Gradska ljepotica - Vespa 946

Vespa 946 je zadržala karakteristične klasične linije starih modela, ali sa osjetnim prizvukom modernih i tečnih linija
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2012. 15:53h

Ako postoji ime koje je sinonim za skuter, to je svakako Vespa.

Italijani su počeli da prave gradske dvoto č k a še još 1946. godine i uspjeli da stvore dizajn, koji je danas prepoznatljiv širom planete.

Kao omaž prvom prototipu MP6 koji će uskoro napuniti 70 godina, Vespa je napravila skuter sa oznakom 946, koji je premijeru imao na milanskom sajmu.

Vespa 946 je zadržala karakteristične klasične linije starih modela, ali sa osjetnim prizvukom modernih i tečnih linija.

Kao i njen davni predak, i vespa 946 ima solo sjedište, koje je, međutim, izvedeno na sasvim neobičan i spektakularan način, koji ovaj skuter odvaja od svih drugih.

Četvorotaktni motor zapremine 125 kubika razvija 11 KS što bi trebalo da bude dovoljno za gradske gužve, a motocikl je opremljen točkovima od 12 inča umjesto za vespu uobičajenih felni prečnika 9 ili 10 inča.

Disk kočnice i ABS su još neke moderne odlike, a tu su i futuristička LED svjetla i LCD displej. Kada se sve to spoji sa klasičnom pojavom, dobijate skuter visokog stila. Vespa 946 dolazi sa jednostarnim oslanjanjem i naprijed i pozadi, a to se danas rijetko srijeće.

Još uvijek se čeka na cijenu, ali je sigirno da ona neće biti mala.

Bonus video: