NAJNEPOUZDANIJI

Glava najviše boli od skupih automobila

Britanska kuća “Warranty Direct” objavila listu najpouzdanijih vozila u posljednjih 15 godina
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 09:30h

Kada se pokvari DVD plejer ili mobilni telefon, kupovina novog nije veliki problem, ali ako se slična stvar dogodi automobilu, to je sasvim druga priča. Ne bez razloga, jer su automobili druga najveća investicija u većini domaćinstava, nakon stambenog prostora.

I dok vas na stanu ili kući očekuju manje više uobičajeni radovi, kod automobila je situacija drugačija, jer su kvarovi nepredvidivi, a troškovi opravke nijesu baš niski. Bez obzira na to koliko je auto dobar ili koliko ga dobro održavate, u određenom momentu, nešto pođe kako ne treba.

To je razlog zbog čega je pouzdanost vrlo bitna, posebno kad je riječ o polovnom autu. Zato je britanska osiguravajuća kuća “Warranty Direct” analizirala više od 200.000 aktuelnih i arhiviranih polisa od 1997, i na osnovnih dodjeljivala indeks pouzdanosti svakom modelu automobila.

Na ovoj listi se nalazi više od 450 različitih tipova vozila, a indeks je proračunat na osnovu broja kvarova, prosječne starosti vozila, pređene kilometraže i troškova opravke.

Prvi na listi najpouzdanijih vozila je jedan japanski auto. Radi se o micubiši lanseru koji je na tržištu bio od 2005. do 2008. godine.

Inače, među prvih 10 ima dosta malih automobila za koje se ispostavilo da su najizdržljiviji, ali i da su popravke blagonaklone prema budžetu vlasnika.

Sa druge strane, na listi najnepouzdanijih automobila dominiraju vrlo skupa vozila. Na ovu listu dospjela su ne samo zbog učestalosti kvarova, već i zbog toga što je za popravku trebalo izdvojiti najviše novca.

Mada je iznenađenje što su neki automobili renomiranih marki na dnu liste, postoji jednostavno objašnjenje: radi se o skupim vozilima sa dosta kompleksnih sistema. Dakle, ne samo što ima dosta uređaja koji mogu da se pokvare, već i kad se to desi, račun je poveliki. Tako ćete među 10 najnepouzdanijih automobila naći čak tri mercedesa. SL se, na primjer, kvari dosta rjeđe od ostalih u ovoj grupi, ali visoki troškovi opravke su ga smjestili na sam kraj liste.

Naredni put, kada budete proračunavali koliko vam novca treba da ostvarite svoij san po pitanju automobila, znajte da ako ne možete da kupite novi, onda vjerovatno nećete moći da održavate polovni u istoj klasi.

Na listi najnepouzdanijih automobila dominiraju vozila premijum marki, za čiju popravku treba izdvojiti najviše novca, a prvi je Audi RS6 od 2002. do 2011.