Slovenački Tomos ide u likvidaciju, ali marka ostaje

Kompanija "Tomos industrija" iz Kopra, poznata još iz vremena bivše Jugoslavije po proizvodnji motocikala i vanbrodskih motora, danas je otišla u likvidaciju
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2012. 16:22h

Vijest je iznenadila zaposlene koji tvrde da su imali dosta narudžbi za iduće dvije godine, ali ju je potvrdio direktor Marjan Kanduč, koji je istakao da će biti sačuvana robna marka "Tomos" koju će se nastojati i dalje da razvijaju.

"Bili smo zadnji takav proizvođač u Evropi, ali ćemo zbog konkurencije i troškova morati da preselimo proizvodnju van Slovenije", rekao je, dodavši da se ukida samo proizvodnja, dok će razvojno odjeljenje i dalje raditi.

Sindikat je pozdravio odluku da neće biti otpuštanja zaposlenih, ali tvrdi da za prekid proizvodnje u Sloveniji nije bilo razloga jer je narudžbi za motocikle, skutere i bicikle s motorom u Evropi i Americi dosta, pa takva proizvodnja ima perspektivu.

Preduzeće "Tomos", što je skraćenica za Tovarna Motornih koles Sežana (fabrika motornih bicikala Sežana), registrovano je 1954. u Sežani u okviru tadašnjih strateških napora da se industrijalizuju krajevi koji su gravitirali prema Italiji. No, nekoliko mjeseci kasnije slovenačka republička vlada donijela je odluku da se velika fabrika s tim imenom sagradi u Kopru, nakon što je bilo riješeno pitanje razgraničenja s Italijom, a zona B pripala Jugoslaviji. Fabriku je 1959. čak posjetio i tadašnji jugoslavenski predsjednik Tito.

Na njenom je prostoru nakon smanjivanja proizvodnje u 90-im godinama postavljen tehnološki park.

U to je vrijeme "Tomos" imao ugovor o licenci s kompanijom Steyr-Daimler-Puch, a u 70-im i 80-im godinama posebno su popularni bili njegovi modeli "Kolibri".

Bonus video: