Kako da znate koji automobil će vam zadavati manje glavobolje?

Njemački TUV objavio novi izvještaj o tehničkoj ispravnosti polovnih vozila...
328 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 17:02h

Kupovina polovnih automobila je uvijek varljiv zadatak. Kako da znamo koji automobil će nam zadavati manje, a koji više glavobolja kad je u pitanju održavanje?

Rješenje ove zagonetke možemo da nađemo u izvještajima o kvalitetu polovnih automobila, a jedan od najpouzdanijih i najsveobuhvatnijih je onaj koji radi njemačko Udruženje za tehničku kontrolu TUV u saradnji sa časopisom Auto Bild.

I ove godine ova dva renomirana subjekta su objavila izvještaj o kvarovima kod polovnih automobila. On je rađen na osnovu temeljnih pregleda na osam miliona vozila, a njime su obuhvaćena 222 modela.

Trend broja kvarova je nepovoljan. Eksperti TUV-a su ustanovili da je ovaj broj i ove godine u porastu, a vlasnici sve manje para ulažu u održavanje.

Automobili su svrstani u pet starosnih kategorija, a u prvih 10 vozila sa najmanje kvarova u svakoj kategoriji su isključivo japanski i njemački modeli. U prvih 10 najviše ima Tojotinih modela, od kojih je prijus prvoplasirani u kategoriji od 4 do 5 godina.

Porše 911 drži prve pozicije u tri “najstarije” kategorije, a kao vozilo sa najmanje problema sa 3 godine starosti pokazao se folksvagen polo.

I Mazdina vozila su još jednom potvrdila visoku reputaciju u oblasti kvaliteta, pa je mazda 3 zauzela drugo, a mazda 2 peto mjesto u kategoriji vozila od 2 do 3 godine starosti. “Dvojka” je vicešampion u klasi vozila starosti 4-5 godina.

Loš rezultat je zabilježila dačija logan kod koje je pronađeno najviše manjkavosti u segmentu vozila starih pet godina, a dosta kvarova je zabilježeno kod italijanskih i francuskih automobila koji su najzastupljeniji u samom dnu ljestvice.

Šampion kvarova je ipak krajzler PT kruzer koji je najgori u dvije kategorije, a ostali fenjeraši su i fijat panda (2-3 godine), i fijat bravo (10-11 godina).

Šampion kvarova je ipak krajzler PT kruzer koji je najgori u dvije kategorije, a ostali fenjeraši su i fijat panda i fijat bravo

Ovdje vam donosimo i tabele sa vozilima koja imaju najmanje i najviše kvarova po kategorijama (u zagradi je procenat vozila sa defektima).

Svaki peti auto tehnički neispravan

U Njemačkoj je zakonom propisan temeljni tehnički pregled vozila svake druge godine, a novi auto mora na TUV inspekciju nakon tri godine. Tek kad se otklone svi nedostaci, automobil dobija neophodnu naljepnicu.

Ove godine, čak 20 odsto vozila je palo na ispitu, navode u TUV-u. Automobili kupljeni kao novi 2009. godine, koji su prvi put podvrgnuti kontroli, nijesu popravili prosjek. Naprotiv!

Kod vozila starih tri godine, procenat onih sa kvarovima je porastao sa 5,1 na 6,1 odsto. Kod svakog osmog automobila je pronađen neki manji defekt, a 6,9 odsto ima ozbiljniji kvar. Najčešće se radilo o kvarovima na osvjetljenju, kočnicama i izduvnom sistemu.

Kod vozila starih pet godina pronađeno je 10,6 odsto tehnički neispravnih, a kod onih starih sedam godina čak 17,2 odsto je imalo kvar. Više od četvrtine (27,4 odsto) vozila starih 11 godina je vraćeno na otklanjanje kvara, da bi dobilo TUV sertifikat.

Tojota u vrhu

I ove godine TUV izvještaj je potvrdio izuzetnu pouzdanost i trajnost Tojotinih vozila.

TUV je u svom izvještaju u prvih deset pozicija u pet kategorija uvrstio 19 Tojotinih automobila.

Hibrid prijus je zauzeo prvo mjesto u kategoriji vozila starosti 4 do 5 godina, a auris i korola su na trećem i četvrtom mjestu. U kategoriji vozila starosti dvije do tri godine, među prvih 10 su četiri Tojotina vozila – avensis, prijus, jaris i iQ. U kategoriji starijih vozila, verso i RAV4 su se takođe odlično pokazali na ovogodišnjem ispitivanju. Tojota je i na prethodnim TUV izvještajima zauzimala vodeća mjesta.

Bonus video: