Opel Cascada - alternativa preskupim kabrioletima

Sa dužinom od 4.697 mm i širinom od 1.840 mm, kaskada je duže i šira i od limuzinske verzije astre
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 14:45h

Opel je serijom fotografija predstavio novi kabriolet kaskada (Cascada).

Model sa dvoje vrata i četiri sjedišta ima platneni sklopivi krov, a u Opelovoj ponudi mijenja astru tvintop.

Predsjednik Opela Tomas Sedran rekao je da će kaskada zaokružiti najnoviju liniju proizvoda u kojoj su još mali SUV moka, mini automobil adam i plug-in hibrid ampera.

“U segmentu kabrioleta srednje veličine postoje samo skupi modeli premijum proizvođača. Sa kaskadom, Opel nudi sve tipične funkcije i premijum kvalitete, ali uz pristupačnu cijenu”, naveo je Sedran u zvaničnom saopštenju.

Kaskada je duža od audija A5, čime u Opelu žele da naglase da će ovaj kabriolet ponuditi više prostora za uloženi novac od premijum modela.

Sa dužinom od 4.697 mm i širinom od 1.840 mm, kaskada je duže i šira i od limuzinske verzije astre.

Stil je dijelom inspirisan modelom insignijam, a osnovna razlika u odnosu na prethodnika, astru tvintop, je upotreba platnenog krova koji se otvara za 17 sekundi. Kad auto stoji to je moguće uraditi pritiskom na dugme na ključu, a u vožnji do brzine od 50 km/h pritiskom na taster na komandnoj tabli.

Zvanične cijene tek treba da budu saopštene, ali Opel je već napomenuo da će kaskada biti skuplja od astre tvintop, čime želi da podvuče aspiracije na viši segment.

Kad je krov podignut, zapremina prtljažnika iznosi 350 litara, 110 litara manje nego kod limuzinske astre. Sklapanjem krova, prostor se smanjuje na 280 litara, ali Opel navodi da će kao dodatnu opremu da ponudi FlexFold sistem koji uz pomoć električnog mehanizma sklapa zadnja sjedišta u odnosu 50:50, čime će se dobiti dodatni prostor za prtljag.

Njemački proizvođač tvrdi da je karoserija kaskade dosta čvršća od one kod astre tvintop. Torziona krutoća je povećana za 43 odsto, što će pobioljšati upravljivost, podići nivo udobnosti i značajno smanjiti buku i vibracije.

U okviru razvoja šasije ubačen je novi sistem prednjeg oslanjanja sličan onom kod insignije.

Osjećaj luksuza je bio prioritet pri izradi enterijera, pa u kaskadi može da se nađe dosta karakteristika premijum vozila kao što su bogato oblikovana sjedišta.

Opel je prvobitno planirao da kaskadu ponudi i kao kupe, ali je taj projekat obustavljen zbog finansijskih poteškoća u koje je upao GM.

Kaskada će u prodaju početkom 2013, a treba očekivati cijenu između 25.000 i 30.000 eura.

Turbo motori

Opel je potvrdio da će u početku na evropskom tržištu u ponudi da budu tri četvorocilindarska motora, a da kasnije treba očekivati proširenje.

Radi se o turbobenzinskim agregatima 1.4 Ecotec od 140 KS i novom 1.6 Ecotec motoru sa direktnim ubrizgavanjem od 170 KS. Uz njih će se naći i 2.0 CDTI turbodizel od 167 KS. Pogonske jedinice dolaze u paru sa šestostepenim manuelnim i šestostepenim automatskim mjenjačem.

Bonus video: