Pričvrstite stvari u automobilu, prtljag može da ubije

Predmeti koji su neobezbijeđeni unutar vozila postaju smrtonosni projektili u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2013. 12:57h

Za bezbjednost u vožnji nije važno samo da putnici budu propisno pričvršćeni za svoja sjedišta sigurnosnim pojasevima, već i da prtljag i ostale stvari u vozilu budu bezbjedno smještene.

Predmeti koji su neobezbijeđeni unutar vozila postaju smrtonosni projektili u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode, i oni mogu da zadaju teže povrede nego sam udes.

To je posebno važno imati na umu tokom sezone skijanja i putovanja, kada se u automobilima prevozi oprema za zimske sportove. Njemački automobilski klub je testirao kako se ponašaju skije, obuća, sanke i ostala oprema i to na primjeru folksvagen golfa IV prilikom udara pri brzini od 50 km/h.

U automobil je ubačen par skija, obuća, sanke i nešto prtljaga. Rezultat je bio zabrinjavajući. Skije su se ponašale kao dva opasna sječiva koja su katapultirana između prednjih sjedišta.

Neobezbijeđene sanke su udarile u vrat vozača, a ostale stvari koje su uništile volan. Djelovi zimske opreme koji su se odbijale po kabini su zbog brzine dobile 50 puta veću težinu.

Da je došlo do udara pri dvostruko većoj brzini, energija udara predmeta bi bila četiri puta veća. Sve ovo predstavlja veliki rizik od povređivanja putnika. Pri drugom pokušaju testiranja, kada su stvari bile pričvršćene, ADAC je utvrdio da se tako putnici mogu zaštititi od fatalnih posljedica.

Skije su tada pričvršćene trakama i oslanjale su se na drvenu pregradu iza zadnjih sjedišta. Skijaška obuća je ubačena na pod iza zadnjih sjedišta, a termos, koji je u prvoj probi letio kroz kabinu kao granata, ovog puta nije predstavljao opasnost jer je bio ubačen u gepek.

Iznad gornje ivice naslona zadnjih sjedišta kod karavana ne bi smjelo da bude prtljaga, osim kada postoji zaštitna mreža

Trake za vezivanje bi tokom zime trebalo stalno i držati u vozilu, jer su mnoga putovanja spontana. Ako nemate ništa pri ruci, u svrhu pričvršćivanja opreme možete da iskoristite i sigurnosni pojas. Uglavnom, nikada ne ostavljajte predmete tako da oni imaju mogućnost da postanu smrtonosni projektili.

Iznad gornje ivice naslona zadnjih sjedišta kod karavana ne bi smjelo da bude prtljaga, osim kada postoji zaštitna mreža. Takođe, treba voditi računa i o pravilnoj raspodjeli težine.

Predmeti te žine 25 kilograma ne bi trebalo da se smještaju visoko iza ljudi. Teže predmete stavljajte na pod iza sjedišta, a korpe sa sadržajem koji bi mogao da iskoči prekrijte.

Vrijeme koje ćete utrošiti za to je nevažno u odnosu na to koliki rizik ćete eliminisati.

Bonus video: