Prve fotografije: Alfin dvosjed 4C spreman za proizvodnju

Glavne odlike su mu agilnost, superioran odziv na komande vozača i izuzetan odnos snage i težine
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2013. 15:33h

Ovo je finalna proizvodna varijanta dugo najavljivanog dvosjeda alfa romeo 4C, koji će svjetska javnost prvi put uživo vidjeti na sajmu u Ženevi idućeg mjeseca.

Sportski kupe sa dva sjedišta ima centralno postavljen motor i pogon na zadnje točkove, a predstavlja glavno oružje sa kojim direktor grupacije Fijat želi da napadne američko tržište.

Oznaka 4C (četiri cilindra) proistekla je od trkačkih modela 8C i 6C iz 1920-ih i 1930-ih godina, koji su pobjeđivali ne samo zbog velike snage i brzine, već i zbog toga što su imali male motore u laganim šasijama.

Isto tako, 4C nije grdosija. Glavne odlike su mu agilnost, superioran odziv na komande vozača i izuzetan odnos snage i težine. Dug je manje od četiri metra, širok dva metra i visok samo 1,18 m, sa međuosovinskim razmakom od 2,4 metra.

Izrađen je na osnovi centralne ćelije od ugljeničnih vlakana, uz široku upotrebu aluminijuma u pogonskim sklopovima i obučen u ploče od ugljeničnih vlakana.

Enterijer, koji Alfa nije još prikazala, prati sličnu trkačku filozofiju, a Markjone je volio da kaže da kabinu nijesu radili stilisti, nego inženjeri, jer je sve rađeno u cilju maksimalnog zadovoljstva vozača.

Alfa romeo 4C će pokretati aluminijumski turbobenzinski motor zapremine 1.750 cm3, usavršena verzija mašine koja se već ugrađuje u Quadrifoglio Verde verziju modela đulijeta.

Agregat je dobio novi, lagani blok i drugačiji usisni i izduvni sistem i kontinuirano varijabilnu aktivaciju ventila na obje bregaste osovine.

Snaga se na zadnje točkove prenosi putem Alfinog TCT automatskog mjenjača sa duplim kvačilom, za koji Italijani tvrde da se radi o najlakšem, najkompaktnijem i najbržem mjenjaču u klasi. On ima i mogućnost sekvencijalne promjene stepena prenosa, putem polugica iza volana.

Na raspolaganju je i DNA birač, koji osim tri standardna načina rada (Dynamic, Natural i All Weather) sada ima i opciju Race, podesenu specijalno za trkačku stazu.

Svi modeli će se proizvoditi u Maseratijevoj fabrici u Modeni.

Tehnički detalji još nijesu poznati, osim da će odnos snage i težine biti 4 kg na svaku konjsku snagu

Cijene će se kretati od 56.000 do 64.000 eura.

Četiri kilograma na konjsku snagu

Tehnički detalji još nijesu poznati, osim da će odnos snage i težine biti 4 kg na svaku konjsku snagu. Pogon obezbjeđuje turbobenzinac od 240 KS, što znači da će 4C biti težak oko 950 kg.

Zahvaljujući ovim osobinama, Alfa Romeo 4C će od 0 do 100 km/h sprintati za oko 4,5 sekundi. Iduće godine Alfa će lansirati varijante Racing i Stradale od 270 KS, kao i kabriolet verziju.

Bonus video: