"Vijesti" na Sajmu automobila u Ženevi: Ultraskupi snovi

Veliku pažnju privlače i štandovi proizvođača ultraluksuznih vozila, kao što su Rols-Rojs ili Bentli
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 18:57h

Još jedna krizna godina u automobilskom svijetu počela je tradicionalnim salonom automobila u Ženevi. S obzirom na situaciju koja trenutno vlada na tržištu i u džepovima Evropljana, logično bi bilo da u prvom planu budu skromnija vozila, sa koliko-toliko pristupačnim cijenama.

Ali logika je izgleda u širokom krugu zaobišla hale centra Palexpo. Ovogodišnji sajam automobila u Ženevi, koji je naša ekipa po tradiciji posjetila tokom prvih dana rezervisanih za medije, prava je epska pozornica egzotičnih i ultraskupih automobila iz ergela najpoznatijih svjetskih proizvođača.

Ako imate u vidu da tri najposjećenija noviteta izložena na salonu zajedno koštaju preko pet miliona eura, onda ćete shvatiti da u Ženevi prioritet nema razum, već srce zaljubljenika u četvorotočkaše. Zapravo, tamo se može vidjeti najfenomenalnija kolekcija superperformansnih automobila ikada viđena na jednoj izložbi.

Dok smo svi mogli da pretpostavimo kako će izgledati proizvodna verzija meklarena P1, nasljednika čuvenog modela F1, željno se očekivao Ferarijev “novi enco”, koji je dobio ime “La Ferrari”.

Oba vozila raspolažu sa hibridnim pogonom koji kod meklarena proizvodi snagu od 937 konja, a kod ferarija 950 konjskih snaga, a oba vozila do 100 km/h ubrzavaju za oko 3 sekunde.

Dvojcu koji korijene vuče iz Formule 1, pridružio se i lamborgini, koji ih je ubjedljivo nadmašio cijenom. Dok laferari košta 1,3 miliona, a P1 oko million eura, novi “pobješnjeli bik” nazvan veneno košta čak tri miliona eura, mada je njegov 6.5 V12 motor znatno slabiji, 750 KS, ali ima slično ubrzanje. Kada tome dodate porše 911 GT3, ševrolet korvetu kabriolet i nekoliko novih verzija bugati vejrona, lako ćete doći do zaključka da za automobile za smrtnike ove godine nije ostalo puno prostora.

Pritom, veliku pažnju privlače i štandovi proizvođača ultraluksuznih vozila, kao što su Rols-Rojs koji predstavlja veliki kupe vrejt ili Bentli sa svojim flajing spurom. Kad uspijete da se odvojite od svog ovog sjaja, oči prestanu da vam blješte i spustite se na zemlju, tek onda ćete primijetiti da je u najavi trend novih malih SUV vozila B-segmenta, u kome su proizvođači prepoznali jednu od rijetkih zdravih grana na tržištu.

Budućeg lidera u ovom segmentu analitičari vide u pežou 2008 koji se pojavio u Ženevi, ali na istom mjestu je i konkurencija predstavila svoje adute. To su reno kaptur, ford ekosport, opel moka i ševrolet traks. Svi oni će vrlo brzo da stanu na žulj dosadašnjem lideru nisan đuku, a uskoro stižu i honda urban i fijat 500X.

Stručnjaci za autoindustriju su nam u Ženevi rekli da je migracija proizvođača u ovaj sector toliko intenzivna i iznenadna, da će bazne verzije kao što su ford fijesta, reno klio i pežo 208 vrlo vjerovatno biti progutane.

Sportske snove donekle može da vam nadomjeste dva Kijina žestoka hečbeka prosid GT i sid GT, a jedan od zanimljivijih eksponata na sajmu je Folksvagenov auto sa nevjerovatno malom potrošnjom XL1, koji je prikazan u proizvodnoj formi.

Ono što će se naveliko voziti prikazano je na štandovima velikoserijskih proizvođača, pa tako u Ženevi premijeru imaju karavanske verzije tojote auris i golfa i novi suzuki SX4. Ipak, njihovo vrijeme će doći tek nakon što salon u Ženevi 17. marta zatvori svoja vrata.

Do tada, glavne zvijezde će ostati ferari, meklaren i lamborgini. Lijepi snovi.

Bonus video: