjaka GTU je “vrlo preporučljiva” guma Dunlop sport Blu-response
115 pregleda 14 komentar(a)
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock.com
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.04.2013. 07:58h

Vrijeme je za montažu ljetnjih guma, a ko ima potrebu za parom ili setom novih pneumatika, naći će se u dilemi, jer će pred njim biti vrlo širok izbor proizvoda raznih proizvođača.

Ovo se posebno odnosi na gume dimenzija 195/65 R15, koje se vrlo često fabrički montiraju na manjim putničkim vozilima.

Zato je njemačka organizacija za tehničku superviziju GTU zajedno sa autoklubom ACE (Auto Club Europa) testirala 16 pneumatika ovih dimenzija, podvrgnuvši ih nizu iskušenja. Još jednom se ispostavilo da to što je neka guma najskuplja, ne znači automatski da je i najbolja.

Pobjednik po ocjeni stručnjaka GTU je “vrlo preporučljiva” guma Dunlop sport Blu-response. Ovaj pneumatik je na testu demonstrirao najkraći zaustavni put na mokrom kolovozu. Za poređenje, nešto jeftinija guma Nexen N blu eco je na testu imala čitavih osam metara duži zaustavni put sa brzine od 100 km/h.

Pneumatik Vredestein Sportrac 5 je zauzeo drugu poziciju, i prijatno iznenadio na svim poljima. U poređenju sa pobjednikom, bio je samo malo slabiji u kočenju na mokrom kolovozu i u otporu kotrljanja.

Treće mjesto su podijelile gume Continental premium contact 5 i Goodyear efficient grip performance. “Kontinentalka” je nešto otpornija na akvaplaning (gubljenje kontakta sa podlogom prilikom prolaska kroz lokvu), dok pneumatik Goodyear bolje koči na suvom kolovozu.

Na petom mjestu je Bridgestone Turanza T001, kojoj je za ocjenu "vrlo preporučljiva" falio samo jedan bod, koji je izgubljen zbog nešto većeg otpora kotrljanja.

Hankook Kynergy eco, koji je osvojio isti broj bodova, ima povoljniji otpor kotrljanja, i dosta izbalansirane ostale karakteristike.

Slijede pneumatici Nokian i Semperit, ovaj drugi sa odličnim osobinama pri akvaplaningu, ali i dužim zaustavnim putem na mokrom kolovozu.

Nakon toga dolazi grupa pneumatika koji su dobili ocjenu “preporučljiv”, a krase ih solidne performanse na svim poljima.

Pri samom začelju su se našle dvije gume sa oznakom “uslovno preporučljive”: Firestone TZ 300 i Nexen N blue eco, a jedini pneumatik koji je na testu dobio ocjenu “nepreporučljiv” je Nankang XR 611, i to prije svega zbog vrlo loših karakteristika pri akvaplaningu i slabom prijanjanju na mokrom kolovozu.

Oznake nijesu uvijek relevantne

Krajem 2012. godine uvedene su oznake na gumi koje bi trebalo da ukažu kupcima na njene karakteristike u tri glavne kategorije: prijanjanje na mokrom kolovozu, ekonomičnost i buka. Stručnjaci organizacije GTU kažu da ove oznake nijesu uvijek prava slika realnih sposobnosti pneumatika.

“Nijedan proizvođač ne želi da izgleda loše u ove tri tako uočljive kategorije. Zato se pri kupovini ne preporučuje oslanjanje samo na ove vrijednosti. Samo detaljni test pruža pravi uvid u opšte kvalitete gume”, objašnjavaju Njemci.

Počinju i popusti

Dolaskom ljetnje sezone, počinju i prodajne akcije u okviru kojih se gume mogu nabaviti pod povoljnijim uslovima. Tako “Castellana” u svih svojih 15 poslovnica od sjutra kreće sa već tradicionalnom akcijom 3+1 za većinu vrsta pneumatika, koja podrazumijeva da kupac plati 3 gume, a četvrtu dobije besplatno, a takav princip se odnosi i na felge.

Za određene dimenzije guma važi princip 2+2. Pored toga, ova firma odobrava i popuste na auto-djelove u visini od 15 do 50 odsto, a na akumulatore 25 odsto. Akcija važi od 3. do 20. aprila.

Bonus video: