Sajam automobila u Ženevi: 10 najboljih

Evo liste od deset najinteresantnijih ženevskih noviteta po izboru novinara britanskog Autoexpressa Džejmsa Riksa
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 08:03h

Sajam automobila u Ženevi pravo je mjesto za sve proizvođače da pokažu šta znaju i budu viđeni.

Ove godine posjetioce ove tradicionalne manifestacije dočekale su brojne premijere, a evo liste od deset najinteresantnijih po izboru novinara britanskog Autoexpressa Džejmsa Riksa

1. Ferrari LaFerrari

Iako su se odmah nakon prezentacije Enzovog nasljednika mogle čuti primjedbe na račun imena, trenutak kada je publika prvi put ugledala novi LaFerrari prisutni su uporedili momentom kada oduševljeni navijači izražavaju svoje oduševljenje jer je njihov tim postigao pogodak.

Automobil raspolaže sa 950 "konja", ubrzanje do 100 km/ h je bolje nego kod Bugatti Veyrona, a emisija ugljen- dioksida je smanjena za pola u odnosu na Enza.

2. Volkswagen XL1

Volkswagenov dizajneri su na ovom automobilu neobičnog oblika zaista pokazali šta znaju. Vozilo pokreće dvocilindarski dizel agregat u kombinaciji sa električnim motorom koji omogućuju XL1 da sa jednim rezervoarom pređe i do 480 km uz emisiju ugljen dioksida od 21 g/ km.

3. Renault Captur

Od pojave novog Clia, Renault je, prema riječima jednog od direktora francuskog giganta, nova kompanija. Na tragu tog diskontinuiteta je i novi supermini SUV nazvan Captur.

Visoka vozačka pozicija, prostran prtljažni prostor i linija motora koja će obezbijediti da emisija štetnih gasova ne pređe 96 grama po kilometru osiguraće mu, bez sumnje, jednu od vrhunskih pozicija na tržištu.

4. Toyota FT- 86 Open koncept

Toyota je u Ženevi pokazala svoj FT- 86 Open Concept, ali sasvim sigurno nećemo dugo čekati dok se on pretvori u GT 86 Cabriolet.

Auto ima identičan pogon kao i Coupe: riječ je o 2,0 -litarskom boxer motoru sa 197 KS, koji svoju snagu prenosi na zadnju osovinu.

5. Alfa Romeo 4C

Tačno dvije godine nakon što je debitovao u formi koncepta 2011. godine na Sajmu automobila u Ženevi, Alfa Romeo je konačno predstavila proizvodnu verziju modela 4 C.

Za pogon je zadužen 1, 75- litarski turbopunjeni motor sa 237 KS, koji će omogućavati ubrzanje do 100 km/ h za 4, 5 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 250 km/ h.

4C ima trim od karbonskih vlakana i jedinstvene kolor šeme, a koštaće oko 60. 000 eura.

6. Opel Adam Rocks koncept

Adam Rocks Concept nudi predstavu o tome kako će izgledati buduća Cabrio i SUV verzija gradskog Adama (sa crnim krovom, baš kao i Citroen DS3 Cabrio i Fiat 500C).

Oba automobila predviđena su za proizvodnju u bliskoj budućnosti, a Opel kaže da ovo nije kraj priče o Adamu, to jest da postoje još neke ideje u čijoj bi se osnovi mogao nalaziti upravo ovaj automobil.

7. Kia Pro cee ’d GT

Korejanci su sa ovim modelom bacili rukavicu u lice jednoj od najvecih legendi automobilizma Volkswagen Golf GTI- ju.

Pro cee ’d GT pokreće 1, 6- litarski turbo- motor od 201 KS, a za dinamičniju vožnju pobrinuli su se čvršće vješanje i oštrije upravljanje.

8. McLaren P1

Samo 50- ak metara dalje od La Ferrarija posjetioci ženevskog sajma mogu vidjeti još jedan novi superautomobil., a riječ je o hibridnom, 903 "konja" snažnom, McLarenu P1.

P1 je 100. 000 eura jeftiniji od "komšije" sa susjednog Ferrarijevog štanda, a do 300 km/ h ubrzava za manje od 17 sekundi.

Ipak, maksimalna brzina je manja nego kod LaFerrarija.

9. Rolls- Royce Wraith

Ovdje je riječ o Coupe verziji Ghosta koju pokreće 6, 6- litarski V12 agregat sa 624 KS, što ga čini najbržim Rolls- Royceom ikada.

Unutrašnjos je na najvišem nivou i u skladu je sa reputacijom ovog brenda, a opremljen je i visokom tehnologijom: satelitskom navigacijom koja komunicira sa osmostepenim mjenjačem i govori o raskrsnicama koje slijede na putu.

Ipak, treba li očekivati manje za 250.000 eura?

10. Mercedes A45 AMG

Mercedes A45 AMG pokreće 2, 0- litarski turbo- četvorocilindraš sa nevjerovatnih 355 KS i 450 Nm ka sva četiri točka.

Sa početnom cijenom od oko 41. 000 eura on je za 7.000 eura skuplji od BMW- a M135, ali treba reći i to da su Mercedesove performanse ipak znatno ubjedljivije u odnosu na bavarskog konkurenta.

Bonus video: