Autom na skijanje: Gdje i kako smjestiti sve što vam je potrebno

Kako da izaberete kofer koji odgovara vašem automobilu i vašim prohtjevima?
461 pregleda 3 komentar(a)
Kofer krov, Foto: Saša Marković
Kofer krov, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 07.01.2013. 09:12h

Transportovanje opreme za uživanje na snijegu i zimskim sportovima uz standardni prtljag može da bude vrlo zahtjevan zadatak. Za razliku od ljetnjeg putovanja zimi su potrebne glomaznije stvari, od odjeće i obuće do skija i skijaške opreme.

U slučaju da vaš auto nema dovoljno veliki prtljažni prostor za sve putnike, prtljag i opremu koju namjeravate da ponesete na zimovanje, moraćete da pribjegnete rješenjem u vidu dodatnih prtljažnih kapaciteta.

Ako ne želite da se odreknete bilo kog dijela prtljaga, a često putujete automobilom na duži vremenski period, najpraktičnija solucija je kupovina krovnog kofera. Kako da izaberete kofer koji odgovara vašem automobilu i vašim prohtjevima?

Naravno, prvo o čemu treba da razmišljate je šta želite da stavite u njega? Da li će to da budu kraće, a šire stvari, duge i uske ( skije, na primjer) ili i duge i široke. Na taj način ćete odrediti koji oblik kofera vam treba.

Preporuka je da se odlučite za najveći kofer koji možete da priuštite, ali pri tom treba da vodite računa o ograničenjima koja nameće vaše vozilo. Ovo ne zavisi uvijek od veličine automobile, već od toga gdje su postavljeni krovni nosači. Osim toga, ako se vrata gepeka podižu visoko, ona će se sudarati sa koferom. Čak ni neki veliki terenci nemaju dovioljno prostora između nosača i vrata gepeka kad su ona u podignutom položaju. Generalno pravilo je da, ako želite da ponesete skije u koferu, ali imate takva vrata prtljažnika, treba da izaberete najkraći kofer u koji skije mogu da se smjeste.

Zapremina kofera se mjeri u litrima, kao i zapremina prtljažnika vozila. Tipični kapacitet manjeg kofera je 370 litara, 440 do 480 litara za najpopularnije kofere srednje veličine, a najveći koferi imaju i do 630 litara koliko mjeri masivni Thule Motion 900.

Budite oprezni i kad je u pitanju dozvoljena nosivost. Koferi obično primaju 50 ili 75 kg, ali i poprečni krovni nosači moraju da budu usklađeni sa težinom kofera.

Druga važna stvar na koju treba da obratite pažnju je oblik kofera. Krovni “prtljažnici” toliko narušavaju aerodinamiku vozila da mogu da povećaju potrošnju goriva za 20- 30 odsto i da na taj način znatno olakšaju vaš džep. Osim toga, koferi koji nemaju dobru aerodinamiku mogu znatno da utiču na udobnost putovanja povećavajući nivo buke i vibracije.

Većina kofera renomiranih proizvođača je izrađena od visokootporne dvoslojne ABS plastike, čija spoljašnjost ni pod vremenskim uticajima ne blijedi. Razlike treba tražiti na drugom mjestu, kao što je sistem kačenja na krovne nosače.

“Najnoviji modeli proizvođača Thule imaju specijalne hvataljke koje obuhvataju krovni nosač i olakšavaju kačenje, i sa takvim koferima je moguće voziti i na autoputu bez ograničenja brzine. Standardni način kačenja dozvoljava kretanje maksimalnom brzinom od 120 km/h”, objašnjava Srećko Lukić iz firme Prokom, koja zastupa renomiranog proizvođača iz ove oblasti, kompaniju Thule.

Takođe, postoji i razlika u otvaranju kofera. Najpraktičniji su oni koje možete da otvarate sa obje bočne strane, što je naročito pogodno za vozila veće visine, jer ne morate da nadskačete na auto da bi dohvatili stvari iz drugog dijela kofera. Koferi koji se otvaraju sa zadnje strane su generalno dosta manji, i kod njih su brave za zaključavanje sa zadnje strane, što je u redu kada možete da ih dohvatite, ali to može da bude problematično kod duže limuzine.

“Bezbjednost savremenih kofera je na dosta visokom nivou, jer ima nekoliko bravica. Po mom mišljenju u sezoni skijanja nema potrebe za preventivnim skidanjem kofera”, kaže Lukić.

Cijene zavise od dizajna

Cijene krovnih kofera u okviru određenog ranga proizvoda zavise prije svega od dizajna i finalne obrade, kažu u “Prokomu”. To pokazuje podatak da najjeftiniji krovni kofer proizvođača Thule, model Box Ocean 780, ima zapreminu od 420 litara, a košta 381 euro, dok je kofer Dynamic 800 sa zapreminom od 320 litara, dvostruko skuplji.

Cijene idu i do 1.130 eura, koliko košta Thule Box Excellence. “Trenutno odobravamo popust od 10 odsto na opremu, a u slučaju da se kupac odluči na kupovinu kofera i dodtanih montažnih elemenata koje čine šipka i stope nosača, može da se dobije i 15 odsto niža cijena”, kaže Srećko Lukić iz Prokoma.

“Zadnjih nekoliko dana vlada velika potražnja, pa dnevno imamo nekoliko ugradnji nosača, a bude tu i ljudi koji imaju kofer pa dođu da kupe dodatne elemente za montažu”.

Teški prtljag u gepek

Auto pod punim opterećenjem ne reaguje na kočenje, ubrzanje ili skretanje onako kako biste to očekivali u normalnim uslovima. Preveliki utovar, posebno kad je na krovu postavljen dodatni prtljag, čini da se centar gravitacije pomjera prema gore.

Ovo utiče na stabilnost vozila, jer ga je tada u krivinama teže držati pod kontrolom. Zato najteži prtljag treba da bude u gepeku i to odmah iza naslona sjedišta, a ukupna težina prtljaga ne bi smjela da prekorači maksimalnu dozvoljenu nosivost vozila.

Prtljag treba da bude složen samo do gornje ivice naslona zadnjeg sjedišta, a ako hoćete da koristite i prostor iznad te ravni, putnički prostor bi morao da bude odvojen mrežom, da u slučaju naglog kočenja ne bi došlo do povređivanja putnika prtljagom.. Skije, klizaljke ili snoubord je najbolje smjestiti u krovni kofer ili na specijalne nosače za skije. Tamo treba ubaciti glomazne i laganije stvari.

Skije mogu i same

Prevoz skija u samom vozilu nikada nije dobro rešenje. Ako vam pri pakovanju prtljaga samo skije predstavljaju problem, možete da se odlučite i za kupovinu specijalnih krovnih nosača.

Moderni sistemi ove vrste se vrlo jednostavno montiraju, a na njima su skije sigurne i nema bojazni od bilo kakvih oštećenja. Na tržištu postoje različiti tipovi, od onih sa aerodinamičnim dizajnom sa brojnim funkcijama i visokom cijenom, do onih jednostavnijih, pristupačnijih verzija za kraća putovanja.

“Sigurni i stabilni nosači skija koji se jednostavno montiraju, i na njih se skije lako kače i skidaju, prikladni su i za jaku zimu i sniježne oluje”, kažu u Prokomu. Cijena aluminijumskih nosača za šest pari skija kod njih košta 143 eura, a za tri para 99,5 eura.

Bonus video: