Najčudniji automobili u istoriji Dakar relija

Surovi pustinjski reli je u završnoj fazi, a mi ćemo se osvrnuti na neke od najkreativnijih interpretacija terenskih vozila
79 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2013. 17:18h

Surovi pustinjski reli je u završnoj fazi, a mi ćemo se osvrnuti na neke od najkreativnijih interpretacija terenskih vozila koje su u prošlosti učestvovale na njemu.

Rols-rojs

Francuski entuzijasta Tijeri de Monkorž se opkladio sa prijateljima da može da se takmiči na Pariz-Dakar reliju u rols-rojsu. i dobio je opkladu! Pripremio je ovu kupe verziju superluksuznog vozila i sa njom nastupio 1981. godine. Istina, karoserija je bila izrađena od poliestera i težila je samo 80 kg, pod limom je bio specijalni okvir, 4x4 sistem iz tojote lend kruzer i Ševroletov 5,7-litarski V8 motor.

Iako je bio diskvalifikovan zbog dugih opravki tokom relija, ovaj rols je ipak stigao na cilj.

Mercedes SLC

Da ste se 1984. godine našli u Mercedesovom prodajnom salonu birajući auto za Dakar reli, bilo bi vam oprošteno da ste se odlučili za G-klasu. Johen Mas i Albert Pful nijesu bili tog mišljenja. Obojica su za ovaj zadatak izabrali sportski SLC sa 4.5 V8 motorom.

Treba li napominjati da se SLC nije dobro snašao pustinjskim uslovima. Mas je završio na 62. mjestu, a Pful je uspio da se domogne 44. pozicije.

Sitroen DS

Naizgled luda ideja francuskog vozača Bertrana Ronsina da se 1981. godine upusti u izazove Dakar relija sa sitroenom DS nije bila uopšte loša. Robusno hidropneumatsko vješanje “ajkule” je sa lakoćom moglo da apsorbuje grube makadame, pa zašto ne bi moglo i afričku pustinju, razmišljao je Ronsin?

Bio je potpuno u pravu. Modifikovana verzija DS-a je uspjela da stigne na cilj, iako je auto pripremljen u šupi. Neke prepravke su bile u najmanju ruku čudne, pa je umjesto standardnog hidrauličnog ulja u sistem ogibljenja Ronsin sipao motorno ulje, a čitav auto je skraćen za 70cm.

Porše 959

Supersportski automobili i pijesak su obično užasna kombinacija. Ali Porše se ipak odlučio za takav izazov 1985. godine sa trkačkim modelom 959, sa namjerom da na ovim surovim ispitima usavrši tehnologiju pogona na sve točkove za putničke modele.

Ipak, njemački tim je doživio fijasko. Sva tri vozila koja su učestvovala na reliju su umjesto svog standardnog tvin-turbo motora dobili 3,2-litarski agregat sa 230 KS iz 911 karere. Ni jedan nije završio trku zbog mehaničkih problema.

Međutim, naredne godine Porše se vratio sa tri vozila koja su bila vrlo slična primjercima koji su se vozili javnim saobraćajnicama. Oni su osvojili prvo, drugo i peto mjesto.

Reno 4

Zamislite pustinje Sjeverne Afrike i u tu sliku umetnite reno 4. Zatim insistirajte da on juri brzo koliko god može. Zvuči vrlo glupo, zar ne?

Greška!

Braća Klod i Bernar Maro su sa legendarnim malim renoom nastupili 1979. godine na reliju Pariz-Dakar i osvojili drugo mjesto.

BMW bez imena

Ovo nije rani prototip varijanta BMW-a X1. Automobil pripada “ludaku” iz Francuske po imenu Paskal Bute, a napravljen je u svrhu takmičenja na Dakar reliju 2008. godine.

Začudo, nije riječ o seriji 1. ispod karoserije od stakloplastike, ugrađen je inteligentni sistem pogona na sve točkove i 3,0-litarski BMW-ov šestocilindarski dizelaš. Maksimalna brzina na pijesku - 155 km/h.

Pežo 405

Ovo što vidite je vjerovatno najzanimljiviji pežo 405 pod nebeskim svodom.

Osim što je bio glavna uloga u najboljem video klipu na YouTube u “čitavom univerzumu”, bio je vrlo upotrebljiv i na Dakar reliju. Sa središnje postavljenim motorom od 400 KS, ova 405-ica je pobijedila na reliju 1989. i 1990. godine.

Frankenštajn

U ovom vozilu je sažeto mnogo uvrnutih ideja. Glavna uloga mu je bila da promoviše parfem Jules iz kuće Kristijan Dior (kao i rols-rojs sa početka liste). Automobil je imao šest točkova, Ševroletov V8 sa 350 konja, Poršeov mjenjač i pogon na svih šest točkova.

Nastupio je na izdanju 1984. godine, ali nije završio trku jer je šasija pukla napola.

Jaguar XJ6

Evo još jednog zanimljivog luksuznog vozila koje se upustilo u terensku avanturu. Radi se o starom jaguaru XJ6 sa Roverovim V8 motorom i šasijom rendž rovera.

Auto je 2002. godine koristio holandski tim Amtra Concepts. Nijesu se proslavili.

Lamborgini LM002

Ovaj posljednji automobil zapravo i ne pripada ovoj grupi. Lamborginijev terenac se nikad nije našao na startnoj liniji Paris-Dakara, što je šteta jer je bio opremljen vrhunskim tehnologijama.

Pokretao ga je motor od 600 konjskih snaga, imao je specijalni auspuh, posebno rađeno vješanje, a staklo je zamijenjeno laganim pleksiglasom. Ipak, Lamborginiju je ponestalo para i nije mogao da dovrši projekat.

Bonus video: