Kako pravilno da startujete motor uz pomoć kablova

Kada spajate kablove na akumulatore, redosljed je vrlo bitan, da bi se izbjegla pojava varnica i posljedice koje mogu da budu vrlo neprijatne
2657 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 17:02h

Bez obzira na sve mjere predostrožnosti, zimi su moguća iznenađenja u vezi sa akumulatorom. Ako baterija na niskim temperaturama naglo izgubi kapacitet, biće nemoguće upaliti motor pomoću ključa.

Naravno, tada je neophodna pomoć u vidu paljenja pomoću kablova prespojenih sa drugog vozila. Ako vam se slučajno dogodi ovakva neprijatnost, trebalo bi da se držite nekoliko osnovnih pravila kad je riječ o startovanju motora pomoću kablova.

Specijalisti iz ove oblasti ističu da akumulator sa automobila koji daje struju i onoga koji je prima moraju da budu istog napona, koji kod većine putničkih vozila iznosi 12 V. Zatim, kablove morate da priključujete po tačno određenom redosljedu.

I treće, vozilo koje daje struju mora da se upali prije nego što se okrene ključ kod vozila koje prima struju, da bi se izbjeglo pražnjenje akumulatora-donora.

Ne zaboravite: prije pokušaja paljenja mjenjač mora da bude u neutralnom stepenu prenosa da bi se spriječila nezgoda, a kvačilo treba da bude pritisnuto radi smanjenja opterećenja.

Kao prvo, prije spajanja kablova, kada motori kod oba vozila ne rade, treba pogasiti sve nepotrebne električne potrošače kao što su radio, grijanje stakala, sjedišta ili ventilacija, da bi na raspolaganju bila sva dostupna snaga koja je potrebna motoru za paljenje.

Kada spajate kablove na akumulatore, redosljed je vrlo bitan, da bi se izbjegla pojava varnica i posljedice koje mogu da budu vrlo neprijatne.

Nakon što ste povezali kablove, kako je prikazano na ovoj strani , startujte motor vozila koje ima ispravan akumulator. Tek nakon što ovo uradite, može se preći na pokušaj paljenja vozila koje je ostalo bez struje, da bi se snaga vukla iz alternatora, a ne iz akumulatora vozila - donora.

Nakon što upalite vozilo, uključite velike potrošače električne energije kao što su ventilator grijanja i grijač zadnjeg stakla, jer dok su kablovi sa drugog vozila još priključeni, može da se javi previsok napon u instalaciji. On predstavlja rizik za elektronske komponente u vozilu.

Nakon toga uklonite kablove suprotnim redosljedom od onog koji ste primijenili kad ste ih priključivali.

Da se pri narednom pokušaju startovanja ne bi ponovila slična neprijatnost, akumulator treba dopuniti tako što ćete vozilom preći određeno rastojanje. Međutim, par kilometara gradske vožnje neće biti dovoljno da alternator dopuni bateriju, već treba voziti i van grada, ili akumulator dopuniti na specijalnom punjaču u servisu.

Inače, najčešći uzroci otkaza baterije su starost (nakon pet godina je kritično) ili prethodna pražnjenja.

Razlike kod start-stop sistema

Na ulicama je svakim danom sve više vozila koja imaju start-stop sistem. Kod njih je proces paljenja u situacijama kad ostanu bez struje u akumulatoru u principu isti, ali postoje i određene posebnosti o kojima treba voditi računa.

Start-stop vozila su opremljena upravljačkom jedinicom koja je spojena na negativni terminal baterije. Crni kabl zato treba da se priključi na tačno označeno mjesto na bloku motora.

Za priključenje crvenog kabla obično postoji isturena tačka, koja je obilježena crvenom oznakom ili kapicom.

Redosljed je bitan

Evo kako pravilno da spojite kablove da bi eliminisali bilo kakvu mogućnost da dođe do oštećenja elektronike na vozilu, varničenja ili prskanja kiseline, a u ekstremnim slučajevima i eksplozije ili zapaljenja vozila:

  • Prvo treba povezati jedan kraj crvenog kabla na pozitivni terminal (+) ispražnjenog akumulatora.
  • Drugi kraj istog crvenog kabla onda priključite na pozitivni terminal baterije automobila čiji motor radi
  • Sljedeći korak je povezivanje štipavice crnog kabla na negativni terminal akumulatora koji daje struju.
  • Na kraju, drugi kraj crnog kabla po pravilu treba povezati na neki od djelova karoserije ili motora vozila čiji je akumulator ispražnjen. Ako je proizvođač vozila namijenio posebno mjesto za taj priključak, zakačite kabl na njega. Kod ovog koraka se ne preporučuje priključivanje kabla na minus pol akumulatora, da bi se izbjeglo varničenje.

Bonus video: