Zauzmite pravilan položaj za volanom

Eksperti za ergonomiju i bezbjednost kažu da je pravilno sjedjenje za volanom vrlo bitno
735 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 10:31h

Znate li da zauzmete pravilan položaj za volanom? Studije pokazuju da tri četvrtine vozača sjede nepravilno dok upravljaju vozilom. Najčešći previd se odnosi na naslon za glavu koji je postavljen previše nisko (gornja ivica bi trebalo da je u ravni vrha glave). Pored toga, vozači često previše spuste sjedište i naslon previše obore unazad.

Eksperti za ergonomiju i bezbjednost kažu da je pravilno sjedjenje za volanom vrlo bitno.

"Pravilno sjedjenje za volanom ne samo da je važno za zdravlje, već i za bezbjednost vozača. Jedino ako ste u pravilnom položaju, možete da pravilno odreagujete u iznenadnim situacijama”, podvlači Gerhard Glekner, iz njemačkog automobilskog kluba TUV. “Duga putovanja su stresna za čitavo tijelo. Loše namješteno sjedište dovodi do tenzije u čitavom leđnom dijelu."

Dug period proveden u istom položaju, uz stalnu koncentraciju na vožnju, često dovodi do bolova u predjelu vrata, ramena i leđa, posebno ako sjedite nepravilno.

Evo nekoliko savjeta kako da to izbjegnete:

  • Podesite visinu sjedišta tako da imate dobar pregled kroz vjetrobransko staklo i na instrumente
  • Ugao između naslona i sjedalnog dijela sjedišta bi trebalo da bude oko 100 stepeni, što znači samo malo više od pravog ugla
  • Slabine treba da vam budu pripijene uz naslon, da bi lumbalni dio kičme imao stalnu podršku. U tu svrhu može da vam posluži jastuk ili uvijeni peškir
  • Noge treba da budu blago savijene, nikako potpuno ispravljene kada pritisnete pedale
  • Ramena bi trebalo da imaju stalni kontakt sa sjedištem tokom pokreta volanom
  • Kada se najjače oduprete rukama o volan, laktovi ne bi smjeli da budu potpuno ispravljeni
  • Naslon sjedišta mora da se proteže do visine glave. Udaljenost od glave bi trebalo da bude samo par centimetara
  • Volan treba držati sa obje ruke u položaju sata “petnaest do tri”, pri čemu palčeve treba držati ispružene vertikalno, jer u slučaju sudara dolazi do njihovog loma ako obuhvataju volan
  • Udaljenost od grudnog koša do volana u idealnom slučaju treba da bude 25-30 cm
  • Dijagonalni dio sigurnosnog pojasa ne smije da prelazi preko vrata, već preko lijevog ramena. Donji dio pojasa prelazi preko kukova, ne preko stomaka

Ako primijenite sve ove preporuke, imaćete manje bolova, a bezbjednost će biti na najvećem mogućem nivou, jer je opasnost od povreda vrata izbjegnuta, a vazdušni jastuci mogu da funkcionišu na najefikasniji način.

Osim što morate naći pravilnu poziciju u svom automobilu, nemojte da vam bude teško da to učinite i kada upravljate tuđim vozilom.

Ni naprijed, ni nazad

Kada previše “zalegnete” unazad, imaćete slabiju preglednost i kontrolu nad vozilom. Osim toga, koncentracija će biti na nižem nivou i osjetićete umor i pospanost prije nego što bi trebalo.

Sa druge strane, nije dobro biti ni previše primaknut volanu. Osim što izgleda čudno, ovakav položaj takođe slabi kontrolu nad vozilom, usporava reakcije, a u slučaju udesa, umjesto da vas zaštiti, vazdušni jastuk bi mogao da vas povrijedi pri aktivaciji.

Galerija

Bonus video: