Vozili smo "škodu rapid": Dostojan nasljednik oktavije

Rapid ima klasične i čiste linije, sa oštrim konturama, koje će izgledati moderno i nakon nekoliko godina
127 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2013. 19:48h

Škodin model oktavija je u posljednjih petnaestak godina postao sinonim za praktični i funkcionalni automobil sa puno prostora i provjerenim tehnologijama, a sve to je nuđeno po vrlo pristupačnoj cijeni.

Ali, češki proizvođač koji posluje u sastavu koncerna Folksvagen, odlučio se za promjenu koncepcije. Najnovija generacija koja treba da dođe na naše tržište tokom ove godine je nešto veća, luksuznija, ali i skuplja, pa je trebalo popuniti prazninu koja je time nastala. Tako je rođen model rapid.

Da li ovaj auto može da zamijeni oktaviju na polju funkcionalnosti, komocije i kvaliteta, pokušaćemo da vam prenesemo nakon iskustava koja smo za nekoliko dana vožnje stekli o ovom vozilu.

Dizajneri nijesu komplikovali oko izgleda vozila. Rapid ima klasične i čiste linije, sa oštrim konturama, koje će izgledati moderno i nakon nekoliko godina.

Na prvi pogled, rapid izgleda kao klasična limuzina sa odvojenim gepekom, ali zapravo se radi o vozilu sa petim vratima, što donosi dosta praktičnih prednosti. Na primjer, ovakva koncepcija stvara mogućnost za utovar izuzetno velikih i dugačkih predmeta, a i putnici na zadnjim sjedištima dobijaju više prostora za glavu nego što bi to bio slučaj da se radi o limuzini.

Počećemo otpozadi. Prtljažnik je priča za sebe, što nije čudno za Škodu koja uvijek insistira da ovaj dio kabine bude impresivne veličine. Brojke govore da gepek ima zapreminu od 550 litara, što je 35 litara manje od dosadašnje oktavije. Međutim, u slučaju potrebe za prevozom nekog komada namještaja imate na raspolaganju više prostora nego kod oktavije. Kada oborite naslone zadnjih sjedišta, dobićete 1.490 litara, što je za 40 litara više nego kod oktavije.

Iako je dug samo 4,48 metara, rapid je tako dobro upakovan da unutra ima istu, ako ne i veću količinu prostora nego u dosadašnjoj oktaviji, iako je ona 9 cm duža. Za to je zaslužna nova platforma, koja ima rastojanje između osovina od 2,6 metara, što je oko 3 centimetra više nego kod oktavije. Zato u ovaj auto može da se smjesti pet odraslih osoba visokog rasta, i svima će da bude dosta komotno. Na zadnjem sjedištu mjesta za koljena može da nađe i dvometraš, ali bi mu se glava češala o krovište, pa je bolje da se takvoj osobi obezbijedi mjesto naprijed.

Unutrašnjost je dizajnirana vrlo jednostavno, u stilu njemačkih automobila. Prvi utisak nakon otvaranja vrata pomalo kvari pogled na podnožje sjedišta, gdje je Škoda mogla da stavi plastične obloge da sakrije metalnu konstrukciju, ali ostatak nadoknađuje taj propust.

Naravno, da bi ograničili cijenu vozila, u Škodi nijesu mogli da se razmeću previše kvalitetnim materijalima, pa je veći dio enterijera izrađen od tvrđe plastike, koja ipak ne izgleda jeftino, a izrada je vrlo dobra. U najbogatijem paketu opreme ima i nešto metaliziranih detalja. Ipak, u ovoj oblasti je oktavija ipak bila na nešto višem nivou.

Još jedna stvar o kojoj bi u Škodi trebalo da povedu računa prilikom redizajna je nedostatak prostora za sitnice na centralnoj konzoli. Između sjedišta nema čak ni odjeljaka za čaše, a mobilni telefon, žvake i slične sitnice možete da stavite samo u prostor ispred ručice mjenjača.

Rapid je vrlo prijatan za vožnju, i ima dobar odnos između udobnosti i stabilnosti. Uopšte nije zahtjevan i lako se kontroliše u svim situacijama.

Testni primjerak je opremljen 1.6 TDI dizel motorom od 105 KS, koji odgovara ovom automobilu u svim uslovima koje možete da sretnete u Crnoj Gori. S obzirom na to da se buka povećava kako pređete 100 km/h, pretpostavljamo da na autoputu fali šesti stepen prenosa, ali za naše uslove petostepeni mjenjač rapida je idealan izbor.

Za entuzijaste nema puno prostora za uživanje, ali za porodične ljude i za ne previše zahtjevne vozače rapid je sasvim dobra opcija. U bržim krivinama može da dođe do malo proklizavanja prednjih točkova, ali auto se izuzetno lako kontroliše odličnim upravljačem, koji obezbjeđuje veliku preciznost i izbalansiranu težinu u svim uslovima.

Među konkurencijom mogu da se nađu vozila koja se ljepše voze, ali teško da ćete za ove pare naći takvu kombinaciju prostora, kvaliteta i provjerene tehnologije.

Sve ovo je dobar pokazatelj da je rapid savršen nasljednik oktavije na mjestu idealnog vozila za porodice sa manjim budžetom. Međutim, kupovina rapida, po našem mišljenju, ima smisla samo ako se odlučite za neki od modela sa ulaznim paketom opreme, bilo da se radi o benzincu ili dizelu, jer najopremljeniji dizelaš (automatska klima, alum.-točkovi, hromirani elementi, naslon za ruku...) koji smo mi vozili košta 16.000 eura, što je novac za koji danas možete da birate auto. Ako prelazite veliku kilometražu, za preporuku je bazni dizel od 12.999 eura, koji ima klimu, ABS, ESC, dva vazdušna jastuka, a ako ne vozite previše, opcija može da bude i benzinac 1.2 TSI sa 86 KS u srednjem paketu opreme koji staje 11.922 eura.

Mali potrošač

Moderni turbodizelaš pod haubom testnog modela dolazi iz Folksvagen grupe, a uz 105 KS razvija i solidan obrtni moment od 250 Nm koji je dostupan od 1.500 do 2.500 obrtaja. U gradskoj vožnji gdje su neophodna češća ubrzanja i šaltovanje, ovaj agregat je nešto bučniji, ali je to ipak na vrlo prihvatljivom nivou. Sve ostalo je na izuzetno visokom nivou.

Petostepeni mjenjač je precizan i sam upada tamo gdje ste zamislili, a motor se odziva na gas vrlo živahno. Za ubrzanje do 100 km/h je potrebno 10,6 sekundi, dok je potrošnja po fabričkim podacima 4,4 litra. Mada to zvuči nevjerovatno, zaista nije previše daleko od istine.

Na magistralnom putu bez problema možete da ostvarite prosjek od 4 litra, dok ni u gradu rapid nije veliki potrošač i možete ga zadržati na oko 6 litara.

Galerija

Bonus video: