"Vijesti" na test vožnji novih Mercedesovih terenaca

Iako zadaci nijesu bili ekstremni, lako je bilo doći do zaključka da Mercedesovi terenci ni u kom slučaju nijesu šminka
53 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 10:58h

Moderna SUV vozila, zbog svojih gabarita i visine, na cesti svakako izgledaju vrlo moćno. Međutim, u poplavi novih modela ovakve koncepcije sve češće se vodi računa o udobnosti putnika, manjoj potrošnji i voznim osobinama na asfaltu, dok se iskonska terenska namjena često zapostavlja. Neki SUV modeli se tako u blatu ili na grubljim brdskim stazama ponašaju kao ribe na suvom. Ali ne i mercedesi, tvrdi njemački proizvođač.

Sa namjerom da nam dokažu da, pored toga što obezbjeđuju visoki luksuz, njihovi SUV modeli ne prezaju od izlaska van utabanih puteva, iz firme “Mercedes-Benz Srbija i Crna Gora” su nas pozvali na probu svojih najnovijih terenskih vozila planinskim stazama Kopaonika.

Ekspedicija je startovala od sjedišta Mercedesa u Beogradu, gdje je dvadesetočlana grupa novinara iz Crne Gore i Srbije preuzela šest vozila. Na raspolaganju je bilo šest automobila, među kojima su glavne zvijezde bili novi GL500 i G-klasa kabriolet, koja je specijalno za ovu priliku stigla iz Štutgarta. Svoje mjesto u koloni su zauzeli i nove verzije GLK i ML, dok su u pratnji bile i starije varijante GLK i GL.

Naša ekipa je imala privilegiju da dionicu puta od Beograda do Kopaonika provede za volanom najnovijeg velikog SUV-a GL500.

Već tokom prvih kilometara vožnje autoputem shvatili smo zašto se baš za ovo vozilo odlučuju ne samo ljudi koji žele da na ovaj način skrenu pažnju na sebe i svoj debeo novčanik, već i razni direktori i biznismeni koji zaista provode dosta vremena na dužim putovanjima. GL je zaista prava drumska lađa, koja vam omogućava da na ostale učesnike u saobraćaju gledate sa visine sa velikom dozom arogancije. Posebno kada pod haubom imate monstruma sa V8 motorom sa 435 konjskih snaga, koji u svakom trenutku burno reaguje na pritisak na gas. Zbog ove zvijeri smo bili u konstantnoj opasnosti od ogromnog prekoračenja brzine, što je i bio razlog da na prvu pauzu u blizini Kruševca dođemo dosta prije od ostatka ekspedicije. Ovaj automobil je sposoban da vas dovede do 200 km/h, a da to ne i osjetite dok ne pogledate u brzinomjer, a maksimum je 250 km/h. Ubrzanje do 100 na sat ovaj preko pet metara dugačak i skoro dvije i po tone težak SUV postiže za 5,4 sekunde.

Zanimljivo je da je na krivudavim brdskim dionicama na prilasku Kopaoniku GL bio više nego human prema želucima putnika, koji su prethodno napunjeni izvanrednom domaćom hranom u restoranu u podnožju. Ipak, moćan osjećaj vožnje ovog automobila negdje mora da se plati.

Kada smo stigli na odredište, putni računar je pokazivao da je GL500 u prosjeku trošio čak 17,5 litara benzina, što je gotovo dvostruko više u odnosu na brojku koju deklariše proizvođač za vožnju na otvorenom putu. Ali, “sitnice” koje primjećujemo mi obični smrtnici, nevidljive su za ljude koji će izdvojiti blizu 150.000 eura za ovaj auto. Takvi će valjda lako sebi moći i da priušte boravak u “Grand” hotelu, čiji smo luksuz i mi imali prilike da osjetimo, bar na jednu noć.

Ipak, te “muke” nijesmo mogli dugo da upražnjavamo, jer su nas ujutru čekala prava uzbuđenja u prelijepoj prirodi Nacionalnog parka “Kopaonik”.

Testna ruta je vodila preko raznih planinskih staza i bogaza, a u okviru nje je bilo i nekih nešto zahtjevnijih dionica, kao što je uspon do vrha Karaman greben koji se nalazi na 1.904 metra nadmorske visine.

Mada, zadaci nijesu bili ekstremni, lako je bilo doći do zaključka da Mercedesovi terenci ni u kom slučaju nijesu šminka. Čuveni 4x4 pogon 4Matic uz dodatne moderne uređaje za kretanje u terenskim uslovima kao što je sistem podešavanja brzine kretanja na ozbiljnijim usponima i nizbrdicama ulivaju veliko samopouzdanje vozaču.

Čak i najmanji gradski SUV GLK uopšte nije naivan u ovim uslovima, mada je zbog svog malog klirensa (udaljenosti od tla) par puta podvozjem kačio kamenje ispod sebe, čemu su kumovali neoprezni vozači. Sa druge strane, ML je superiorno napredovao po izrovanim putevima, dok je GL opravdao nadimak “terenska S klasa”. Ova grdosija svoje putnike u potpunosti izoluje od spoljašnjih faktora na putu i oko njega, sa kojima se bori uz pomoć naprednih tehnologija poput automatskog podešavanja visine ili terenskog ABS-a, a vozaču ostaje samo da okreće volan. Štaviše, auto je toliko posvećen uživanju svojih putnika da vozač može da uživa u različitim načinima masaže koje mu pruža sjedište.

Na kraju, nakon obilaska nekoliko skijaških staza, GL500 se u društvu G-klase kabriolet lagano popeo na vrh Kukavica, koji je bio i cilj ekspedicije.

“Bio je ovo način da u nesvakidašnjim uslovima predstavimo našu najnoviju gamu terenskih vozila”, kazao je Milovan Dević, direktor prodaje u kompaniji “Mercedes Srbija i Crna Gora”, nakon završnog uspona.

“Performanse u koje smo mogli da se uvjerimo i ovom prilikom, potvrđuju da vlasnici SUV vozila sa trokrakom zvijezdom ne treba da sumnjaju u terenske sposobnosti svojih ljubimaca i da bez problema mogu da se upuste u zahtjevnije izlete”, kazao je Dević.

I zaista, bez obzira na to što smo priželjkivali da upoznamo narav naših mercedesa u nešto ekstremnijim uslovima, zadaci koje su oni ispunili ovom prilikom su vjerovatno teži nego što će ogromna većina njihovih vlasnika ikada od njih zahtijevati.

Svežanj ključeva vrijedan 600.000 eura

Koliko je mercedes zapravo skupa igračka, simbolično je pokazao detalj koji smo zabilježili veče pred testnu vožnju. Jedan od predstavnika Mercedesa je došao za sto držeći u ruci svežanj ključeva od automobila koji su učestvovali u ekspediciji.

Na naše pitanje koliko košta taj svežanj, on je nakon kratkog računanja, odgovorio da su predmeti koje drži u rukama zajedno vrijedni preko 600.000 eura.

G-lasa se dosađivala

U grupi Mercedesovih SUV automobila koji su se našli u ekspediciji jedan se posebno izdvajao. Osim ekskluzivnosti koje joj donosi sklopivi platneni krov, G-klasa kabriolet odskače od svojih rođaka po svojoj tvrdokornoj terenskoj koncepciji koja joj je donijela status legende.

G500 kabrio pokreće V8 motor od 390 KS, ali konstrukcija “karoserija na okviru”, redukcija prenosa i blokada prednjeg, centralnog i zadnjeg diferencijala, uz povoljne dimenzije i klirens donose ovom automobilu ogromne terenske moći.

Dok smo vozili G-klasu kabriolet izabranom rutom, gotovo da smo se dosađivali, jer je jasno da ovo vozilo može mnogo više. Mercedes se osim svih pogonskih tehnologija fokusirao i na unutrašnjost i opremu, što je oblast koji G-klasu odvaja od ostalih namjenskih terenaca. Naravno, tu je i cijena koju teško može da “svari” vlasnik suzuki džimnija – oko 100.000 eura.

Bonus video: