Savjeti

Kako da zimi uštedite gorivo

Zimski period donosi ne samo teže uslove za vožnju već i veće opterećenje za budžet vozača. Pritom ne mislimo na zimske gume, antifriz..., već i na povećanu potrošnju goriva
439 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 08:58h

Prijatno topla kabina, uključen grijač zadnjeg stakla da bi se otopio led sa njega i dugo čekanje u leru da se ugrije motor. U hladnim danima većina vozača naglasak stavlja na komfor i često zaboravlja na rasipanje goriva. Međutim, zimi postoji dosta prostora za uštedu, čak i do 30 odsto.

Zimski period donosi ne samo teže uslove za vožnju već i veće opterećenje za budžet vozača. Pritom ne mislimo na zimske gume, antifriz i tečnost za stakla otpornu na zamrzavanje, već i na povećanu potrošnju goriva. Zbog čega tokom hladnih dana češće posjećujemo benzinske pumpe nego inače?

Postoji više razloga, ali je jedan od glavnih trenje unutar mehaničkih sklopova. Niske temperature povećavaju intenzitet trenja na svim frontovima. Većina tečnosti u motoru, od motornog ulja i ulja u mjenjaču, do servo tečnosti i ulja u diferencijalu, u tim uslovima postaju gušće.

U prevodu: što teže prelaze u tečno stanje, to motor ima više posla. Dodajmo tome i činjenicu da gorivo pri niskim temperaturama ne sagorijeva onoliko koliko bi trebalo.

Jedan njegov neiskorišćeni dio izbacujemo kroz auspuh. Ali na to ne možemo da utičemo, iako postoje stvari i na koje možemo! Evo 10 savjeta pomoću kojih možete značajno da smanjite potrošnju u zimskom periodu.

  • Izbjegavajte kratke vožnje

Svaki auto ima optimalnu temperaturu rada, a što je napolju hladnije, motor sporije dolazi do radne temperature.

Iako moderni motori prave vrlo efikasnu mješavinu goriva i vazduha koji ulazi u motor, oni se oslanjaju na različite senzore, kao što je onaj koji nadgleda količinu kiseonika u izduvnoj grani, mjerač protoka vazduha, senzor pozicije leptira gasa ili temperature rashladne tečnosti.

Sve ove informacije ulaze u kompjuter koji stalno prilagođava ubrizgavanje i tajming ventila. Međutim, ovaj menadžment motora je maksimalno efikasan samo pri radnoj temperaturi, a da bi došli do nje, zimi treba dosta više vremena. Upravo taj period zagrijavanja najviše košta.

Ako tome dodamo uobičajenu praksu da automobil zimi palimo za svaku sitnicu, čak i da skoknemo do prodavnice ili kioska, jasno je šta prouzrokuje danak koji plaćamo na pumpi. Zaključak je jasan: što manje kratkih vožnji, više para u džepu.

  • Ne zagrijavajte motor u leru

Zabluda je da se motor u leru najbolje zagrije i da se tako najbolje očuva. Čak i pri najnižim spoljašnjim temperaturama, dokazano je da se motor najbolje zagrijava kada je blago opterećen, što znači da možete da krenete već desetak sekundi nakon paljenja.

Naravno, dok se motor ne ugrije, ne treba ići u visoke obrtaje, već šaltovati u veći stepen prenosa što ranije. Na ovaj način ćete uštedjeti i vrijeme i gorivo koje biste uzalud utrošili stojeći u mjestu.

Takođe, ako se zaustavite negdje na više od 20 sekundi, izgasite motor. Motor će potrošiti više goriva za tih 20 sekundi nego što će mu biti potrebno za ponovno startovanje.

  • Vozite u većem stepenu prenosa

Koristeći viši stepen prenosa i vozeći u manjem broju obrtaja uštedjećete prilične količine goriva, ali i preduprijediti proklizavanje točkova, koje u najgorem slučaju može da dovede do gubitka kontrole.

Agresivan stil vožnje može da rezultira za trećinu većom potrošnjom goriva. Izbjegavajte nagla ubrzavanja, ali i bespotrebna kočenja, ako možete da predvidite situaciju. Ovo će doprinijeti smanjenju potrošnje, ali i vašoj bezbjednosti, posebno na putevima na kojima ima leda.

Zimi posebno izbjegavajte velike brzine. Što brže vozite, otpor vazduha je veći, a samim tim i potrošnja goriva. Ako, na primjer, prekoračite ograničenje čak i za 10 odsto, potrošnja goriva zimi se povećava za 20 odsto.

  • Uklonite nepotrebnu opremu

Ako ste namjerili da idete na zimovanje automobilom i da tom prilikom koristite krovni kofer, nemojte da zaboravite da ga skinete kad se vratite. On značajno povećava otpor vazduha i dramatično utiče na potrošnju goriva. Ista je situacija sa nosačem skija.

  • Isključite električne potrošače

Kada je napolju mraz, često koristimo grijače prednjih i zadnjih stakala, ventilator grijanja kabine i odmagljivač stakala uključujemo na maksimum, a ko ima upotrebljava i grijanje sjedišta ili volana.

Ovi uređaji troše velike količine energije koju nadoknađuje motor, pa se povećava i potrošnja goriva. Kada vam ovi uređaji nijesu neophodni, isključite ih.

Ako želite maksimalnu uštedu, ujutru led sa stakala skidajte strugalicom, a ne pomoću grijanja vjetrobrana.

  • Provjerite pritisak u gumama

Na niskim temperaturama pritisak vazduha u gumama može da opadne i za 0,7 bara. To nećete moći da primijetite golim okom, ali ćete platiti cijenu na benzinskoj pumpi.

Nakon što ste montirali zimske gume, treba redovno da provjeravate pritisak u njima bar jednom u dvije nedjelje. Na ovaj način ne samo što ćete smanjiti potrošnju, već ćete produžiti život gumama i bićete bezbjedniji na cesti.

Ako imate zimske gume nema nikakve potrebe da se one izduvavaju u uslovima snijega i leda, ali ni da se prepumpavaju da bi se smanjila potrošnja.

  • Parkirajte u garaži

Ako imate garažu, ne propuštajte priliku da ostavljate auto u njoj. Tako ćete ujutru brže zagrijati motor i smanjiti potrošnju goriva. Iako ovo zvuči logično, postoji dosta vozača koji imaju garažu, ali je ne koriste da bi u njoj ostavljali auto!

Autu koji provede noć napolju na niskoj temperaturi trebaće dosta više vremena da stigne do radne temperature. Da ne pominjemo potrošnju energije na različite grijače.

Ako nemate garažu, poželjno je da koristite cerade ili zaštitite stakla od formiranja leda.

  • Skinite nepotrebni balast

Dodatni teret povećava opterećenje motora, a samim tim i potrošnju. Zato obavezno uklonite snijeg i led sa automobila prije nego što krenete.

To je preporučljivo i zbog vaše bezbjednost, ali i zbog bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

  • Koristite kvalitetno ulje

Korišćenje motornog ulja po specifikaciji proizvođača doprinosi minimalnoj potrošnji goriva. Visokokvalitetna ulja su vrlo fleksibilna i pri niskim temperaturama ostaju u dosta tečnom stanju, što može da smanji potrošnju i do 6 odsto.

Tako na primjer korišćenjem sintetičkog ulja 5W-30, na godišnjem nivou možete da uštedite i preko 100 eura u zavisnosti od kilometraže.

Osim toga, pri hladnom startu ovo ulje smanjuje utrošak energije za 25 odsto, a pruža i bolje podmazivanje motora u prvoj fazi rada, zbog toga što je dosta rijetko i brzo se raširi po motoru.

  • Redovno održavajte vozilo

Začepljen filter vazduha, neispravni senzori ili vremešne svjećice utiču na potrošnju goriva. Motor koji je u lošem stanju može da troši i 50 odsto više goriva.