Polaris: Guma bez vazduha

Američka kompanija očekuje značajan tržišni uspjeh, pa već razmišlja i o primjeni ove tehnologije,osim na Off- road vozilima, i u porodičnim, pa i na sportskim automobilima
6 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2013. 23:53h

Iako gume bez vazduha nijesu novost i imaju široku primjenu u vojnoj automobilskoj industriji, do sada se ta tehnologija nije primjenjivala na civilnim automobilima.

Michelin je još 2005. godine predstavio u formi koncepta Tweel gumu bez vazduha, serijska proizvodnja nikada nje zaživjela, ali je ideja privukla veliku pažnju javnosti.

Ovih dana je američka kompanija Polaris, koja je specijalizovana za proizvodnju ovakve vrste pneumatika za vojne terence, najavila početak prodaje svojih guma za Off- road vozila.

Amerikanci očekuju značajan tržišni uspjeh, pa već razmišljaju i o uvođenju ove tehnologije i u porodičnim, pa i u sportskim automobilima.

Tajna je u specijalnoj mrežastoj strukturi koja omogućava veliku izdržljivost, ali i dovoljnu fleksibilnost neophodnu za neravan teren, a najveća prednost je naravno što ne može doći do bušenja gume.

Bonus video: