Hjundai predstavio koncept HCD-14

Vrijedni Korejci ističu da HCD-14 predtavlja dizajnerski pravac budućih vrhunskih vozila, ali i da je preteča za novu generaciju modela dženezis (Genesis)
3 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 15:59h

Da vam je neko prije nekoliko godina rekao da će Hjundai da napravi auto sa kojim napada mercedes CLS, priznajte da biste ga čudno pogledali.

Danas, ovakvo vozilo je realnost, i prikazana je na međunarodnom salonu automobila u Detroitu u formi koncepta HCD-14. Međutim, ne radi se o pukoj dizajnerskoj studiji.

Vrijedni Korejci ističu da HCD-14 predtavlja dizajnerski pravac budućih vrhunskih vozila, ali i da je preteča za novu generaciju modela dženezis (Genesis).

Hjundai HCD-14 je smjelo dizajniran od prednjeg do zadnjeg branika. Atraktivna maska i farovi se nastavljaju preko dinamičnih bokova u sportski zadnji dio.

Proporcije sportske limuzine sa klasičnim pogonom na zadnje točkove donijele su produženo međuosovinsko rastojanje, kratke prepuste, točkove velikog prečnika, oštro zaobljen stakleni krov, kao i kratak zadnji dio automobila.

Veliki točkovi su napravljeni od mješavine lakih legura, a karbon okružuje spoljašnji dio točkova.

“Kada smo kreirali dženezis HCD-14, na umu smo imali premijum sportski kupe sa četvoro vrata. Njegova uglađena i lagana silueta koristi dizajnersku preciznost sa izuzetno glatkom površinom karoserije koja smanjuje prirodni otpor vazduha”, kazao je u Detroitu Kristofer Čepman, glavni dizajner u Hyundai Design North America.

Unutra, moderni kokpit orijentisan vozaču posjeduje obilje kontrola za infozabavni sistem. Drveni detalji na centralnoj konzoli pružaju utisak luksuza.

Ona je inače dizajnirana u obliku dvostrukog talasa i pruža se od komandne table sve do zadnjih sjedišta. Na njoj je iPad tablet uređaj za čuvanje podataka.

Zadnja vrata se otvaraju suprotno u odnosu na prednja, što je vrlo neobično za ovaj segment i više priliči porodičnim vozilima, ali kod HCD-14 sve djeluje vrlo privlačno.

Ultrakruta šasija sa strateški upotrijebljenim čelikom visoke čvrstoće, obezbjeđuje ojačanu platformu sa konfiguracijom zadnjeg pogona. Sofisticirano prednje i zadnje oslanjanje omogućava dosljedno držanje u krivinama.

Servo upravljač sa više nivoa tvrdoće bi trebalo da prenese osjećaj sa puta i vozaču pruži tačne povratne informacije, dok zadržava prednosti elektronskog sistema upravljanja u gradu.

HCD-14 je opremljen niskoprofilnim gumama visokih performansi. Ove napredne tehnologije iziskuju snažan pogonski sistem, pa je Hjundai za ovaj koncept razvio posebni Tau V8 motor koji je više nego dorastao ovom zadatku. On ima zapreminu od pet litara i direktno ubrizgavanje benzina, sistem upravljanja ventilima Dual Continuously Variable Valve Timing (D-CVVT), a Korejci kažu da posjeduje i impresivnu snagu i malu potrošnju.

Zanimljivo je da optički sistem prepoznavanja identifikuje vozača i pokreće početnu sekvencu rada motora, a izbor stepena prenosa kod 8-stepenog automatskog mjenjača vrši se preko komandi na volanu.

Izduvni sistem ovog automobila je obložen keramikom i podešen za minimalno vraćanje izduvnih gasova u sistem, maksimalnu snagu pri visokom broju obrtaja uz duboki zvučni bariton, sa rashladnim rebrima integrisanim u ultraširoke izduvne cijevi.

Za sada nije poznato kad će se ovako nešto naći u prodajnim salonima, ali pretpostavljamo da bi novi dženezis trebalo da stigne krajem ove ili tokom iduće godine.

Upravljanje pokretom

Okr uženje vozača sa tehnološkim inovacijama demonstrira potpuno novi pristup.

Inženjeri za ergonomiju su eliminisali tradicionalno postavljenu centralnu konzolu, razvijajući intuitivan interfejs vozačkog sistema koji omogućava vozaču da bolje drži pogled na putu.

Oslobođeni od tradicionalnih ograničenja, dizajneri su kreirali futuristički raspored kontrolnih sistema. Na osnovu pokreta ruku vozača, dženezis HCD-14 je u stanju da prepozna koju funkciju je želio da izabere, pa vozač može da memoriše svoje pokrete za izbor navigacije, infotainment funkcija, rad audio uređaja...

Ovaj intuitivni interfejs omogućava vozaču da kompletno kontroliše automobil, zadržavajući pogled na putu ispred sebe, a na raspolaganju mu je i takozvani hed-ap displej na vjetrobranskom staklu.

Bonus video: