Kako izabrati zimske gume?

Na šta da obratite pažnju pri kupovini pneumatika za najhladnije godišnje doba
344 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 09:05h

Od 15. novembra vozači u Crnoj Gori će biti u obavezi da imaju zimsku opremu na svojim automobilima, a najznačajniji dio te opreme su svakako gume.

U slučaju da razmišljate o zamjeni zimskih pneumatika koje ste do sada koristili, ili o prvoj kupovini ako ih nekim slučajem do sada nijeste imali, pripremili smo ovaj vodič, kojim ćemo pokušati da vam pomognemo da napravite pravi izbor.

Zimska oprema za vozila obavezna od 15. novembra do 30. marta>>>

Prva stvar na koju treba da obratite pažnju su dimenzije guma koje je predvidio proizvođač vozila. Nemojte da se vodite dimenzijama guma koje su već bile na automobilu, već nanovo provjerite dimenzije koje su obično naznačene na naljepnici na okviru vrata ili gepeka, ili na unutrašnjoj strani poklopca rezervoara.

Ako ne nađete naljepnice, pogledajte u uputstvu za vozilo ako ga imate, a u krajnjem slučaju konsultujte prodavca automobila ili stručnog vulkanizera.

Razlog za nepovjerenje u gume koje su već na vozilu je to što možda eventualni prethodni vlasnik vozila nije stavio odgovarajuće pneumatike, ili ste možda i vi zaboravili da ste napravili kompromis u visini ili širini gume.

Najbolje performanse u pogledu ponašanja na drumu, bezbjednosti i udobnosti će svakako imati gume dimenzija koje je odredio proizvođač. Na primjer, nije isto ako montirate gumu širine 195 mm, a predviđeno je da širina bude 185 ili 175 mm. Ovo je posebno važno kad su u pitanju zimske gume, jer uža guma bolje prolazi kroz snijeg ili vodu na kolovozu, dok šira guma ima minimalne prednosti jedino na ledu.

Osim toga, može se desiti da šira guma kači unutrašnje strane blatobrana. Treba obratiti pažnju i na profil gume, jer je guma sa profilom 65 dosta udobnija od 55-ice, a i bolje amortizuje udare na sistem ogibljenja vozila.

Kada ste utvrdili dimenzije, slijedi možda najdelikatniji korak u fazi kupovine, a to je vaganje između cijene i kvaliteta pneumatika, što zavisi od proizvođača i tipa.

Ovako njemački autoklub rangira pneumatike 165/70 R14 nakon najnovijeg testiranja

Naravno, što se tiče performansi i bezbjednosti, ni u kom slučaju nećete pogriješiti ako kupite gumu najrenomiranijih svjetskih brendova kao što su Michelin, Pirelli, Continental, Dunlop i Bridgestone.

Međutim, ove gume su istovremeno i najskuplje u ponudi, a većina vozača i nije baš raspoložena da izdvaja više novca nego što je potrebno.

Dakle, gdje je granica do koje možete da idete da bi dobili gume koje će solidno obavljati funkciju i učiniti vaš automobil bezbjednim u hladnijim vremenskim uslovima, a da istovremeno minimalno opteretite svoj novčanik.

Iako kuburite sa novcem, ipak ne treba posegnuti za najjeftinijim kineskim pneumaticima, već treba potražiti nešto skuplju, ali ipak provjerenu opciju. Dobra ideja je da izaberete gumu koju za fabričku ugradnju koriste proizvođači jeftinijih vozila kao što su Kija, Hjundai ili Dačija, ali i kod većine skupljih automobila srednje klase.

Takve gume su one koje proizvode kompanije kao što su Kumho, Hankook, Toyo, Fulda, BF Goodrich... Ove gume se godinama provjeravaju po najstrožim standardima evropskih autoklubova i laboratorija, i uvijek postižu solidne rezultate.

Kupovinom ovakve gume ćete dosta uštedjeti, a imaćete solidne performanse u svim uslovima. Na primjer, dok zimska guma Continental TS830P dimenzija 195/65 R15 91T, košta 81 euro, Barum Polaris 3, guma koja je na najnovijem testiranju njemačkog auto-kluba ADAC osvojila visoko 4. mjesto, staje 62 eura, pa ćete kupovinom para ovakvih guma uštedjeti oko 40 eura.

Slična situacija je i sa gumama Kumho, Fulda, Hankook. Međutim, čak i ispod ovog cjenovnog razreda postoje pneumatici koji mogu da zadovolje osnovne zahtjeve vožnje u zimskim uslovima, i mogu da se preporuče za vozila sa manje snažnim motorima i vozače koji voze laganije.

Prava zimska guma na sebi ima oznaku pahuljice ili sniježne planine, a na protektoru ćete naći sitne lamelice koje obezbjeđuju bolje prijanjanje

Ako vozite automobil visokih performansi i sa velikom snagom motora, obavezno obratite pažnju na indeks brzine gume, a u takvim slučajevima je preporuka da ipak izbjegnete najjeftinije pneumatike.

U sektoru visokoperformansnih guma postoje i one koje koštaju i po 500-600 eura. One su namijenjene brojčano manjoj grupi vozača koji imaju visokoperformansna vozila.

I još nešto, prava zimska guma na sebi ima oznaku pahuljice ili sniježne planine, a na protektoru ćete naći sitne lamelice koje obezbjeđuju bolje prijanjanje. Gume koje imaju samo oznaku M+S ili slično, nijesu prave zimske, i ne mogu vam obezbijediti najbolje performanse po niskim temperaturama, snijegu i ledu.

Dvije zimske gume ne donose bezbjednost

To što zakon dozvoljava vozačima da montiraju zimske gume samo na pogonske točkove je kompromisno rješenje, tvrde upućeni u ovu problematiku.

Ne treba ljude dovoditi u zabludu da su sa dvije zimske gume sigurni po snijegu i ledu

“Samo na taj način ćete osigurati bezbjedno kočenje i manevrisanje automobilom. Sa dvije zimske gume, jedan dio automobila, bilo prednji ili zadnji, zavisno od pogona, nećete moći da iskontrolišete i lako možete da izletite sa puta ili da se okrenete na snijegu ili ledu”, objašnjava Asanović.

Iskusni automehaničar koji je dugo vremena pripremao i trkačke automobile, Rajko Ivanović, još je kritičniji prema ovoj zakonskoj odredbi.

“Vjerovatno je socijalni momenat razlog što zakonodavac nalaže upotrebu zimskih guma samo na pogonskim točkovima”, kaže Ivanović.

“Tvrdim da će ovo prouzrokovati teže posljedice nego kad auto ima sve četiri ljetnje gume. Kod takvog vozila sva četiri pneumatika imaju iste mogućnosti, vozač će morati da se kreće sporije, a najgore što mu se može desiti je da se zaglavi u snijegu. Sa druge strane, vozač auta koji na pogonskim točkovima ima zimske gume, osjetiće da lakše može da upravlja i pokreće vozilo pri vožnji na pravcu, pa će se opustiti i povećati brzinu. Prilikom iznenadnog kočenja, naglijeg poteza volanom ili bržeg ulaska u krivinu u uslovima kada na kolovozu ima snijega ili leda, on će da izgubi kontrolu nad zadnjim dijelom vozila i tako da dođe u situaciju rizičnu po bezbjednost”, upozorava Rajko.

“Ne treba ljude dovoditi u zabludu da su sa dvije zimske gume sigurni po snijegu i ledu”.

Bonus video: