Nonsens koji oduzima dah

Novi A6 olroad je maksimalno uljepšani, bogato opremljeni i malo uzdignuti A6 karavan, bez realnih terenskih aspiracija
10 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2013. 20:33h

Audi nije izmislio krosover vozila, ali danas ima izuzetno jaku postavu u tom segmentu. Sve je počelo prije 13 godina modelom olroad (Allroad) zasnovanom na tadašnjem A6.

Iako su proteklih godina lansirali SUV modele Q7, Q5 i Q3, u Audiju se nijesu odrekli olroad verzija, pa je nedavno lansirana i treća generacija A6 olroada.

Na vizuelnom planu, ovaj automobil prati principe na kojima je rađen prvobitni model. Zapravo, olroad se od standardnog A6 razlikuje najviše po estetskim detaljima. Većina onih koji će kupiti ovaj auto, biraće ga ne zato što ikada žele da izlaze van asfalta, već jednostavno što žele najluksuzniju i najjaču varijantu A6.

Udaljenost od podloge je malo povećana, maska hladnjaka je izvedena pomoću specifičnih uspravnih letvica, rubovi branika i blatobrana su istaknuti i u drugačijoj boji od karoserije.

Audi je dodao aluminijumske lajsne naprijed i pozadi. Sve ove karakteristike ne donose izgled sirovog terenca, već stvaraju impresiju da je njegov vlasnik avanturistički tip.

Ali, avantura se na tome završava. Iako A6 olroad ima podesivo vazdušno ogibljenje kojim možete automobil podići od zemlje do 19 centimetara, on ipak nije terenski potkovan kao njegov predak, koji je imao klirens od 21 cm i reduktor prenosa.

Ti sistemi, potpomognuti poznatim quattro pogonom na sve točkove, omogućavali su starom olroadu da savlada Lend Roverov off-road test poligon, što ga je činilo jedinim vozilom te kategorije kome je to uspjelo.

Dakle, novi A6 olroad je maksimalno uljepšani, bogato opremljeni i malo uzdignuti A6 karavan, bez realnih terenskih aspiracija.

Međutim, iako se ne radi o terencu kojim možete da idete bilo kuda, on je daleko sposobniji za izlete u šumu ili vožnju po snijegu u skijaškim centrima od većine klasičnih putničkih automobila.

Osim nešto većeg odstojanja od tla, u tome mu pomaže Quattro pogon i elektronska pomoć spuštanja na nizbrdici. Vrlo korisna je i zaštita podvozja zbog koje ne treba da brinete ako očešete o snijeg, busen ili kamen na šumskoj stazi.

Iako je enterijer Audijevih automobila dobro poznat po svojoj prefinjenosti i kvalitetu materijala, A6 olroad ide korak dalje od toga, a kada se nađete u verziji sa toliko opreme kao što je naš testni primjerak, onda bukvalno ostajete bez daha.

Jedinstvena kombinacija bež kože i drvenih površina stvara razliku u odnosu na A6 avant. Količina prostora je na zavidnom nivou, posebno na prednjim sjedištima. Naravno, ne treba računati na visok položaj kao u SUV automobilu.

Sjedi se otprilike kao u klasičnom A6, ali to je sasvim solidno. Ako je vozač višeg rasta, moraće da maksimalno spusti sjedište da bi dobio dovoljno prostora za glavu.

Pozadi nema baš toliko prostora za noge koliko bismo očekivali od vozila dugog blizu pet metara sa međuosovinskim razmakom od 2,91 m, ali je zato prtljažnik ogroman i kreće se od 565 litara do 1.680 litara kada se preklope nasloni zadnjih sjedišta.

I pored povećane visine, terenski uslovi ipak nijesu mjesto gdje se A6 olroad najbolje osjeća, zbog dugih prepusta preko osovina i velikog međuosovinskog razmaka

Vazdušno oslanjanje sa podešavanjem visine je standardno u svim verzijama A6 olroada. Kada izaberete način rada "all-road", karoserija će se uzdići na maksimalnu visinu, dok se u vožnji asfaltnim putem preporučuje mod “auto”.

Na taj način se smanjuje otpor vazduha i potrošnja, a u modu “dynamic” se dobijaju najbolje sportske osobine. Međutim, čak i tada se ne može eliminisati činjenica da je auto težak gotovo dvije tone, više i od modela A8 sa istim pogonskim sklopom.

Kada želite maksimalnu udobnost, tu je opcija “comfort”.

I pored povećane visine, terenski uslovi ipak nijesu mjesto gdje se A6 olroad najbolje osjeća, zbog dugih prepusta preko osovina i velikog međuosovinskog razmaka on je ipak najpogodniji za one koji svoj status žele da pokažu ne u šumi, već tamo gdje će biti izloženi brojnim pogledima, od uskih ulica u centru grada, do elitnih evropskih zimskih centara.

Trkački kapacitet

Prava bomba nalazi se pod haubom vozila koje smo imali na probi. Radi se o najsnažnijem motoru koji se može dobiti uz A6 olroad – 3.0 TDI V6 dizelašu sa dva turbopunjača koji posjeduje najmodernije tehnološke elemente.

Tiptronik osmostepeni mjenjač ima i sportski način rada, koji dozvoljava šaltovanje pri višem broju obrtaja, a transmisija savršeno prati sve naredbe i želje vozača

Da bi sa skoro dvije tone teškim vozilom iz mjesta stigli do 100 km/h potrebno je samo 5,6 sekundi. Zanimljivo je da i pored ogromne snage i težine, pažljiv vozač može da ostvari vrlo nisku prosječnu potrošnju od oko 8,5 litara.

Na primjer, zabilježili smo da pri 80-100 km/h na ravnom putu A6 olroad troši oko 6 litara na 100 kilometara. Tiptronik osmostepeni mjenjač ima i sportski način rada, koji dozvoljava šaltovanje pri višem broju obrtaja, a transmisija savršeno prati sve naredbe i želje vozača.

Ekskluzivna oprema ali i cijena

Audi je za A6 olroad rezervisao poziciju top modela u seriji A6, pa u skladu sa tim on već u serijskoj opremi ima dosta luksuznih elemenata kao što su adaptivno vazdušno ogibljenje, kontrola pritiska u gumama, MMI radio, automatska klima i alu-felge od 18 inča. Auto koji smo mi probali je, međutim, „napucan“ gotovo do krajnjih granica.

Od dodatne opreme testni olroad ima panoramski stakleni krov, parking senzore naprijed i pozadi, Bang&Olufsen zvučni sistem, automatski klima uređaj sa 4 zone djelovanja, kameru za rikverc, head-up displej, sjedišta sa Valcona kožom, MMI Plus navigaciju, alu-točkove od 20 inča, prednja sportska sjedišta, paket LED svjetala, pa i daljinsko otvaranje garažnih vrata.

Kada se sve ovo doda ionako visokoj cijeni bazne verzije, dobija se brojka od čak 94.500 eura, što duboko zalazi u zonu limuzine visoke klase kao što je A8.

Bonus video: