Pametne saobraćajnice

Ukoliko je temperatira u "minusu", na putu se mogu pojaviti pahuljice, što je znak da treba usporiti, a linije na kolovozu mogu biti crvene boje, kako bi ukazale na klizav kolovoz
181 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2012. 00:21h

Kada neko svoj projekat nazove Smart Highways (pametni autoput), obično se pomisli na marketinški projekat. Ali, ovoga puta to nije slučaj.

Kompanije Studio Roosegaarde i Heijmans Infrastructure počele su razvoj pametnih saobraćajnica (Smart Highways). Tajna se krije u bijeloj farbi, u kojoj je fotoluminiscentni prašak. Ovakva boja u toku sunčanog dijela dana apsorbuje (upija) sunčevu svjetlost, što je energija koja je dovoljna da u toku noći sijaju do 10 sati.

Druga veoma važna prednost ove tehnologije je osjetljivost boje na toplotu i promjena boja. Ukoliko je temperatira u "minusu", na putu se mogu pojaviti pahuljice, što je znak da treba usporiti, a linije na kolovozu mogu biti crvene boje, kako bi ukazale na klizav kolovoz.

Sistem podrazumjeva i svijetla na autoputu, osjetljiva na pokret. Kada se automobil približava, ona se pale, a kada automobil prođe, ona se gase. Naravno, ovaj dio sistema je namjenjen prvenstveno za puteve sa manjom frekvencijom saobaćaja, kao što je slučaj na većini autoputeva u toku noći.

Sljedeća novina su specijalne trake za elektromobile. Ispod površine puta biće instalirani bežični indukcioni punjači za baterije, što znači da se one pune dok se automobil kreće.

Možemo samo da zamislimo situaciju, u kojoj se električni modeli, kao što su Ampera, Prius, Leaf, i- Miev... kreću posebnom saobraćajnom trakom.

U Holandiji je već danas to normalno, pa ovo rješenje ne zvuči kao besmislica.

Bonus video: