Navala na zimske gume: Kupovina u posljednji čas

Ljetnje gume treba da se skladište u suvom, zatamnjenom prostoru, na sobnoj temperaturi
327 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 08:40h

Prethodnih dana u Crnoj Gori vladalo je nezapamćeno interesovanje za zimskim gumama, a većina distributera pneumatika bilježi znatno veću prodaju nego prošle godine.

“Mada smo i prošle sezone prodali veliki broj guma pred zimsku sezonu, ove godine bilježimo rast prodaje od čak 25 odsto”, kazao nam je Davor Vušurović, menadžer prodaje u firmi “Efel Motors”, koja je zastupnik velikog broja renomiranih brendova: Michelin, BF Goodrich, Tigar, Goodyear, Fulda, Dunlop, Sava i Debica.

Vušurović ističe da je većina vozača čekala posljednji momenat da nabavi zimsku opremu.

“S obzirom da zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme počinje za samo par dana, morali smo angažovati dodatne kapacitete kako bi u potpunosti odgovorili zahtjevima kupaca, koji prevazilaze dosadašnje okvire.”

Prema riječima Vušurovića, najveća prodaja guma je zabilježena na sjeveru zemlje, zatim na primorju, pa tek onda u centralnoj regiji.

“U najnižem cjenovnom razredu ljudi najviše traže pneumatike brenda Tigar, u srednjem BFGoodrich, Fulda i Sava, dok je kod premijum brendova jednaka potražnja za pneumaticima Michelin i Dunlop”, kazao je on i dodao da se otprilike polovina kupaca odlučuje za kupovinu kompleta od sve četiri zimske gume, što je za potpunu sigurnost i vozilo najbolje rješenje, a da druga polovina samo želi da zadovolji zakonsku normu time što će staviti dvije zimske gume na pogonske točkove.

Vušurović savjetuje kupce sa nešto manjom platežnom moći da odaberu neku od guma sa povoljnim odnosom između cijene i kvaliteta.

“Naša preporuka za takve kupce, kojih je danas većina, su gume BF Goodrich, Fulda i Sava. Pomenuti brendovi imaju pristupačnu cijenu za koju se dobija solidan kvalitet.”

Sama zamjena pneumatika u većini servisa koji se bave prodajom guma je često besplatna, a takav slučaj je i u “Efel Motorsu”.

Klikni da uvećaš

“Prilikom zamjene guma u našem servisu u Podgorici, procedura je sledeća: kupac u jednom od naših servisa na Cetinju ili u Podgorici, treba da naruči pneumatike koji su mu potrebni, a iste može da montira istog dana ili sjutradan, jer su nam gume skladištene na Cetinju. Cijena balansiranja je od 3 do 5 eura po točku, zavisno od tipa pneumatika, a montiranje je besplatno”, objašnjava Vušurović.

Ako ste među onima koji još nijesu kupili pneumatike, na ovoj strani ćete naći i rezultate najnovijeg testiranja zimskih guma, koje je radio njemački auto-klub ADAC.

Ljetnje gume skladištiti po propisu

Kada se ljetnje gume skinu sa vozila, treba ih na propisan način sačuvati do proljeća.

“Prije svega, gume treba da se skladište u suvom, zatamnjenom prostoru, na sobnoj temperaturi”, priča Vušurović.

“Ukoliko su gume skinute sa felni, treba da stoje uspravno jedna pored druge i da se rotiraju svakih 15 dana za 90 stepeni, a mogu da budu i okačene na zidu. Ako su na felnama, preporučuje se da se slože vodoravno jedna na drugu i dobro bi bilo da su prekrivene.”

“U našem servisu postoji i takozvani 'hotel za gume' gdje kupac po cijeni od 20 eura može da skladišti četiri gume u periodu od 12 mjeseci.”

Bonus video: