Milioni tojota na kontrolnom pregledu

Ovlašćeni zastupnik Tojote u Crnoj Gori “Efel Motorsa” je saopštio da će preventivni pregled da bude obavljen na vozilima jaris, korola, auris i RAV
74 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 23.10.2012. 10:11h

Toyota Motor Corporation najavila je na globalnom nivou preventivni pregled prekidača kojim se kontroliše otvaranje i zatvaranje prozora kod modela jaris, vios, korola, matriks, auris, kamri, RAV4, hajlender (Highlander), tundra, sekvoja (Sequoia), xB i xD proizvedene između 2005. i 2010. godine.

Servisnom akcijom će biti obuhvaćeno 7,43 miliona vozila širom svijeta, od čega 1,39 miliona u Evropi. Ova kampanja je preventivne prirode, a sprovodi se zbog kontrole i eventualne zamjene prekidača električnog podizača prozora, kod kojih je zabilježeno pregrijavanje, a u nekim slučajevima došlo je i do pojave dima.

U Evropi, akcijom su obuhvaćeni modeli jaris, korola, auris, kamri i RAV4 proizvedeni od septembra 2006. do decembra 2008. godine. Ovo je najveći individualni opoziv još otkad je Ford 1996. opozvao oko osam miliona vozila.

Tojota je saopštila da nije bilo slučajeva incidenata, povreda ili smrtnih ishoda, uzrokovanih ovim problemom.

Proizvođač nije saopštio koliko će ga koštati ova kampanja, ali je na ovaj način želio da iskaže brigu prema klijentima i da sačuva reputaciju neprikosnovenog kvaliteta, koja je uzdrmana prije nekoliko godina zbog navodnog nekontrolisanog ubrzavanja, greške koja je kasnije dovedena u pitanje od strane tehničkih eksperata.

Iz Tojote upozoravaju da vlasnici vozila ne bi trebalo sami da preduzimaju bilo kakvu akciju, jer svako podmazivanje prekidača neodgovarajućim mazivom stvara rizik od pregrijavanja i topljenja

Od ovlašćenog zastupnika Tojote u Crnoj Gori smo dobili informaciju da će preventivni pregled da bude obavljen na vozilima jaris, korola, auris i RAV4.

“U narednim sedmicama će vlasnici vozila, na koja se pregled odnosi, primiti pismeno obavještenje i poziv, a Tojota će izvršiti pregled prekidača i po potrebi ga obložiti sa masom otpornom na toplotu ili ga zamijeniti. Pregled će trajati otprilike 30 minuta”, navodi se u saopštenju “Efel Motorsa”.

“Vlasnici tojote mogu da računaju na potpunu bezbrižnost i sigurnost, a stalnim praćenjem ponašanja automobila Tojota demonstrira stroge kriterijume kvaliteta, bez obzira na garantni period”.

Iz Tojote upozoravaju da vlasnici vozila ne bi trebalo sami da preduzimaju bilo kakvu akciju, jer svako podmazivanje prekidača neodgovarajućim mazivom stvara rizik od pregrijavanja i topljenja.

Amerikanci tvrde da Tojota od 2008. zna za problem

Američki regulatori su doznali da su u Tojoti znali o problemima sa prekidačima električnih podizača još od 2008, ali da su tek sad odlučili da krenu u servisnu akciju.

Navodno je u septembru 2008. jedan kupac iz Amerike uložio žalbu zbog “toplotnog oštećenja ” na prekidaču i “neobičnog mirisa” koji je dopirao iz glavnog prekidača za podizač.

Tojota je dio poslala snabdjevaču koji je istražio slučaj, ali nije našao sistemsku grešku.

Novih pritužbi nije bilo sve do maja 2010. kada su na adresu proizvođača sporadično počele da stižu žalbe zbog nenormalnog mirisa i dima koji je dolazio iz vozačevih vrata.

“U početku se zaista radilo samo o izolovanim slučajevima, i trebalo je dosta vremena da se utvrdi kako nastaje problem”, rekao je Džon Henson, portparol američkog ogranka Tojote.

Tokom 2009. i 2010. godine Tojota je opozvala rekordan broj vozila zbog nekontrolisanog ubrzavanja, i platila 16,4 miliona dolara u aprilu 2010. jer nije na vrijeme reagovala zbog ove greške. Kasnije se ispostavilo da je slučaj predimenzioniran, jer su istražitelji utvrdili da su vozila bila tehnički ispravna.

Portparol Američke asocijacije za bezbjednost u saobraćaju (NHTSA) naveo je da je ovo tijelo primilo izvještaje o devet povreda i 161 slučajeva pojave požara koji je iniciran na prekidačima prozora.

Hronologija velikih opoziva

Mart 2012: BMW je opozvao oko 1,3 miliona vozila širom svijeta zbog mogućeg problema sa kablom akumulatora u prtljažniku. Servisna akcija je obuhvatila modele serija 5 i serija 6 proizvedene između 2003. i 2010.

Septembar 2011: Honda je u servis pozvala vlasnike 960.000 vozila da bi opravila greške među kojima su bili neispravni prekidači podizača prozora.

Maj 2011: Honda je proširila opoziv zbog greške na vazdušnom jastuku zbog koje su se oni otvaralis a mnogo većom silom. Ukupan broj vozila pogođenih ovim problemom narastao je na 1,65 miliona.

Januar 2011: Tojota je saopštila da će opozvati 1,7 miliona vozila širom svijeta, čime je broj opozvanih automobila od kraja 2009. povećala na 16 miliona.

Oktobar 2010: Tojota je objavila servisnu kampanju za 1,66 miliona vozila, većinom u Japanu, SAD i Kini, zbog problema sa kočnicama i pumpom goriva.

Oktobar 2010: BMW je samoinicijativno opozvao 350.000 automobila zbog mogućih problema sa kočnicama. Obuhvaćeni su bili modeli serija 5, 6 i 7 izrađeni nakon 2002.

Jun 2010: GM je opozvao 1,5 miliona kamioneta, krosovera i automobila proitzvedenih od 2006. do 2009. godine zbog mogućnosti požara na jedinici za grijanje tečnosti za pranje stakala.

Mart 2010: GM objavio opoziv za 1,3 miliona kompaktnih modela u SAD, Kanadi i Meksiku

Januar 2010: Tojota izdala nalog za seriju opoziva za 5,6 miliona vozila u SAD zbog nekontzrolisanog iznenadnog ubrzavanja na nekim vozilima.

Galerija

Bonus video: