Automobili bi u bliskoj budućnosti mogli postati upola jeftiniji

"Novi elektromobil, koji svojim parametrima nadmašuje konvencionalni auto, će do 2016. ili 2017. godine koštati do 15 hiljada eura", smatra Lars Tomsen
8 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 00:03h

Futurolog Lars Tomsen ima svoju viziju razvoja automobilskog prevoza, a ono što bi moglo ohrabriti i obradovati sve nas na Balkanu je da će, prema mišljenju ovog eksperta, automobili u bliskoj budućnosti značajno pojeftiniti.

"Novi elektromobil, koji svojim parametrima nadmašuje konvencionalni auto, će do 2016. ili 2017. godine koštati između 10 i 15 hiljada eura, automomobili će biti za polovinu jeftiniji." - istakao je Tomsen.

Nedostatak stanica za punjenje baterija, po njemu nije nerešiv problem, jer je njihova izgradnja u odnosu na benzinske pumpe daleko jednostavnija, a pored toga, elektromobili se mogu puniti i preko kućne utičnice.

Pogon na vodonik nema budućnost

Razvoj pogona na vodonik, koji je prije nekoliko godina važio za najbolje rješenje u budućnosti, on smatra slijepom ulicom.

"Cijene gorivnih ćelija se smanjuju daleko manjim tempom od cijena baterija, za vodonik su potrebne velike infrastrukturne investicije, a za njegovu proizvodnju je potrebna električna enrgija, koja se može direktno koristiti u elektromobilima", zaključuje Tomsen.

Bonus video: