Maserati predstavio novi kvatroporte: Strast ima četvoro vrata

Novi kvatroporte je dizajniran u specijalnom Maseratijevom odjeljenju i to pod palicom legendarnog dizajnera firme Pininfarina, Lorenca Ramaćotija
81 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 17:37h

Maserati ima novu perjanicu! Šesta generacija luksuzne limuzine kvatroporte će biti premijerno predstavljena na sajmu u Detroitu sredinom januara.

Iako su nam putem zvaničnih fotografija pokazali ovaj auto u punom sjaju, Italijani još nijesu objavili tehničke podatke, ali upućeni tvrde da je najnoviji model duži, a istovremeno i lakši od aktuelne limuzine sa četvoro vrata.

Ovaj budući kvatroporte će navodno biti zasnovan na novoj čeličnoj samonosećoj šasiji. Novo podvozje znači da bi novajlija trebalo da bude dug oko 5,2 metra, oko 15 centimetara više od aktuelnog modela.

Vjeruje se da je veći dio te dodatne dužine otišlo na međuosovinski razmak, sa ciljem da se poveća prostor za putnike na zadnjim sjedištima, što je ključni faktor za pridobijanje kupaca u Kini, na čijem tržištu Maserati zasniva velika očekivanja.

Veći dio karoserije je navodno izrađen od aluminijuma, pa je te žina praznog vozila smanjena sa 1.990 kg koliko je težak aktuelni model, na 1.940 kg, bez obzira na povećanje dimenzija.

Prvi put kod kvatroportea će se ugrađivati pogon na sve točkove, koji će biti ponuđen kao opcija, godinu nakon lansiranja standardnog modela sa pogonom na zadnjoj osovini.

Novi kvatroporte je dizajniran u specijalnom Maseratijevom odjeljenju unutar dizajnerskog centra Fiat Group Centro Stile, i to pod palicom legendarnog dizajnera firme Pininfarina, Lorenca Ramaćotija.

Izgled je evolucija dosadašnjeg. Prednja maska, tri bočna usisnika vazduha i upečatljivi trouglasti C-nosač krova su i dalej prisutni, a nove karakteristike, koje su doprinijele da auto dobije snažniju pojavu su između ostalog, uzdižuća bočna linija i vrata bez okvira.

Unutrašnjost je prerađena u cilju luksuznijeg izgleda i osjećaja. Visokokvalitetno drvo i koža su prisutni u izobilju, a većinom glavnih kontrola se upravlja putem velikog centralnog ekrana koji reaguje na dodir (touchscreen).

Novi kvatroporte će se proizvoditi u nekadašnjoj fabrici Bertonea, u istoimenom mjestu pored Torina. Fabrika je potpuno renovirana, a uz kvatroporte u njoj će se raditi i novi gibli. Oba modela će se izvoziti širom svijeta. Cijene će startovati od oko 100.000 eura, a najluksuznije verzije će koštati i do 150.000.

V8 srce iz Ferarija

Motor sa kojim će početi prodaja je Ferarijev V8, i to najnovija verzija 4,7-litarskog V8 sa 460 KS koji se koristi i u sportskom maseratiju granturizmo.

Nova jedinica bi trebalo da ima više snage, manju potrošnju i emisiju CO2, a biće uparena sa XF automatskim mjenjačem koji proizvodi ZF. Razmatra se i proširena ponuda motora sa turbinom i kompresorom, među kojima će biti i V8 i V6 benzinski i dizel agregati manje zapremine, mada je vrlo vjerovatno da će V6 jedinice biti rezervisane za buduću manju limuzinu gibli i SUV model levante.

Stižu i manja

limuzina i SUV Novi kvatroporte je najluksuzniji predstavnik od tri nova modela kojim italijanski proizvođač planira da poveća svoju godišnju prodaju na oko 50.000 primjeraka do 2015. godine, što bi bilo osam puta više nego 2011, kada su isporučili 6.200 vozila.

Nakon njega je planirano lansiranje manje limuzine koja bi konkurisala BMW-u serija 5, a koja će se zvati gibli (Ghibli). Novi SUV nazvan levante će upotpuniti proširenu Maseratijevu ponudu, u kojoj će se prvi put naći i dizel motori, koji će debitovati 2014. godine, na stogodišnjicu kompanije.

Bonus video: