Automobil koji pokreće vjetar

Tang Žengping je ime 55-ogodišnjeg kineskog farmera koji je za samo 3 mjeseca izgradio 3 metra dug i metar visok automobil koji pokreće vjetar
59 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2012. 20:39h

Vozilo koje je konstruisao kineski farmer pokreću električni generatori i baterije koje svojim obrtanjem puni veliki ventilator na poklopcu motora. Na zadnjem dijelu vozila nalaze se i dva solarna krila koja dodatno pomažu pri punjenju baterija. Dok je jedan set generatora i baterija u funkciji, ostali se pune, što je dovoljno da ovo vozilo na vjetar može da dostigne brzinu i do 140 km/h.

Tang je od djetinjstva veliki zaljubljenik u elektroniku, a ideju o automobilu koji pokreće vjetar dobio je još prije 30 godina. Ipak, tek prije 3 mjeseca započeo je s realizacijom te ideje i to u veoma kratkom vremenskom roku, za svega tri mjeseca, uz troškove od samo 1.600 dolara, izgradio je vozilo za koje vjeruje da bi moglo da ga pretvori u milionera.

Ipak ističe da ga novac nije motivisao da konstruiše ovaj revolucionarni izum.

"Moj san je da uspijem da doprinesem društvu. Nisam ovaj automobil napravio samo zbog novca, već želim da vidim kako ga ljudi voze, želim da ga vidim na drumovima. Sve što želim je da budem od koristi društvu"', zaključio je Žengping.

Bonus video: